Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Lazacos tészta 20 perc alatt

Ha valami laktató, de egészséges ételre vágysz, és szereted a lazacot, akkor Colors in the Kitchen receptjét egyenesen neked találták ki. Tény, hogy valószínűleg be kell szerezned hozzá néhány dolgot a piacról, de maga az elkészítés már megy, mint a karikacsapás. És még csak túl sok idő sem kell hozzá. Mellesleg tudtad, hogy a hal a téli depresszió ellen is jó?

lazac tészta colorsinthekitchen tarhonya recept halétel gyors

Édesköményes-sáfrányos tarhonya olajbogyós-kapros lazaccal

Hozzávalók: (4-6 adaghoz)

Tarhonya:
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb gumó édeskömény
- 50 g sótlan vaj
- 1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 tk. őrölt római kömény
- 2 csipet cayenne bors
- 10 szál sáfrány
- 1 tk. só
- 200 g házi jellegű tarhonya (vagy persze házi is lehet)
- 7 dl zöldségalaplé

Lazac:
- 4 szelet lazac - bőr nélkül (500 g)
- 1 nagy csokor kapor
- só
- olívaolaj
- 2-3 marék magozott fekete olajbogyó karikákra vágva

Elkészítés:

A tarhonyához a megtisztított hagymát, fokhagymát és édesköményt (szárát, levelét is - csak a torzsáját távolítom el) aprítógépben felaprítom. A sáfrányt egy kevés meleg vízbe teszem. Egy nagyobb lábosban a vajon üvegesre párolom a hagymát, fokhagymát és az édesköményt.

Hozzáadom a tarhonyát, kissé megpirítom. Beleszórom a fűszereket (római kömény, cayenne bors, leszűrt sáfrány, só és citromhéj), felöntöm az alaplével és alacsony lángon fedő alatt puhára főzöm 12-15 perc alatt. (A tarhonya előírásában nálam 12 perc szerepelt, ami bőven elég is volt). Néha érdemes kevergetni és ha sok folyadék párologna el, akkor azt zöldségalaplével pótolni. (Nálam pont elég volt a 7 dl.)

A lazacszeleteket kisebb darabokra vágom, majd olívaolajon néhány perc alatt hirtelen megsütöm. (Süthetjük a bőrével is, majd utána egy villával eltávolítjuk a húst a bőrről.) Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad. Egy tálba szedem, hozzáadom az aprított kaprot és az olajbogyót, majd összekeverem és ízlés szerint sózom. A tarhonyával tálalom. 

A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő esztendőre, igen gazdag tápanyagokban. A hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé - tahát ne csak szilveszterkor keressük elő a kamrából!

Bár igen magas a szénhidrát tartalma, ennek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat. A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.

lencse szilveszter recept lazac saláta spenót tél selectfood halétel

forrás: Flickr.com (taz)

A nagy portugál nemzeti halétel

Ma Portugália felé vesszük az irányt, és Selectfood segítségével megmutatjuk, milyen a hagyományos halleves. "Sűrű textúrájú, kissé paradicsomos, főként vegyes tengeri halak felhasználásával készülő, kellemesen pikáns leves. Portugáliában mind karácsonykor, mind a hétköznapokon nagy népszerűségnek örvendő étel. Készülhet egész halból vagy halfiléből, de kitűnő felhasználási módja a halaprólékoknak, mint a fej vagy a farokrész is."

Könnyen elkészíthető, nagyon laktató leves, főételként is kiváló.

Portugál halleves


Mediterrán vacsora

Egy mediterrám recepttel folytatjuk a virtuális gasztronómiai utazást. Selectfood receptje következik:

"Egy egyszerű és egészséges receptet hoztam mára. A tonhalnyársakkal alig van munka, viszont nagyon ízletesek, a gnocchik formázása tart talán a legtovább, de azért az sem túl megerőltető.

Én a nem túl szokványos pézsmatököt, más néven pitetököt próbáltam ki ehhez a recepthez, ami tökéletes választásnak bizonyult, ugyanis ez a sütőtökfajta jóval tömörebb, nehezebb és szárazabb a hokkaido vagy a sonkatöknél. Sütőben sütve abszolút nem ereszt maga alá levet, serpenyőben pedig kell alá önteni egy kis vizet, mert anélkül könnyen megég. Nem mállik szét, állaga a burgonyáéhoz hasonló marad. Érdemes felkutatni belőle, mert többek között süteményekben is remekül alkalmazható."

A gnocchi elkészítésének több variácója van. Van, ahol tojás is kerül a tésztába, és van, ahol ez kimarad.

Kapribogyós tonhal nyárson, szarvasgombás olívaolajjal locsolt sütőtökös gnocchival

A karácsony utáni időszak már nem a nagy közös vacsorák ideje, ilyenkor jönnek-mennek a rokonok, a barátok. A komoly fogások helyett érdemes többféle vendégváró falattal készülni. Ez a lazacpogácsa főfogásnak és az italokat kísérő ételnek is beválik, szilveszteri buliba is ajánljuk.

A hal gribiche-szósszal, a francia konyha egyik híres mártásával az igazi. A tojás, mustár, kapribogyó, majonéz, kovászos uborka és tárkony felhasználásával készülő hideg szószba most lime is került. Egy kis mediterrán hangulatot csempészhetünk vele a télbe.

Lazac "pogácsa" lime gribiche-mártással

(forrás: Flickr.com-High Over Happy)

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog