Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mit esznek a nyers vegánok?

A PlantLife egy "öko vegán" ételműhely a Hollán Ernő utcában, ahol főként élő ételek készülnek. Kis üzem és vendéglátóhely egyben, ahová nemcsak egy egészséges menüért, hanem életmódtanácsokért is be lehet térni.

A Plantlife 2015. májusában indult, családi vállalkozásként. Ötletgazdája, Repka Ági (a Makifood főzőiskola egyik oktatója) egy olyan helyet szeretett volna nyitni, ahol minél környezettudatosabb, etikusabb és egészségesebb ételek készülnek.

Ági eredetileg közgazdász, és 2010 óta állítja össze étrendjét 80-100%-ban nyers vegán ételekből. Könyvekből, internetről, külföldi utazások alkalmával és a konyhában szerezte a nyers vegán étkezéssel kapcsolatos tudását. "A nyers vegán étkezésben ételeinket nem hevítjük 41°C fölé, így nem vesznek kárba az értékes enzimek és tápanyagok, az íz- és illatanyagok. Nem üres kalóriákat fogyasztunk, hanem tápanyagban gazdag ételeket".

Izakaya, a japán gasztrokocsma

Nem szépítjük, az izakaya valójában egy italmérés, ahol az italok mellé kis adag, étvágygerjesztő fogásokat szolgálnak fel. Leginkább egy tapasbárhoz hasonlít a koncepció, mondja Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapító tanára. "Az ételeket együtt fogyasztják az italokkal, ezért a fogások kissé sósak, szénhidrátban nem gazdagok. Az izakaya vendégei italozás közben csipegetnek, és ha még mindig nem laktak jól, rendelhetnek egy shime-ot, ami a befejező fogást jelenti. Ez viszont szénhidrátban gazdag, rendszerint rizs-vagy tésztaétel."

Izakaya Tokióban. Forrás: Flickr.com (japanexperterna.se)

Húsvéti lakoma bűntudat nélkül

Bár elmarad a karácsonytól, húsvétkor is nagy a kísértés, hogy a kelleténél több kalóriát fogyasszunk el. A családi összejöveteleken, a közös nagy reggelik és ebédek alkalmával nehéz nemet mondani. A megoldás: egy olyan menü, amit lelkiismeret-furdalás nélkül végig lehet enni. Desszerttel együtt.

A legközelebbi kurzusunkon, amelyet Rezi György tart, el is lehet sajátítani azokat a trükköket, amelyeknek köszönhetően egészséges, mégis elképesztően finom fogások kerülhetnek az ünnepi asztalra.

A Tex Mex nem mexikói konyha

Az igazi Tex Mex egyáltalán nem az, aminek gondoljuk. Nem sok köze van a "mexikói" gyorséttermek kínálatához, a mexikói konyha, az indiánok ételei és a spanyol hódítók kulináris hagyományai egyaránt formálták. Alec Dean, a Tex Mex főzőkurzus texasi oktatója mesélt erről a kevésbé ismert gasztronómiai kultúráról.

Alexander Dean, vagyis Alec Texasban nőtt fel, egy jobbnál jobb szakácsokkal büszkélkedő családban, ahol a családi események középpontjában mindig a kitűnő ételek álltak. A "hagyományos" texasi fogások készítése később hivatás lett. 10 év konyhai tapasztalattal felvértezve Alec végül azoknak az eredeti, közkedvelt texasi ételeknek az elkészítésére kezdett fókuszálni, melyeket nagyon nehéz (vagy talán nem is lehetséges) Magyarországon megtalálni. A kedvencei a Tex Mex, a tengeri halételek, a Barbecue, a csili és a különböző reggeli finomságok.

Akkor mi az a Tex Mex?

Forrás: Flickr.com - jeffreyw

A lelkiismeret-furdalás nélkül is fogyasztható sütemény igenis létezik. Igaz, nem tartalmaz cukrot, tejterméket, és még glutént sem, és valószínűleg nem kell sokat enni belőle, mert üres kalóriák helyett koncentráltan tartalmazza a tápanyagokat. Repka Ági, a RépaKonyha blog szerzője és a Nyers édességek kurzusunk oktatója mesél a nyers vegán édességek előnyeiről.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog