Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Vegetáriánus tortilla mexikói módra

Más néven az enchilada, ami egy hagyományos mexikói étel elnevezése. Ez a gyakorlatban töltött tortilla tekercset jelent, amit általában chili szósszal öntenek le. A tölteléket hol marhahúsból, hol csirkéből, hol pedig különböző zöldségekből variálják. Maki Chef ajánlata most az enchilada egyik vegetáriánus verziója. Ettől még az ízvilág persze javában Mexikót idézi!

mexikó tortilla vegetáriánus bab

Enchilada spenóttal, feketebabbal és kölessel

Hozzávalók a sült paprika szószhoz:

- 3-4 db piros kaliforniai paprika

- 1/2 fej vöröshagyma kockákra vágva

- 1/2 doboz paradicsomkonzerv

- 1 kiskanál őrölt kömény

- 1/2 kiskanál koriander

- 1 kiskanál fokhagymapor, vagy egy nagyobb gerezd fokhagyma

- 1/4 kiskanál chilipor

- só és bors

 

Hozzávalók az enchiladához:

- 8 búza- vagy kukoricatortilla

- 2 csésze főtt fekete bab

- 2 csésze főtt köles

- 1 csésze reszelt kemény sajt (parmezán vagy romano)

- egy kevés felszeletelt jalapeno paprika (ízlés szerint)

- 2 csésze aprított spenót (vagy bébispenót egészben)

- só és bors

- olaj a tepsi kikenéséhez

 

Elkészítés:

Helyezzük a paprikákat a tűzhely gázrózsája köré egymásnak támasztva, és süssük őket addig, amíg a héjuk megfeketedik. Tegyük őket egy tálba, és fedjük be szorosan fóliával, hogy a gőzben a paprika héja jól megpuhuljon. Ezután óvatosan húzzuk le a paprika héját (használjunk hozzá kesztyűt). Helyezzük a szósz összes hozzávalóját a robotgépbe, és dolgozzuk simává (paradicsommártás állagúvá). Javítsunk az ízén, ha szükséges.

Kevés olajjal kenjünk ki egy magas falú tepsit. Merjünk egy kevés sültpaprika szószt az aljára, és oszlassuk el egyenletesen. Serpenyőben egyesével melegítsük át a tortillalapokat, és még forrón töltsük meg mindegyiket a fekete babbal, a kölessel, a spenóttal és egy kevés reszelt sajttal. Tekerjük fel őket, és helyezzük egymás mellé a tepsibe.

Öntsük a maradék szószt a tetejükre, hogy egyenletesen befedje őket. Tegyünk rájuk jalapenoszeleteket, majd szórjuk meg az egészet reszelt sajttal. Tegyük előmelegített sütőbe 180 fokra. Süssük, amíg a sajt megolvad és enyhén megpirul.

 

 

A világ legnagyobb csokoládégyártói évek óta mondják, hamarosan hiánycikk lesz a csokoládé, a kakaó ára pedig 60 százalékkal nőtt az elmúlt években. De miről is van szó pontosan?

A kakaófa termésében található kakaóbab körülbelül 40 százaléka tartalmaz kakaóvajat, ebből készül a valódi csokoládé. Fermentálás, szárítás és pörkölés után a kakaóbabot masszává őrlik. Az értékes kakaóvajat leválasztják a csokoládékészítéshez, a maradék anyagból pedig kakaópor készül.

kakaó kakaóbab csokoládé kakaóvaj csoki ár

forrás: Flickr.com - Christofer Undisclosed

A valódi csokoládéhoz tehát kakaóvaj szükséges, ami a kakaóbab kisebbik hányada. A gond az, hogy a csokoládéfogyasztás folyamatosan nő, míg a termelés csökken. A földek kimerülnek, ráadásul egyre nehezebb embert találni az ültetvényekre, mert Afrikában, ahonnan a világ kakaóbab-termelésének kétharmada származik, szinte mindenki a városokban igyekszik megtalálni a boldogulását. Mindennek fényében nem nehéz elhinni, hogy az kakaóárak 2012 óta 60 százalékkal nőttek.

Háborúk és új piacok

De mi lesz, ha ez a tendencia tovább folytatódik? John Mason, a ghánai székhelyű Természetvédelmi Kutató Tanács szakemberének prognózisa szerint tizenöt év múlva olyan drága lesz a valódi csokoládé, mint a kaviár. Vajon egyet értenek ezzel a szakma hazai képviselői? És mi az, ami még árnyalhatja a képet?

„A legjobb minőségű kakaóbab az Egyenlítő környékén terem, például Elefántcsontparton és Ghánában" – mondta a 100 foknak Benei Lászlóné, a Benei és Társa Kft. cukrászüzem egyik tulajdonosa. "Ebben az övezetben rendszeresek a háborús konfliktusok, az árak egyrészt ezért emelkednek, másrészt a sokat emlegetett növekvő fogyasztás miatt. Ettől függetlenül az igazi gondot a csokoládé jövője szempontjából az jelentheti, ha a kínai piacon is népszerű lesz. Ha ez bekövetkezik, valóban luxuscikknek fog számítani, márpedig erre jó esély van, Kína ugyanis nyitott mindenre. Már régóta nem csak a saját gasztronómiai hagyományaik alapján étkeznek.”

kakaó kakaóbab csokoládé kakaóvaj csoki ár

Forrás: Flickr.com - Dobrin Isabela

A Washington Post szerint az átlagos európai csokoládéfogyasztáshoz képest a kínaiak csokoládéfogyasztása jelenleg öt százalék. Ez a szám várhatóan növekedni fog a jövőben. Benei Lászlóné szerint a piac többek között majd úgy reagál erre, hogy előáll egy új termékkel, egy új ízzel, amit megpróbál majd népszerűsíteni. Az azonban, hogy bármilyen „pótszernek” ugyanakkora legyen a sikere, mint a csokoládénak, szerinte több mint kétséges.

Mire jó a turbolya?

A turbolya, a petrezselyemzöldhöz hasonló, apró levelű, édeskés, kicsit ánizsos illatú, ízű növényke, hívják így is: édespetrezselyem. Tavasszal jelenik meg a piacon. Remekül passzol a fehér szárnyasok és bárány húsához. A francia konyha "fines herbes" fűszernövényeinek egyike. Sok más fűszernövényhez hasonlóan frissen felhasználva igazán jellegzetes az íze, nem az ételekbe főzve.

Így néz ki egész pontosan:

répa leves turbolya mungóbab ludvig niki

(Forrás: Wikipédia)

Rengeteg gasztrobloggert, mesterszakácsot megihletett már, többek között Zöld Múzsát is, a 100 fok egyik bloggerét.

"Tegnap éjjel félálomban összegabalyítottam a turbolyát a sárgarépával...újabb narancs-zöld színkombinációjú étel. Még éppen volt itthon hozzá egy csokor turbolya.  Elég szénhidrát dúsra sikeredett ez a hét, így a könnyed krémleves méltón zárta a dolgos napok ebédjeinek sorát. Erősen rákaptam a házilag ízesített olajokra, szinte mindig érlelődik egy "csodaolaj" a hűtőben, amelynél az alap a sok fokhagyma, de ezen felül is adok neki egy-egy kedvenc fűszert. Általában saláta olajként funkcionálnak. Most éppen egy végtelen izgalmas és új próbálkozás pihent (olivaolaj+fokhagyma, reszelt gyömbér és koriander porfűszert tettem bele + pici citromlevet) és várta az újabb bevetést, gondoltam kipróbálom a vízbe főtt zöldséges krémlevesnél, és a turmixolás során csorgatok hozzá keveset."

répa leves turbolya mungóbab ludvig nikiRépaleves turbolyás mungóbab lepénnyel

Hozzávalók a leveshez:
- 2-3 szál sárgarépa, karikára vágva
- 1 szál fehérrépa, karikára vágva
- fél zsenge zeller gumó, zellerzöld is mehetne bele, de az elszínezi a narancssárga levest (vékony szeletekre vágva)
- 1 szem burgonya (elhagyható) a répaszeletek vastagságának kb. kétszeresére vágva
- bő fél liter zöldség alaplé
- só, bors, kömény ízlés szerint
- friss turbolya

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. Az egyik répát  vékony karikákra vágjuk és ezt egy kicsi lábosba rövid ideig pároljuk enyhén sós és citromos vízbe. A többi zöldséget zsiradék nélkül beletesszük egy másik (nagyobb) edénybe és annyi zöldségalaplében, hogy éppen ellepje ,feltesszük főni. Ízesíthetjük kedvünk szerint, sóval, borssal, köménnyel. Nem kell agyonfőzni, elég, ha a burgonya megpuhuljon, máris mehet az egész a turmixba. És itt jön a csodaolaj esete, amikor belecsurgattam belőle egy fél deciliternyit. Mennyei illatok és a végeredményen abszolút nem lehet érezni, hogy az olaj, mely fázisban került az ételbe, egészségünk szempontjából viszont kétségtelen, ez a variáció (olaj utólagos belecsurgatása) sokkalta egészségesebb. A külön megpárolt sárgarépa karikákkal és apróra vágott friss turbolyával tálaljuk...vagy az alábbi képen látható mungóbab lepénnyel.

répa leves turbolya mungóbab ludvig niki

Hozzávalók a turbolyás mungóbab lepényhez:
- 10 dkg áztatott mungóbab (12 órát)
- egy marék friss spenót
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors, kömény ízlés szerint
- kevés olaj a sütéshez
- 1 csokor turbolya

Elkészítés:
Minden összetevőt tölcséres turmixba teszünk, és szép lassan hozzá adagolunk annyi vizet, hogy palacsinta tésztánál kicsit sűrűbb tésztát kapjunk. (ha nagyon vizes lenne, egy kanál lisztet adhatunk hozzá) Enyhén kiolajozott teflon serpenyőben kisüthető. Mikor a serpenyőbe beöntjük a tésztát, tehetünk rá néhány szál friss zöldet (lásd képen turbolya), hogy ne csak finom, de szép is legyen az étel. Mivel ez egy sós lepény, illik hozzá bármilyen wokban készült fűszeres zöldségétel és nyers saláta, de jelen esetben a répaleves mellé is kitűnő feltét. 

"Az egyszerű, kevés hozzávalót tartalmazó, gyorsan elkészíthető olaszos tésztaételek minden évszakban nagy segítséget jelentenek a sietős hétköznapi ebédek, vagy vacsorák tervezésekor. Az alábbi recept egy kicsit eltér a szokásos paradicsomos változatoktól, ellenben jól illeszkedik a téli zöldség-kínálathoz, ráadásul a bab miatt kicsit tartalmasabb is - írja a Rakottkert szerzője.

A babos tészta egyébként nem idegen a hazai hagyományoktól, sőt, találkozhatunk vele a sváb és a tradicionális cigány konyhában is.

Az olasz tésztafőzés sikerének egyik trükkje a főzőlé hozzáadása a már leszűrt, mártáshoz kevert tésztához. A roppanósra főzött tészta ennek az ízes lének egy részét még magába szívja, ettől lesz igazán finom és szaftos a végeredmény."


Babos – édesköményes orecchiette

Hozzávalók:

400 g orecchiette, vagy farfalle
1 doboz konzerv fehérbab (400 g)
1 kisebb édeskömény
1 kis fej hagyma
1 db zellerszár
4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
30 g frissen reszelt parmezán
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A hagymát, a zellerszárat és az édesköményt vágjuk azonos méretű kockákra. Tegyük nagy serpenyőbe, vagy lábasba az olívaolajjal együtt. Közepes tűzön pároljuk puhára, közben sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a lecsöpögtetett, átöblített babot.

A tésztát lobogva forró, sós vízben harapható puhaságúra főzzük. Leszűrjük, egy pohárnyi főzővizet a babos mártáshoz adunk. A jól lecsöpögtetett tésztát hozzáadjuk a mártáshoz, elkeverjük, elzárjuk alatta a tüzet. Belekeverjük a parmezán felét, ha szükséges sózzuk.

Azonnal tálaljuk. A tányérokon megszórjuk frissen őrölt borssal és a maradék parmezánnal.

(Ha szereted az olasz konyhát, ezt a bejegyzésünket mindenképp olvasd el!)

Az esős téli napokon majdnem mindenki napfényről, forróságról és egzotikus ízekről álmodozik. A mai recepttel, amit Zizi kalandjaitól kaptunk, egy kis mexikói hangulatot csempészhetünk a konyhánkba. A szezonalitásról a sütőtök gondoskodik, a fekete babnak köszönhetően hús nélkül is tápláló fogás lesz a végeredmény.

A tölteléket tehetjük tacóba vagy quesadillába, ízlés szerint. A taco hagyományosan egy kukorica- vagy búzalisztből készült tortillába hajtott húsos töltelék, ami babot, guacamolét, csirke- vagy marhahúst tartalmaz. A quesadilla tésztája ezzel szemben mindig búzalisztből készül, és leginkább egy melegszendvicshez hasonlít. A belsejében megolvadt sajt egyesíti a különféle hozzávalókat. Négy részre vágva szokás tálalni.

A fekete bab rengeteg fehérjét tartalmaz, nem véletlenül az egyik alapvető hozzávaló Délkelet-Ázsiában, Kubában, Brazíliában is. B1-, B6-vitamin-, vas- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Ha nem konzervbabot használunk, már előző nap rá kell készülni az elkészítésére. Legalább 12 órára be kell áztatni, mielőtt felhasználjuk. Annyi vízben főzzük puhára, amennyi ellepi.

Sütőtökös fekete babos taco és quesadilla


«
1234

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog