AJÁNLÓ
 
07:07
2014. 08. 04.
A kínai orvosok szerint minden évszakban langyos ételeket, italokat ajánlott fogyasztani, így...
A bejegyzés folyatódik
 
07:07
2014. 08. 04.
Homebisztro gasztrobloggerünk szerint ennek a levesnek az ötlete nem teljesen újszerű, hiszen...
A bejegyzés folyatódik
 
07:07
2014. 08. 04.
Itt van a kánikula. Egyetlen vágyunk van, hideget enni, hideget inni, lehűlni, bármi áron. De...
A bejegyzés folyatódik
 
07:07
2014. 08. 04.
Ha minden hónaphoz egy ikonikus gyümölcsöt kéne rendelnünk, augusztus egyértelműen görögdinnye....
A bejegyzés folyatódik
 
07:07
2014. 08. 04.
A nyári melegben nagyon jól tud esni egy adag hűsítő, gyorsan, egyszerűen elkészíthető...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Előző cikkünkben egy igazi erdélyi nagymama receptet kaptatok a kötelező nyári kedvenc kovászos uborkához. Most pedig tovább fokozva nemzeti kovászosuborka-imádatunkat, főétellé (na jó, kinek hogy: előétellé, levessé) fokozzuk ezt a frissítő nyári finomságot.

Ami számos receptünkhöz – ahogyan a kovászosuborka-krémleveséhez is - kelleni fog még a jövőben: egy jó zöldségalaplé. Érdemes betárazni belőle adagonként lefagyasztva, mert jól jöhet krémlevesekhez, rizottókhoz és még rengeteg mindenhez. Itt egy alaprecept, mi ezt használtuk a kovászosuborka-krémlevesünkhöz. Az extra alapanyagok természetesen szezontól függően változhatnak benne, nincsen semi grammar kőbe vésve.

Zöldségalaplé

Hozzávalók:
- 2-3 ek hidegen sajtolt olaj
- 2-3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 zeller
- 1 karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 paprika
- néhány karika erős hegyes zöldpaprika
- 1 paradicsom
- néhány szem feketebors
- 1 babérlevél
- 3 l tisztított víz

Szezontól/ízléstől függően opcionális:
- karfiol
- brokkoli
- káposzta
- bab
- borsó
- zöldfűszerek
- néhány szegfűszeg a hagymába nyomkodva

A zöldségeket nagyon alaposan megmosva hámozás nélkül nagyobb darabokra vágtam. Egy nagy lábosban olajon 20 percig pirítottam őket. aztán felöntöttem 3 liter tisztított hideg vízzel, hozzáadtam a babérlevelet és borsot. Lassú tűzön lefedve 1 óráig főztem, aztán nagyobbra véve a lángot, fedő nélkül még 30-40 percig. Leszűrtem, majd miután kihűlt, műanyag dobozokba porciózva befagyasztottam.

És hogy a megmaradt zöldségekkel mit kezdjünk? Klikk szerzőnk, Bede Anna (vegasztrománia) receptjéért.

 

Ha pedig van már készen betárazott zöldségalaplevünk, a jó hír, hogy ehhez a recepthez egyáltalán nem szükséges főznünk. A gyors, meleg napokon különösen ideális, frissítő recepthez egy turmixgépre van csak szükségünk, valamint az előre elkészített kovászos uborkára és zöldségalaplére.

Kovászosuborka-krémleves

Hozzávalók (személyenként):
- 1-2 kovászos uborka
- 100 ml zöldségalaplé
- 100 ml kovászos uborkalé
- 100 ml joghurt
- ízlés szerint só

 Először is kovászoljunk uborkát (3-4 nap alatt) - így.

Az uborkát feldarabolva összeturmixoltam az alaplével és az uborkalével. Én személy szerint kedvelem amikor kicsit darabos és van mire harapni. Aki a teljesen homogén, krémes leveseket szereti, először csak az uborklével turmixolja, majd apránként adagolja hozzá az alaplevet. Végül hozzáadhatjuk a joghurtot is, és ízlés szerint apróra vágott kaprot, zöldfűszereket. 
Egy kicsit pihentetve, jól behűtve az igazi.

Tálaláshoz Chef Maki tippje

A krémlevesekhez általában az illik a legjobban ha egy teljesen más textúrájú “feltéttel” tálaljuk. Ami jó kiegészítője lehet a kovászosuborka-krémlevesnek: ropogósra sült bazsalikom levelek, juliennere szeletelt uborka vagy sült hagyma. 


A recepteket és fotókat Bede Anna, a vegasztrománia blog szerzője készítette.

Kommentjeiteket a 100fok facebook oldalán várjuk. 
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog