AJÁNLÓ
 
08:31
2015. 02. 27.
Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:31
2015. 02. 27.
Elkezdődött a medvehagymaszezon! Hamarosan itt lesznek a friss zöldségek, zöldek is, de addig...
A bejegyzés folyatódik
 
08:31
2015. 02. 27.
Ha valami laktató, de egészséges ételre vágysz, és szereted a lazacot, akkor Colors in the...
A bejegyzés folyatódik
 
08:31
2015. 02. 27.
A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő...
A bejegyzés folyatódik
 
08:31
2015. 02. 27.
Aminek a különlegességét a kókuszkrém adja. Ezt jellemzően a keleti konyha használja, a...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Lazaccal a téli depresszió ellen

Február utolsó napjai az év legnehezebb napjainak számítanak. Mindjárt itt a tavasz, de azért még kell várni néhány hetet arra, hogy ne csak a naptár szerint köszöntsön be a következő évszak és a napsütés, a reggelek borúsak, a szervezetünk pedig ki van éhezve a vitaminokra és az ásványi anyagokra.

A “szezonális depresszión” - amely egy egyesült államokbeli kutatás szerint az emberek 14 százalékát érinti - , az édességek és a nassolás nem segítenek, sőt, ezek inkább rontják a helyzetet, van viszont egy olyan tápanyagforrás, ami igenis javíthat a hangulatunkon. Ez pedig a hal.

Forrás: Flickr.com: D Robert Wolcheck

A tudósok utánajártak, milyen ételekkel húzzák ki a sötét, hideg teleket pl. az izlandiak, akik velünk ellentétben természetesen nem szenvednek a tél végi levertség tüneteitől. A kutatások szerint ennek az is az oka, náluk a legmagasabb az egy főre jutó halfogyasztás. Ez azt jelenti, hogy eszméletlenül sok omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz – amiről köztudott, hogy pozitív hatással van a hangulatunkra.

Nemcsak a hangulat, az egészség is kockán forog

Az omega-3 zsírsavak az alapvető zsírsavakhoz tartoznak, nélkülözhetetlenek az egészséghez, vagyis a szervezetünknek mindenképp hozzá kell jutnia ezekhez, mivel nem képes őket előállítani. Az omega-3 zsírsavak közül az LNA (alfa-linolénsav) inkább a növényi eredetű táplálékokban és a friss (nem szárított) algában található meg, a DHA és az EPA viszont csak a tengeri élőlényekben (és a halolajokban).

Az omega-3 zsírsavak nemcsak az agyi működésre és a hangulatra vannak pozitív hatással, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, csökkentik a magas vérnyomást és segítenek megőrizni az erek rugalmasságát.

Miben van omega-3 zsírsav?

A lazac mellett a hering és a szardínia - és a tengeri halak általában - is kitűnő omega-3 forrásnak számítanak. A növényi táplálékok közül a lenmag, a dió, a zöld leveles zöldségek is tartalmazzák az omega-3-at, de nem olyan mennyiségben, mint a halak. (Ezenkívül a minőségi halolaj-készítmények fogyasztása is segít kellő mennyiségű  omega-3 zsírsavhoz jutni.)

Ha ezek után szeretnétek feltölteni halakkal a hűtőt, olvassátok el a megbízható halasokkal és a halvásárlással kapcsolatos posztjainkat!

És amíg megtalájátok a legjobb halast, következzen egy könnyű és ízletes lazacrecept Selectfood-tól a még mindig hosszú téli estékre.

Lazacszelet tejszínes, aszalt paradicsomos pennével

Hozzávalók:

2 szelet lazac (1,5-2 cm vastag)
kb. 300 g tricolor penne al dente-re főzve (2 személyre valamivel kevesebb is elég)
8 gerezd fokhagyma, kés oldalával összelapítva
12 db napon aszalt paradicsom felaprítva
1-2 maréknyi petrezselyem felaprítva
2 dl főzőtejszín
1-2 evőkanálnyi (kb. 5-10 g) vaj (attól függően hogy zsíros vagy a szárazabb fagyasztott lazacot kaptunk)
tengeri só, frissen tört fehér bors
kevés olívaolaj
1 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja



(Az aszalt paradicsom megpuhul a szósz főzése közben, de aki puhábban szereti, áztassa meleg vízbe vagy használjon olajban eltett aszalt paradicsomot.)

Elkészítése:

A fokhagymát futtassuk meg nagyon kevés olívaolajon, adjuk hozzá a felaprított aszalt paradicsomot, sózzuk, s borsozzuk meg, öntsük fel a tejszínnel és forraljuk össze. Pár percig főzzük közepes hőfokon, hintsük meg a petrezselyemmel, végül sűrítsük be a vajjal.
Keverjük össze a főtt tésztával.

Amíg a szósz készül, addig grillen vagy egy tapadásmentes serpenyőben süssük meg a lazacszeleteket.

Tálaláskor hintsük meg kevés Maldon sóval, és a citrom reszelt héjával. Fogyasszunk mellé valamilyen idénysalátát is, pl. reszelt nyers sárgarépát és céklát.

Néhány trükk Maki Stevensontól a bőrös lazacfilék grillezéséhez:

Helyezzük a kés pengéjét a lazachúsra függőlegesen, 2 és fél ujjnyi szélességben. Majd fordítsuk a pengét jobbra, hogy 10-15 fokos szöget kapjunk. Kezdjük el bevagdosni a bőrt. Fordítsuk meg a lazacszeletet. Fordítsuk a lazacot a bevagdosott oldalával felfelé. Így a lazac nem fog szétterülni.

Fűszerezzük és papírral kibélelt tepsibe helyezzük a lazacszeletet. A sütőt grill funkcióra állítjuk, és olyan közel tesszük a tepsit a grillhez, amennyire lehetséges - persze úgy, hogy a papír ne égjen meg. 7 percig grillezzük, amíg a lazac bőre ropogós lesz. Megfordítjuk, és valamivel kevesebb, mint 6 percig grillezzük. A bevagdosott oldala legyen felül, amikor tálaljuk.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog