Február utolsó napjai az év legnehezebb napjainak számítanak. Mindjárt itt a tavasz, de azért még kell várni néhány hetet arra, hogy ne csak a naptár szerint köszöntsön be a következő évszak és a napsütés, a reggelek borúsak, a szervezetünk pedig ki van éhezve a vitaminokra és az ásványi anyagokra.
A “szezonális depresszión” - amely egy egyesült államokbeli kutatás szerint az emberek 14 százalékát érinti - , az édességek és a nassolás nem segítenek, sőt, ezek inkább rontják a helyzetet, van viszont egy olyan tápanyagforrás, ami igenis javíthat a hangulatunkon. Ez pedig a hal.
Forrás: Flickr.com: D Robert Wolcheck
A tudósok utánajártak, milyen ételekkel húzzák ki a sötét, hideg teleket pl. az izlandiak, akik velünk ellentétben természetesen nem szenvednek a tél végi levertség tüneteitől. A kutatások szerint ennek az is az oka, náluk a legmagasabb az egy főre jutó halfogyasztás. Ez azt jelenti, hogy eszméletlenül sok omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz – amiről köztudott, hogy pozitív hatással van a hangulatunkra.
Nemcsak a hangulat, az egészség is kockán forog
Az omega-3 zsírsavak az alapvető zsírsavakhoz tartoznak, nélkülözhetetlenek az egészséghez, vagyis a szervezetünknek mindenképp hozzá kell jutnia ezekhez, mivel nem képes őket előállítani. Az omega-3 zsírsavak közül az LNA (alfa-linolénsav) inkább a növényi eredetű táplálékokban és a friss (nem szárított) algában található meg, a DHA és az EPA viszont csak a tengeri élőlényekben (és a halolajokban).
Az omega-3 zsírsavak nemcsak az agyi működésre és a hangulatra vannak pozitív hatással, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, csökkentik a magas vérnyomást és segítenek megőrizni az erek rugalmasságát.
Miben van omega-3 zsírsav?
A lazac mellett a hering és a szardínia - és a tengeri halak általában - is kitűnő omega-3 forrásnak számítanak. A növényi táplálékok közül a lenmag, a dió, a zöld leveles zöldségek is tartalmazzák az omega-3-at, de nem olyan mennyiségben, mint a halak. (Ezenkívül a minőségi halolaj-készítmények fogyasztása is segít kellő mennyiségű omega-3 zsírsavhoz jutni.)
Ha ezek után szeretnétek feltölteni halakkal a hűtőt, olvassátok el a megbízható halasokkal és a halvásárlással kapcsolatos posztjainkat!
És amíg megtalájátok a legjobb halast, következzen egy könnyű és ízletes lazacrecept Selectfood-tól a még mindig hosszú téli estékre.
Lazacszelet tejszínes, aszalt paradicsomos pennével
Hozzávalók:
2 szelet lazac (1,5-2 cm vastag)
kb. 300 g tricolor penne al dente-re főzve (2 személyre valamivel kevesebb is elég)
8 gerezd fokhagyma, kés oldalával összelapítva
12 db napon aszalt paradicsom felaprítva
1-2 maréknyi petrezselyem felaprítva
2 dl főzőtejszín
1-2 evőkanálnyi (kb. 5-10 g) vaj (attól függően hogy zsíros vagy a szárazabb fagyasztott lazacot kaptunk)
tengeri só, frissen tört fehér bors
kevés olívaolaj
1 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja
(Az aszalt paradicsom megpuhul a szósz főzése közben, de aki puhábban szereti, áztassa meleg vízbe vagy használjon olajban eltett aszalt paradicsomot.)
Elkészítése:
A fokhagymát futtassuk meg nagyon kevés olívaolajon, adjuk hozzá a felaprított aszalt paradicsomot, sózzuk, s borsozzuk meg, öntsük fel a tejszínnel és forraljuk össze. Pár percig főzzük közepes hőfokon, hintsük meg a petrezselyemmel, végül sűrítsük be a vajjal.
Keverjük össze a főtt tésztával.
Amíg a szósz készül, addig grillen vagy egy tapadásmentes serpenyőben süssük meg a lazacszeleteket.
Tálaláskor hintsük meg kevés Maldon sóval, és a citrom reszelt héjával. Fogyasszunk mellé valamilyen idénysalátát is, pl. reszelt nyers sárgarépát és céklát.
Néhány trükk Maki Stevensontól a bőrös lazacfilék grillezéséhez:
Helyezzük a kés pengéjét a lazachúsra függőlegesen, 2 és fél ujjnyi szélességben. Majd fordítsuk a pengét jobbra, hogy 10-15 fokos szöget kapjunk. Kezdjük el bevagdosni a bőrt. Fordítsuk meg a lazacszeletet. Fordítsuk a lazacot a bevagdosott oldalával felfelé. Így a lazac nem fog szétterülni.
Fűszerezzük és papírral kibélelt tepsibe helyezzük a lazacszeletet. A sütőt grill funkcióra állítjuk, és olyan közel tesszük a tepsit a grillhez, amennyire lehetséges - persze úgy, hogy a papír ne égjen meg. 7 percig grillezzük, amíg a lazac bőre ropogós lesz. Megfordítjuk, és valamivel kevesebb, mint 6 percig grillezzük. A bevagdosott oldala legyen felül, amikor tálaljuk.