Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A paleo étkezésről először mindenkinek a drága magőrlemények ugranak be. Utána az, hogy ki tudja ezt a sok zöldséget, gyümölcsöt és húst finanszírozni, amikre ez a diéta épül. A legtöbben már csak e miatt is elvetik a paleót, pedig magukat az ételeket ízletesnek, akár még egészségesnek is találják. Mi is szkeptikusak voltunk, ezért megkérdeztük egy hozzáértő blogger véleményét az ügyről.

"Tény, hogy a nagy mennyiségű zöldség, gyümölcs és hús miatt a paleo elsőre egy drága mulatságnak tűnhet" - mondja Keller Anita, az Én kicsi paleokonyhám szerzője. "Viszont mi egy sor dolgot nem veszünk meg, így a költségeink nagy részét meg tudjuk spórolni. Nem fogyasztunk semmilyen tejtermékeket, cukrozott árut, sőt, gyakorlatilag semmilyen készen kapott terméket nem eszünk, így kiesik például a müzli, a fagyasztott húsáru, valamint a felvágottak is."

paleo diéta költségek szezonális alapanyag mennyibe kerül a paleo én kicsi paleokonyhám

fotó: Flickr.com - Kelly Garbato

Piac, tudatosság, tervezés

"Fontos az is, hogy az étkezéseinket mindig előre megtervezzük, ezért nem fordulhat elő, hogy hirtelen megéhezünk, és csak egy pogácsát tudunk venni. A vásárlásainkat mindig a piacon intézzük. Nem nehéz belátni, hogy a kimérve kapható dolgok lényegesen olcsóbbak, mert nem kell fizetni a csomagolásért. Boltba szinte sosem megyünk."

„Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szeretem, ha ebben a hidegben a konyhába belépve a sütőből illatozik valami. Mi sokszor ettünk reggelire héjában sült krumplit vagy édesburgonyát, így kezdtem el nézegetni és inspirálódni, hogy hova is lehetne tovább fejleszteni még ezt” – írja az Én kicsi paleokonyhám bloggere.

„Most egy sütőben sült édesburgonyát hoztam nektek, élvezem benne az ízeket, hogy az édeskés, krémes burgonya után jön egy csípős húsos réteg, amit még egy kis avokádókrém is megkoronáz. Ti hogy álltok az édesburgonyával? Nálunk még nem annyira elterjedt, mint Amerikában, így sokan talán még nem ismeritek. Főként a szubtrópusokon termesztik, de egyre többen foglalkoznak vele már itthon is, így már sok helyen fellelhető. Bár megtévesztő a neve, nem rokona a burgonyának. Rendkívül magas a C- B2- B6 és E- vitamin tartalma, viszont alacsony a koleszterin tartalma és fogyaszthatják a cukorbetegek is. Na és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen sokféleképpen felhasználható, készülhet belőle gnocchi, gofri, pürésíthető, még pitét is süthetünk belőle."

paleo édesburgonya mexikói ebéd

Édesburgonya csípős csirkés fajitassal töltve

Hozzávalók:

-6 db méretes édesburgonya

-1 csontozott csirkemell

-3 db kaliforniai paprika (1 zöld, 1 piros, 1 sárga )

-2 ek fajitas fűszerkeverék

Elkészítés:

Az édesburgonyákat jó alaposan mossuk meg, és villával szúrjuk meg párszor. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg puha nem lesz az összes.

Amíg a krumplink sül, vágjuk csíkokra a csirkemellet és a paprikákat. Keverjük össze az olíva olajat a fűszerkeverékkel, rakjunk bele 2 tk. Sót, majd ebbe a pácba forgassuk bele a csirkecsíkokat.

Szobahőmérsékleten hagyjuk pácolódni kb. 1 órát, ez alatt jól átjárja a fűszer. Felforrósított serpenyőben 5-10 perc alatt süssük készre csirkét. Ha kész van, szedjük ki egy tányérba és a visszamaradt zsiradékon forgassuk át a paprikát is, amíg egy kicsit megpuhul.

Végezetül rakjuk vissza hozzá a csirkét is és forgassuk össze. Már csak az avokádókrémet kell elkészítenünk. Ehhez készítsünk elő egy turmixot, vagy aprítót.

paleo édesburgonya mexikói ebéd

Hozzávalók az avokádókrémhez:

-1 db érett avokádó

-1 kis fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-1 ek olívaolaj

-só, bors

-1 kis csokor petrezselyem

-fél citrom leve

Elkészítés:

Vágjuk félbe az avokádót és kanalazzuk ki a belsejét. Adjunk hozzá egy félbevágott vöröshagymát, petrezselymet, fokhagymát, olajat, 1 tk. sót és 1 kk. borsot.

Ha megsült az édesburgonya, vágjuk fel hosszanti irányban, kanalazzunk bele 1-2 evőkanállal a fajitasból, majd koronázzuk meg egy kanál avokádószósszal.

Liszt e a mandulaliszt és hogyan lesz sütemény belőle? Merjünk e a boltban kapható gluténmentes lisztkeverékek helyett valami mást használni? És hogy ez a téma miért érinti azokat akik nem gluténérzékenyek? Mert a gluténmentes táplálkozás nemcsak kényszer lehet. Az egészséges táplálkozáshoz hozzá tartozik a változatos gabonafogyasztás és a gluténban szegényebb étrend. Illetve különleges ételeket/süteményeket is kreálhatunk gluténmentes alapanyagokból, melyekhez most használati útmutatót - és egy csokoládés receptet! - is kaptok Márk Szonjától, az Édesem blog szerzőjétől, a Makifood Főzőiskola cukrászat tanárától.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog