Sokszor olvassuk egy-egy receptben, hogy "és öntsük fel zöldségalaplével" vagy "vegyünk elő egy liter zöldségalaplevet". A Nóri Mindenmentes konyhája blog szerzője kitalálta, hogy az ő hűtőjében márpedig mindig lesz ilyen. "Ilyenkor mindig elgondolkodtam, hogy vajon csak az én hűtőmben nem lapul tartalékban néhány liter zöldség alaplé? Különben is, hogyan készül az?
Igaz, ami igaz, egy fárasztó nap végén sokszor jólesne egy tálka forró leves. Semmi extra, csak tápláló, ízletes lé. Biztosan nem vagyok ezzel egyedül, hiszen úgy hallottam, New Yorkban nyílt egy étterem, ahol elviteles papírpoharakban kínálnak alapleveket, és a városlakók imádják.
Forrás: http://tva.canoe.ca
Ha zöldségalaplé nem is, néhány kallódó, innen-onnan megmaradt, inspirációra váró zöldség mindig akad a hűtőm mélyén. Gondoltam, ma alaplevet főzök belőlük. Az eredmény ragyogó színű és gazdagon illatozó lé lett. Jólesett egy csészével a vacsora előtt, és jólesik a tudat is, hogy ezentúl lesz mihez kezdjek a fiókban árválkodó egy-egy répával, fél karalábéval... A főzésből megmaradt alapanyagok ilyen módon új életre kelnek. Ami a hozzávalókat illeti, minél többféle, annál jobb. Ez nem egy kötött recept, szezon és ízlés szerint."
Hivatalosan kétféle zöldségalaplé van. Az egyik, a sztenderdnek is tartott fond blanc megtisztított és felkockázott sárgarépa (aránya 25%), zellergumó (aránya 25%), valamint póréhagyma (aránya 50%) keveréke - ez a mirepoix, ld. a lenti képen -, amit petrezselyemmel, zsályával, babérlevéllel és borssal ízesítenek. Világos színű szószokhoz, krémlevesekhez használják.
Forrás: flickr.com - Theresa
A fond brun - aminek receptje alább olvasható a hagymalevesek és a sötétebb szószok alapja.
Zöldségalaplé Nóri Mindenmentes konyhájából
Hozzávalók:
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paprika
2 kis szem burgonya
1/4 fej karalábé
1 szárított paradicsom
2 evőkanál só (rózsaszín himalájait használtam)
nori lap darabka
1/2 kávéskanál szárított kurkuma por
2-3 evőkanál olívaolaj
Tettem bele egy kis nori lap darabkát is: az ásványi anyagokban gazdag tengeri alga még táplálóbbá teszi az alaplevet. Volt itthon olajban eltett, szárított paradicsom, ami nagyon finom ízt ad az ételeknek, így az is került bele. Kurkumát azért használtam, hogy gazdag, szép sárga színe legyen az alaplének.
Forrás: Flickr.com - Jessica and Lod Binder
Elkészítése:
1. A zöldségeket tisztítsd meg: a burgonyát, gyökereket jó alaposan átsúroltam folyó víz alatt egy zöldségkefével. A hagymáról csak a legkülső, száraz réteget hántottam le, majd félbe vágtam. A paprika magházát vedd ki, végül mindent vágj nagyobb darabokra.
2. Egy leveses fazékban melegíts közepes hőfokon kevés olívaolajat, majd forgasd át a zöldségeket, hogy kicsit megpárolódjanak.
3. Öntsd fel az egészet 2,5 liter vízzel, tedd bele a sót, kurkumát, nori lapot. Fedő alatt forrald fel majd alacsony hőfokon hagyd főzni 2-3 órán keresztül.
4. Ha lehűlt, szűrd le és tetszés szerint használd fel az alaplevet: egy egyszerű levest készíthetsz belőle, vagy akár le is fagyaszthatod nehezebb időkre.