Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Recept - Diós fügetorta

Legutóbbi cikkeinkben két kedvenc őszi szezonális alapanyagunkról, a dióról és fügéről írtunk részletesen. Számtalan különleges, édes és sós diós receptet kaptatok szerzőink konyhájából, most pedig következzen egy - a két őszi kedvencünket ötvöző - diós-fügés torta. Szeles őszi (és téli) napokra egy csésze forró tea mellé...

Fotó (illusztráció): Colors in the Kitchen

Maki Stevensontól, a Makifood Főzőiskola tanárától kaptuk ezt a receptet, melyet a cheftanoncok, vagy Húsmentes Hétfői Vacsoraklubok résztvevői kóstolhattak már. Maki nagy hangsúlyt fektet a szezonális - és lehetőleg termelői, bio, finomítatlan - alapanyagok használatára. Ez a recept annyira szezonális, hogy a dióról és a fügéről is többször írtunk már a héten/múlt héten. Mindkét gyümölcs most érik, akár még magatoknak is szedhettek. Külön érdekesség, hogy mindkét gyümölcs levele felhasználható: a diólevelet a népi gyógyászat számtalan betegség gyógyírjaként tartja számon, a fügelevélből pedig - ki gondolná! - fügelevél szörp és limonádé készíthető.

A fügetorta - Fotó: Maki Stevenson

Hozzávalók a tésztához:
- 2 csésze bio finomliszt (a felét helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel)
- 1/2 csésze nádcukor vagy sucanat
- 1/2 kiskanál só
- 3/4 csésze hideg vaj (vagy kókuszzsír), kis kockákra vágva
- 2 db tojás, a sárgájukat tegyük félre
- 1 evőkanál hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:
- 350 g szárított füge, durvára vágva
- 1 és 1/4 csésze víz
- 1 csésze narancslé
- 1 rúd fahéj
- 1/2 csésze sötét barnacukor
- 1/2 csésze vaj (vagy kókuszzsír), felolvasztva, majd lehűtve
- 3 db tojás felverve
- 1 narancs héja
- 1 és 1/2 csésze pirított dió, durvára vágva

A tészta elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és a vajat robotgépben (pulzálva), míg darabos tésztát nem kapunk, nagyjából 1 centis vajdarabokkal benne. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a vizet, óvatosan keverjük tovább, míg nagyobb halmokba összeáll a tészta. Tegyük a tésztát enyhén lisztezett felületre, osszuk két részre. Gyúrjuk át néhányszor, míg a vaj jól elkeveredik benne. Lapítsuk ki mindkét adagot, és csomagoljuk fóliába. Tegyük hűtőbe legalább egy órára.

A töltelék elkészítése:
Főzzük a fügét vízben és a narancslében a fahéjrúddal és cukorral lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, míg nagyjából 2 csészényi mennyiség lesz belőle. Halásszuk ki belőle a fahéjrudat. Robotgépben (pulzálva) keverjük össze, míg finoman darabos, de nem teljesen sima keverék lesz. Tegyük tálba, és hűtsük ki. Keverjük hozzá a tojást, a vajat, a narancshéjat és a diót.

A torta összeállítása:
Vajazzunk ki egy tortaformát. Nyújtsuk ki a tésztát sütőpapíron, míg elég nagy lesz ahhoz, hogy befedje a tortaformát. Nyomkodjuk bele a kezünkkel a tésztát a formába, és vágjuk le a felesleget. Nyújtsuk ki a másik adag tésztát ugyanígy, és vágjunk 2 cm-es csíkokat belőle. Halmozzuk a tölteléket a formába és simítsuk el, majd rácsszerűen borítsuk be a tésztacsíkokkal. Egyengessük el a széleket késsel. Süssük 175 fokos sütőben nagyjából 30 percig. Hűtsük ki, majd vegyük ki a formából. Tálaljuk török vagy görög joghurttal (ízlés szerint).

Diós cikkünket és diós receptjeinket itt találjátok.
A Magyarországon termű fügefajtákról, és a füge sok jó hatásáról pedig itt írtunk.



A cikket/receptet Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola tanára írta. 

Maki kurzusait (pl. Dél-kelet ázsiai streetfood, Japán házi konyha, Késtechnika) az iskola honlapján, itt találod

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.  

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog