Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A Tex Mex nem mexikói konyha

Az igazi Tex Mex egyáltalán nem az, aminek gondoljuk. Nem sok köze van a "mexikói" gyorséttermek kínálatához, a mexikói konyha, az indiánok ételei és a spanyol hódítók kulináris hagyományai egyaránt formálták. Alec Dean, a Tex Mex főzőkurzus texasi oktatója mesélt erről a kevésbé ismert gasztronómiai kultúráról.

Alexander Dean, vagyis Alec Texasban nőtt fel, egy jobbnál jobb szakácsokkal büszkélkedő családban, ahol a családi események középpontjában mindig a kitűnő ételek álltak. A "hagyományos" texasi fogások készítése később hivatás lett. 10 év konyhai tapasztalattal felvértezve Alec végül azoknak az eredeti, közkedvelt texasi ételeknek az elkészítésére kezdett fókuszálni, melyeket nagyon nehéz (vagy talán nem is lehetséges) Magyarországon megtalálni. A kedvencei a Tex Mex, a tengeri halételek, a Barbecue, a csili és a különböző reggeli finomságok.

Akkor mi az a Tex Mex?

Forrás: Flickr.com - jeffreyw

A lelkiismeret-furdalás nélkül is fogyasztható sütemény igenis létezik. Igaz, nem tartalmaz cukrot, tejterméket, és még glutént sem, és valószínűleg nem kell sokat enni belőle, mert üres kalóriák helyett koncentráltan tartalmazza a tápanyagokat. Repka Ági, a RépaKonyha blog szerzője és a Nyers édességek kurzusunk oktatója mesél a nyers vegán édességek előnyeiről.

Maki főzött egy fantasztikus ebédet, közben pedig beszélgettünk egy jót. Bár nem hisz a tökéletes étrendben, elmesélte, miért ajánlja a flexitáriánus étkezést, miért imádja a magyar piacokat és azt is, hogy mi kell a jó ételekhez. Interjú, 2. rész.

Mit jelent a flexitáriánus étrend?

Maki Stevenson: Ez főleg vegetáriánus étrend, ami ugyan tartalmaz húst is néha, de nincs szigorú megkötés a hús fajtájára vonatkozóan. Könnyen fenntartható, mert nincsenek szigorú szabályok azzal kapcsolatban, hány százalékban kell húst enni.

Te is így étkezel?

Igen, de én ezt lazán kezelem. Lehet egy étkezésen belül is variálni az alapanyagokat. A mai ebéd például zöldségekből és gabonából állt, az állati fehérjét egy tojás, a rizsben levő apró haldarabok, a halleves és a tekercsben található nagyon kevés sertéshús jelentette. Ez abszolút megfelel a flexitáriánus étrendnek. Máskor reggelire és ebédre vegetáriánus ételeket készítek, vacsorára pedig halat. Az is előfordul, hogy hétfőtől péntekig vegetáriánus ételeket eszünk, a hétvégén pedig jöhet a hús. De ez mindig változik.

Nem kell minden nap órákat tölteni a konyhában ahhoz, hogy egészséges, minőségi ételeket készítsünk, a receptekben szereplő alapfogalmakat viszont mindenképp ismerünk kell. Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója mesél a főzési filozófiájáról, és azt is elmondja, miért nem létezik tökéletes étrend.

Mi a Makifood-filozófia lényege?

Maki: A születésünktől a halálunkig eszünk - ez remélhetőleg egy hosszú időintervallum. Ezalatt rengeteg érzelmi hatás ér minket, sokan közülünk több helyen is élnek a világban. Az éveink számának növekedésével az ízlésünk is változik, időről időre mások lesznek a kedvenc ételeink. Vannak időszakok, amikor gyógyító ételekre van szükség, és vannak olyan időszakok is, gond nélkül élvezhetünk egy macaront, és ezzel nincs semmi baj. Ha minden egyes nap macaront ennénk, az viszont már okozna problémákat. De nem tesszük, mert ez a speciális alkalmakról szól.

Hobbiból álommunka

Márk Szonja bölcsész és cukrász, most elsősorban az utóbbi. Nem készült erre a hivatásra, első gyereke születése után döntött úgy hogy, inkább azzal foglalkozik, amit igazán szeret csinálni. Elindította az Édesem blogot és cukrász szakmunkás képzettséget szerzett. A Makifood Főzőiskolában a különleges csokoládés sütik és gluténmentes desszertek világába avatja be legújabb kurzusa, a Csokigyár résztvevőit.

«
12345

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog