Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A paleo étkezésről először mindenkinek a drága magőrlemények ugranak be. Utána az, hogy ki tudja ezt a sok zöldséget, gyümölcsöt és húst finanszírozni, amikre ez a diéta épül. A legtöbben már csak e miatt is elvetik a paleót, pedig magukat az ételeket ízletesnek, akár még egészségesnek is találják. Mi is szkeptikusak voltunk, ezért megkérdeztük egy hozzáértő blogger véleményét az ügyről.

"Tény, hogy a nagy mennyiségű zöldség, gyümölcs és hús miatt a paleo elsőre egy drága mulatságnak tűnhet" - mondja Keller Anita, az Én kicsi paleokonyhám szerzője. "Viszont mi egy sor dolgot nem veszünk meg, így a költségeink nagy részét meg tudjuk spórolni. Nem fogyasztunk semmilyen tejtermékeket, cukrozott árut, sőt, gyakorlatilag semmilyen készen kapott terméket nem eszünk, így kiesik például a müzli, a fagyasztott húsáru, valamint a felvágottak is."

paleo diéta költségek szezonális alapanyag mennyibe kerül a paleo én kicsi paleokonyhám

fotó: Flickr.com - Kelly Garbato

Piac, tudatosság, tervezés

"Fontos az is, hogy az étkezéseinket mindig előre megtervezzük, ezért nem fordulhat elő, hogy hirtelen megéhezünk, és csak egy pogácsát tudunk venni. A vásárlásainkat mindig a piacon intézzük. Nem nehéz belátni, hogy a kimérve kapható dolgok lényegesen olcsóbbak, mert nem kell fizetni a csomagolásért. Boltba szinte sosem megyünk."

Március végén, április elején kiemelt figyelemnek örvend a medvehagyma. Nem véletlen, hiszen a tavasz egyik első zöldje, ilyenkor nagy vehemenciával vetjük rá magunkat. Ha ennyire szeretjük, fontos, hogy óvjuk is. Szedjük és fogyasszuk környezet- és táplálkozástudatosan, hogy még sokáig a szedhető ehető vadnövények sorában - és a tényérunkon - tudhassuk. Chef Makitól kértünk tanácsot a medvehagyma "tudatos" felhasználását illetően, most az ő tippjeit és receptjeit olvashatjátok.

A téli hónapokban nagyon jóleső egy-egy üde színfoltot látni a piacon - és a tányérunkon. Szerencsére ilyenkor lehet igazán finom narancsot, citromot és mandarint kapni (nem is beszélve a cékláról és sütőtökről, melyekről korábban már itt és itt szót ejtettünk). A napsütötte vidékekről ilyenkor érkeznek hozzánk a legfrissebb citrusfélék: narancs, vérnarancs, grapefruit, pomelo, mandarin, citrom és lime. Sokat ezek közül csak ebben a pár hónapban (a vérnarancsot pedig csak egy rövid 1-1,5 hónapig) lehet elérhető áron, frissen, szezonjukban beszerezni a hazai piacokon. Nézzük, mit kezdhetünk a különböző citrusfélékkel a konyhában, melyik alapanyaggal és fűszerrel érdemes párosítani őket.

Téli zöldségeket és gyümölcsöket számba vevő sorozatunkban már szó volt egy népszerű gyökérzöldségről, a cékláról. Most szólóban kevésbé elismert rokonaihoz szeretnénk kedvet csinálni, akiket leggyakrabban hús- vagy zöldséglevesben és vadas szószban látunk. Egyenként bemutatjuk őket, és személyiségüket kiemelő recepteket is keresünk hozzájuk.


Ősz végére lassan elfogynak a frissen rendelkezésre álló zöldségek és gyümölcsök. A nagy téli szürkeségben testnek-léleknek jól esik, színes alapanyagokat használni, ilyenkor jön el a narancssárga sütőtök és a mélylila-ciklámen cékla ideje. A cékla a legegészségesebb gyökérzöldségek közé tartozik. Nemcsak csodás színeivel kápráztat el bennünket, de szinte kimeríthetetlen felhasználási lehetőségeket rejt magában: a vegetáriánusok egyik fontos "húspótló" alapanyaga, felhasználhatjuk a leveleit (mint a spenótot), készülhet belőle chips, desszert, kerülhet süteménybe, turmixba...


«
12345

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog