Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Halat karácsonyra: recept kezdőknek

Egy nagyon egyszerű halétel receptje következik, amit kezdők is nyugodtan elkészíthetnek. A receptben tengeri sügér szerepel, de bármilyen halból elkészíthető az étel, ami nem tartalmaz szálkát. A karácsonyi menüt is változatossá tehetjük vele, ha az idén valami mást szeretnénk!


Gyömbéres-szójás párolt hal

hal egzotikus sügér

(woksoflife)

Hozzávalók 4 személyre:

4 szelet tengeri sügér
2 diónyi friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
3-5 szál újhagyma
4 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál olívaolaj
darált bors

Elkészítése:

Egy kis tálba tegyük a vékony gyufaszál vékonyságúra összevágott gyömbért és fokhagymát, öntsük rá a szójaszószt és az olívaolajat. Daráljunk rá borsot, majd adjuk hozzá a ferdén felszeletelt újhagymát és keverjük jól össze.

Kevéske olívaolajjal kenjünk ki egy kisebb tűzálló tálat, majd adagonként két-két szelet halat egymásra téve helyezzük a tálba. Mindegyik tetejére csorgassunk a hagymás fűszeres szójás pácból, majd alufóliával fedjük be alaposan.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon pároljuk 20-25 percig.

Ha elkészült, óvatosan lapátkanállal tálaljuk nagy tányérra, körítésnek párolt zöldbabot és sült sütőtököt készítsünk.

Elkészíthetjük adagonként fóliában is. Egy adagnyit tegyünk egy nagy alufólia közepére, tetejére halmozhatunk csíkokra összevágott színes paprikát, brokkolit, karfiolt, sárgarépát, majd csorgassuk meg a szósszal, csomagoljuk be jól, és sütőben pároljuk 20 percig. Tálaláskor fóliából a vele megpárolódott körettel kikanalazható.
 

 

A statisztikák szerint Európában a magyarok halfogyasztása a legalacsonyabb. Mindössze 4-4,5 kilogramm halat fogyasztunk el egy évben.(Csak a viszonyítás kedvéért, a portugálok évi 55 kilogramm halat esznek.) Legfeljebb az ünnepek allhakalmával kerül az asztalunkra, akkor is a jól ismert halászlé, rántott hal receptek dominálnak. Íme egy étel, ami némileg eltér ugyan a megszokott ízektől, ám nem annyira, hogy ne lenne bizalmunk bármikor nekiállni az elkészítésének.

 Bundázott halszeletek paradicsomszósszal 

Hozzávalók a szószhoz: 

- 1 hagyma apróra kockázva

- 2-3 fej fokhagyma, felaprítva

- 2 szál sárgarépa, lereszelve

- 2 doboz konzerv paradicsom, kézzel összetörve

- 1-2 kakukkfű ágacska

- 1 babérlevél

- sütéshez való olíva olaj

- só és bors  

Elkészítés:

Forrósítsd fel az olajat, és dinszteld meg benne a hagymát, majd add hozzá a répát és a fokhagymát. Ezután kerüljön bele a paradicsom és a zöldfűszerek. Főzd kis lángon, amíg a szósz besűrűsödik. Fűszerezd tovább, ha szükséges!

 hal paradicsom

Hozzávalók a halhoz: 

- 400 g fehér húsú halfilé, 3 cm-es darabokra vágva 

- 2  tojás, a fehérje kemény habbá verve

- 2/3 csésze tej 

- 1 és 1/3 csésze liszt 

- só és bors

- olaj a sütéshez

- friss bazsalikom a sütéshez (opcionális)

 

Elkészítés:

Keverd össze a tojássárgáját és a tejet alaposan. Keverd hozzájuk a lisztet. Óvatosan keverd hozzájuk a tojáshabot, sózd és borsozd. Közepes lángon melegítsd fel az olajat a serpenyőben. Forgass meg minden halszeletet a tésztában és süsd őket ropogósra. Süsd ropogósra a bazsalikomleveleket is. Tálald forrón a paradicsomszósszal és a bazsalikomlevelekkel díszítve. Saláta is, párolt rizs is illik hozzá.

 

Egy izgalmas és kevésbé ismert régió, Lille és környéke számos meglepetést tartogat. Francia konyha rajongók, figyelem!

A Pas de Calais régió a halakról, a tenger gyümölcseiről, a sajtokról és a bodzapálinkáról szól - nem csak olyan tételek, amelyek azonnal beugranak, ha a francia gasztronómiáról van szó.

A régió kulináris hagyományaiban a tenger közelsége sokáig nem hagyott nyomot a kikötővárosok kivételével, régen a kiterjedt erdőségek kincsei uralták a gasztronómiát. Amikor az erdőket kiirtották, hajdinát kezdtek termeszteni, amelyből nem kenyeret, hanem lepényt készítettek.

lille francia konyha sajt hal tenger gyümölcsei kagyló hering waterzoi bodzapálinka marouilles halászat raguflickr.com - Rob124

A fesztivál, ahol mindenki kagylót eszik

A közelben van Boulogne Mer Sur, az ország legnagyobb halászkikötője, amelynek flottája évente 64 ezer tonna halat fog, és további 300 ezer tonna tengeri élőlény érkezik ide. A 110 hűtőháznak köszönhetően a friss halat akár egy napon belül eljuttatják Európa legtávolabbi sarkába.

Lazacos tészta 20 perc alatt

Ha valami laktató, de egészséges ételre vágysz, és szereted a lazacot, akkor Colors in the Kitchen receptjét egyenesen neked találták ki. Tény, hogy valószínűleg be kell szerezned hozzá néhány dolgot a piacról, de maga az elkészítés már megy, mint a karikacsapás. És még csak túl sok idő sem kell hozzá. Mellesleg tudtad, hogy a hal a téli depresszió ellen is jó?

lazac tészta colorsinthekitchen tarhonya recept halétel gyors

Édesköményes-sáfrányos tarhonya olajbogyós-kapros lazaccal

Hozzávalók: (4-6 adaghoz)

Tarhonya:
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb gumó édeskömény
- 50 g sótlan vaj
- 1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 tk. őrölt római kömény
- 2 csipet cayenne bors
- 10 szál sáfrány
- 1 tk. só
- 200 g házi jellegű tarhonya (vagy persze házi is lehet)
- 7 dl zöldségalaplé

Lazac:
- 4 szelet lazac - bőr nélkül (500 g)
- 1 nagy csokor kapor
- só
- olívaolaj
- 2-3 marék magozott fekete olajbogyó karikákra vágva

Elkészítés:

A tarhonyához a megtisztított hagymát, fokhagymát és édesköményt (szárát, levelét is - csak a torzsáját távolítom el) aprítógépben felaprítom. A sáfrányt egy kevés meleg vízbe teszem. Egy nagyobb lábosban a vajon üvegesre párolom a hagymát, fokhagymát és az édesköményt.

Hozzáadom a tarhonyát, kissé megpirítom. Beleszórom a fűszereket (római kömény, cayenne bors, leszűrt sáfrány, só és citromhéj), felöntöm az alaplével és alacsony lángon fedő alatt puhára főzöm 12-15 perc alatt. (A tarhonya előírásában nálam 12 perc szerepelt, ami bőven elég is volt). Néha érdemes kevergetni és ha sok folyadék párologna el, akkor azt zöldségalaplével pótolni. (Nálam pont elég volt a 7 dl.)

A lazacszeleteket kisebb darabokra vágom, majd olívaolajon néhány perc alatt hirtelen megsütöm. (Süthetjük a bőrével is, majd utána egy villával eltávolítjuk a húst a bőrről.) Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad. Egy tálba szedem, hozzáadom az aprított kaprot és az olajbogyót, majd összekeverem és ízlés szerint sózom. A tarhonyával tálalom. 

A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő esztendőre, igen gazdag tápanyagokban. A hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé - tahát ne csak szilveszterkor keressük elő a kamrából!

Bár igen magas a szénhidrát tartalma, ennek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat. A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.

lencse szilveszter recept lazac saláta spenót tél selectfood halétel

forrás: Flickr.com (taz)

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog