Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Hideg ellen: ütős mexikói 

Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes Hétfő hagyományára való tekintettel vegetáriánus változatban. A Tex Mex a "Texan and Mexican" (texasi és mexikói) szavak rövidítése. Egy regionális, Texasban és Arizonában elterjedt konyhát jelent, ami a mexikói gasztronómiából ered, de az elmúlt pár száz évben teljesen átalakult, mesélte Alec Dean, a Makifood főzőiskola korábbi oktatója.

A jellemző alapanyagok a marhahús, a kukorica, a rizs, a bab és a paradicsom. A fogások általában cheddar sajttal és sok szósszal készülnek, és az ételek extrémen csípősek lehetnek a különféle paprikáknak - pl. jalapeno - köszönhetően.

tex mex mekikói chimichanga vegetáriánus tortilla cheddar recept vega húsmentes hétfő

forrás: Flickr.com - APurri112

A chimichanga,amiből most egy vegetáriánus változat receptje következik, tulajdonképpen egy töltött, átsütött burritót jelent.

Vegetáriánus chimichanga reszelt cheddar sajttal, paradicsommal, avokádóval

A mexikói, texasi, rövidített nevén tex-mex konyha egyik kedvelt fogása ez a tartalmas leves, dúsan megpakolva fűszerekkel, hússal – ami lehet bármilyen maradék sült is -, sajttal, avokádóval és a sűrítőként és levesbetétként is használt tortillával. Nagyon finom, gazdag ízű leves, származási helyét nem meghazudtoló módon természetesen csípős is. Az eredeti változatokban helyspecifikus chilipaprikát használnak hozzá, ebben a receptben az itthon könnyen beszerezhető cayenne-bors biztosítja a csípősséget. Rakottkert receptje.
Mexikói tortillaleves
Hozzávalók (6-8 személyre):
- 1 csirkemell
- 6-8 db kukorica-tortilla
- 6 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- fél teáskanál cayenne bors
- 1 doboz darabolt, hámozott konzerv paradicsom
- 1 és fél liter csirke alaplé
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál só
- 1 puha, érett avokádó
- friss korianderlevél és/vagy újhagyma
- 1 lime, vagy citrom
- 10 dkg zsíros sajt (eidami, cheddar) reszelve

Elkészítés:
A csirkemellet két félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kis őrölt római köménnyel, megkenjük egy evőkanál olajjal. Előmelegített, forró sütőbe tesszük, 20 percig sütjük.
  
A tortillákat darabokra tépjük, vagy csíkokra vágjuk. Egy fazékban felforrósítjuk az olajat és két részletben aranybarnára pirítjuk benne a tortilla-darabokat. Szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük.
  
A visszamaradt olajra tesszük a kockákra vágott hagymát és alacsony lángon puhára pároljuk. 
  
Hozzáadjuk a felaprított hagymát és a fűszereket. Egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsomot, a babérlevelet, 2-3 darabka pirított tortillát és a sót. Fedő nélkül, közepes lángon 30 percig főzzük.
Közben a csirkemellet villával darabokra szedjük. A megfőtt levesből kiszedjük a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítjük.  Visszatesszük a tűzre, belekeverjük a csirkemellet, még egy-két percig főzzük. Belekeverjük a megpucolt, kockákra vágott avokádót.

A Tex Mex nem mexikói konyha

Az igazi Tex Mex egyáltalán nem az, aminek gondoljuk. Nem sok köze van a "mexikói" gyorséttermek kínálatához, a mexikói konyha, az indiánok ételei és a spanyol hódítók kulináris hagyományai egyaránt formálták. Alec Dean, a Tex Mex főzőkurzus texasi oktatója mesélt erről a kevésbé ismert gasztronómiai kultúráról.

Alexander Dean, vagyis Alec Texasban nőtt fel, egy jobbnál jobb szakácsokkal büszkélkedő családban, ahol a családi események középpontjában mindig a kitűnő ételek álltak. A "hagyományos" texasi fogások készítése később hivatás lett. 10 év konyhai tapasztalattal felvértezve Alec végül azoknak az eredeti, közkedvelt texasi ételeknek az elkészítésére kezdett fókuszálni, melyeket nagyon nehéz (vagy talán nem is lehetséges) Magyarországon megtalálni. A kedvencei a Tex Mex, a tengeri halételek, a Barbecue, a csili és a különböző reggeli finomságok.

Akkor mi az a Tex Mex?

Forrás: Flickr.com - jeffreyw

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog