Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Fügetorta, méltó búcsú a nyártól

Még javában nyár van, de hamarosan jól fog esni egy olyan desszert, amiben "fűtőanyag" is van. 

Fügetorta 

füge desszert ősz dió torta

fotó: flickr.com - Akiko Russell

Hozzávalók a tésztához:

2 csésze bio finomliszt 
1/2 csésze cukor vagy sucanat 
1/2 kiskanál só 
3/4 csésze hideg vaj, kis kockákra vágva
2 tojás, a sárgájuk különvéve
1 evőkanál hideg víz

Elkészítése: 

Keverd össze a lisztet, sót, cukrot és vajat robotgépben (pulzálva, míg durva tésztát kapsz, nagyjából 1 centis vajdarabokkal benne. Add hozzá a tojássárgát és vizet és óvatosan keverd tovább, míg nagyobb halmokba áll össze a tészta.

Tedd a tésztát enyhén lisztezett felületre, és oszd két részre. Gyúrd át a tésztát néhányszor, míg a vaj jól elkeveredik benne. Laptísd ki és csomagold fóliába legalább egy órára.
 
Hozzávalók a töltelékhez:

350 g puha szárított füge, durvára vágva 
1  és 1/4 csésze víz 
1 csésze narancslé  
1 fahéjrúd
1/2 csésze sötét barnacukor 
1/2 csésze vaj, felolvasztva, majd lehűtve 
3 tojás felverve
1 narancs héja
1 és 1/2 csésze pirított dió, durvára vágva

Elkészítése:
 
Főzd a fügét vízben és a narancslében a fahéjrúddal és cukorral lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, míg nagyjából 2 csészényi mennyiség lesz belőle. Halászd ki belőle a fahéjrudat. Robotgépben (pulzálva) keverd össze, míg finoman darabos, de nem telejsen sima keverék lesz. Tedd tálba és hűtsd ki. Keverd hozzá a tojást, a vajat, a narancshéjat és a diót. 

Összeállítás:

Vajazz ki egy tortaformát. Nyújtsd ki a tésztát 2 sütőpapír között, míg elég nagy lesz ahhoz, hogy befedje a tortaformát. Nyomkodd le a kezeddel és vágd le a felesleget. Nyújtsd ki a másik adag tésztát ugyanígy, és vágd 2 cm-es csíkokra.

Halmozd a tölteléket a formába és simítsd el, majd rácsszerűen borítsd be a tésztacsíkokkal. Egyengesd el a széleket késsel. Süsd 175 fokos sütőben nagyjából 30 percig. Hűtsd ki, majd vedd ki a formából. Tálald török süzme joghurttal, ízlés szerint.

Variációk a biscottira

Az Olaszországból származó biscotti sokak kedvence, nem véletlenül. A kekszekhez közel álló, házi teasütemény remek párosítás az édes borokkal, nemcsak a kávéhoz, teához passzol, ahogy mi gondolnánk. Egyszerű elkészíteni, még könnyebb variálni az ízeket benne, ráadásul sokáig eltartható. Ötletek kezdőknek.

keksz teasütemény biscotti füge(Forrás: Flickr.com) 

Fügés biscotti 

Hozzávalók:

- 2,5 csésze bio finomliszt

- 1 csésze rapadura (finomítatlan nádcukor)

- fél csésze (sótlan) teavaj

- 1 evőkanál sütőpor

- 1 csésze aszalt füge, durvára vágva

- 3 nagyobb házi tojás

- 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Keverd össze a tojást, a rapadurát és a citromhéjat. Add hozzá a lisztet, és kezdd el gyúrni a tésztát. Ezután add hozzá a vajat is, és így gyúrd tovább. Keverd a fügét is a tésztához. Formálj nagyobb hasábokat belőle és tedd a sütőbe 5-10 percig. Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel a tésztát ujjnyi vastag csíkokra, és tedd vissza még 5 percre a sütőbe.

Változatok: füge helyett használhatsz durvára vágott mandulát, vagy aszalt vörösáfonyát, vagy akár a kettőt együtt is.

Recept - Diós fügetorta

Legutóbbi cikkeinkben két kedvenc őszi szezonális alapanyagunkról, a dióról és fügéről írtunk részletesen. Számtalan különleges, édes és sós diós receptet kaptatok szerzőink konyhájából, most pedig következzen egy - a két őszi kedvencünket ötvöző - diós-fügés torta. Szeles őszi (és téli) napokra egy csésze forró tea mellé...

Fotó (illusztráció): Colors in the Kitchen

Szerencsére, már egy jó ideje friss füge is kapható hazánkban a nyári időszakban, míg télen be kell érnünk annak szárított változatával. De ismerjük-e ezt a gyümölcsöt? Vajon biztosak lehetünk-e abban, hogy a lila füge zöld színű addig, amíg nem érik meg? Ha pedig nem zöld, akkor mi a különbség a zöld és a lila füge között?


Július végén, augusztus elején válik néha olyan elviselhetetlenné a meleg, hogy minden szinten hidratálni szükséges - és szerencsére ebben a szezonális piaci kínálat is segítségünkre van. A dinnye már elérhető áron kapható - sárga- és görögdinnyéből is többféle változatot beszerezhetünk. A lédús paradicsom ilyenkor már édes és érett, a gangokon, teraszokon és kertbekben pedig kovászolódik az uborka. Hatalmas augusztusi receptcsokorral könnyítjük meg a konyhai ötletelést - hűsítő, könnyű, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készíthető ételek receptjét válogattuk össze nektek.


«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog