Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Hideg ellen: ütős mexikói 

Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes Hétfő hagyományára való tekintettel vegetáriánus változatban. A Tex Mex a "Texan and Mexican" (texasi és mexikói) szavak rövidítése. Egy regionális, Texasban és Arizonában elterjedt konyhát jelent, ami a mexikói gasztronómiából ered, de az elmúlt pár száz évben teljesen átalakult, mesélte Alec Dean, a Makifood főzőiskola korábbi oktatója.

A jellemző alapanyagok a marhahús, a kukorica, a rizs, a bab és a paradicsom. A fogások általában cheddar sajttal és sok szósszal készülnek, és az ételek extrémen csípősek lehetnek a különféle paprikáknak - pl. jalapeno - köszönhetően.

tex mex mekikói chimichanga vegetáriánus tortilla cheddar recept vega húsmentes hétfő

forrás: Flickr.com - APurri112

A chimichanga,amiből most egy vegetáriánus változat receptje következik, tulajdonképpen egy töltött, átsütött burritót jelent.

Vegetáriánus chimichanga reszelt cheddar sajttal, paradicsommal, avokádóval

A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Így hívják a timbale készítéséhez használt kapcsos formát, és magát a fogást is. Rétegezett ételről van szó, ami rengeteg variációban készülhet: van húsos és zöldséges is belőle.

Ez a változat igazi nyári fogás a padlizsánnal, cukkinivel, paradicsommal. Igazm a sütőt be kell kapcsolni hozzá - addig érdemes elkészíteni, amíg egy kicsit szünetet tart a nyár. Utána már úgyis újabb és újabb változatokat fogtok alkotni, annyira megkedvelitek!

timbale cukkini padlizsán paradicsom rakott étel vegetáriánus húsmentes hétfő recept egytálétel

Hozzávalók:

2-3 darab cukkini, vékonyra szelve
2 darab padlizsán, vékonyra szelve
2-3 paradicsom, vékonyra szelve
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál aprított petrezselyem
1 teáskanál friss kakukkfű
3 evőkanál reszelt ementáli sajt
extra szűz olívaolaj
só, bors

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

Melegítsünk fel egy grillserpenyőt.

Egy kis lapos tányérba öntsünk olívaolajat, sózzuk, borsozzuk. Sütés előtt a cukkini- és padlizsánszeleteket forgassuk meg az olajban, majd grillezzük meg mindkét oldalukat.

A megsült zöldségszeleteket kezdjük el egy 20 cm átmérőjű sütőtálba egymásra tenni: cukkini, padlizsán, majd erre jönnek a paradicsomszeletek és ugyanez ismétlődve. A tetejét paradicsomokkal zárjuk, szórjuk meg petrezselyemmel, kakukkfűvel, zsemlemorzsával és az ementáli sajttal.

Süssük körülbelül 40 percig, amíg a teteje megpirul, a sajt pedig megolvad. Vegyük ki a formából, és éles késsel vágjunk szeleteket belőle. Melegen tálaljuk.

Amióta vegetáriánus lettem, nem is jutott eszembe a töltött káposzta. Pedig imádom a savanyú káposztát, de beértem a vöröslencsés korhelylevessel vagy a savanyú káposztás köles fasírttal" - írja Nagy Zita, a Zizi kalandjai bloggere. „Aztán tavaly karácsony előtt csak készítettünk egy vegán változatot. Annyira finom lett, hogy a húsevő családtagok sem vették észre, hogy nincs benne hús. Most benne vagyunk a töltött káposzta szezonban, tehát minimum egyszer csináljátok meg!"

A savanyú káposzta több, mint vitaminforrás. A késő őszi, téli időszakban érdemes belőle minél többet fogyasztani. „A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és kovásszal végzik 10-90 napig. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas (20 mg/100 gr), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem. A C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is bevihetünk fogyasztásával. Az ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne.

A legjobb a hagyományos eljárással készült savanyú káposzta, a boltban kaphatók közül a legtöbb sajnos már gyorsérleléssel készült. A savanyú káposztát ajánlott nyersen fogyasztani, de megfelelő főzéssel az elkészítés során is megőrizhetünk számos vitamint és ásványi anyagot belőle. Kiválóan védi a bélrendszert, újjáépíti a bélflórát, méregtelenít, szabályozza a vér cukor-és koleszterinszintjét" - írja a blogger.káposzta töltött káposzta vegetáriánus vegán zizi kalandjai húsmentes hétfő recept tofu egytálétel

Retró vegán töltött káposzta

Hozzávalók kb. 6 főre:

– 2 csomag (600 g) füstölt tofu vagy szejtán, esetleg füstölt gabonakolbász
– 150 g fehér rizs, megmosva, nyersen
– 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
– 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
– savanyú káposzta levelek, a nagyobbak félbe vágva
– szálas savanyú káposzta, felaprítva
– 2-3 evőkanál búzaliszt
– 1 evőkanál füstölt paprika
– napraforgó olaj
– só, bors
– szójajoghurt, (a tálaláshoz)

káposzta töltött káposzta vegetáriánus vegán zizi kalandjai húsmentes hétfő recept tofu egytálétel

Elkészítés:

Egy tálban morzsoljuk szét a tofut (a szejtánt, gabonakolbászt aprítsuk fel), adjuk hozzá a rizst, a vöröshagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A káposztaleveleket és a szálas káposztát ízlés szerint átmoshatjuk (mi nem szoktuk, mert úgy szeretjük, ha minél savanyúbb az étel).

A káposztaleveleket a vastag erektől megtisztítjuk. Veszünk egy káposzta levelet, közepére helyezünk kb. 2 evőkanál tölteléket, majd felhajtjuk/összetekerjük és kis káposzta csomagokat készítünk belőle. A töltött káposztákat lábosba rakjuk, tetejére halmozzuk a szálas káposztát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Közepes láng felett kb. 25 percig főzzük.

Közben rántást készítünk: egy kevés napraforgó olajon (1-2 evőkanál) megpirítjuk a lisztet, a tűzről levéve hozzáadjuk a füstölt paprikát, vízzel csomómentesre keverjük és ráöntjük a káposztára. Átforraljuk az egészet a rántással együtt kb. 15 perc alatt, és már tálalhatjuk is, szójajoghurttal és ropogós kovászos kenyérrel.

Tipp: a tölteléket készíthetjük barnarizzsel, quinoával vagy akár kölessel is.

Szupersaláta maradékokból

Néha olyan alapanyagokból is összeállhat egy tápláló fogás, amelyeknek első látásra nem sok közük van egymáshoz. A Zizi kalandjai blog szerzője tápláló téli fogást hozott össze, amikor körünézett a hűtőben.

"Olyan alapanyagokat használtam, amelyek voltak a hűtőmben, kamrapolcon és már éppen ideje volt felhasználni őket. Bátran variáljatok ti is! Ha nincs kelbimbó, jó a répa vagy akár a cékla is. Tofu helyett lehet tempeh-t használni, de lehet hozzáadni csicseriborsót vagy babot is, amelyek fehérjében gazdagok!"- írja.

Ja, és azt tudjátok, hogy a kelbimbó egyike azon zöldségeknek, amely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, tehát ugyanolyan értékű fehérje forrás, mint a hús? Érdemes belőle minél többet fogyasztani!

Tápláló téli saláta

tél saláta vegetáriánus vega vegán tápláló maradékok zizi kalandjai recept húsmentes hétfő kelbimbó tofu barna rizs lila káposzta

Mángold: A csodazöldség

"A mángold az egyik legértékesebb zöldség, amit főleg nyersen kellene fogyasztani, mert úgy hasznosulna legjobban, de megfőzve is kiváló" - írja Vivienne Agrillo, gasztrobloggerünk. "K,A,C,E,B1,B2,B3,B5,B6 vitamint, magnéziumot,mangánt,káliumot,vasat tartalmaz. Kiváló forrása a réznek és a kálciumnak, a foszfornak  és a cinknek. Egyszóval egy szuper zöldség, amit nem kellene elhanyagolnunk. A gyerekeimmel együtt nagyon szeretjük a csicseriborsót is, ami szintén kiváló tulajdonságokkal bír. Van benne B1,B6 és E vitamin, valamint vas, magnézium, cink, és magas a folsavtartalma is. E két zöldség kombinációjából született ez a krémleves, ami jól eshet a tél közeledtével. Átmelegít, ráadásul igen hamar elkészül."

Mángoldos sütőtök-krémleves csicseriborsóval

Hozzávalók:

- 1 kisebb sütőtök

- egy csokor színes mángold

- fél póréhagyma

- 1/4 kg csicseriborsó

- kókuszolaj

- 2 ek. szezámmag

- 1 csokor petrezselyem

- szezámmagolaj

- só

Elkészítés:

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatom. Másnap leszűröm, átmosom és vízben megfőzöm körülbelül 1 óra alatt. (Érdemes főzéskor hozzáadni kombu alga darabokat, hogy növeljük az asványi anyag tartalmat.)

Közben a megmosott mángoldot forrásban lévő vízbe dobom, pár perc után leszűröm, de a vízet félreteszem.

Egy evőkanál kókuszolajon megpirítom a felaprított pórét, majd hozzáteszem a felkockázott sütötököt és a felvágott főtt mángoldot.

Pirítok rajta egyet, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. (Én ehhez a mángold fözővizét használom.)

Körülbelül 30 percig fözöm, majd botmixerrel ledarálom.

Egy darálógépbe teszem a szezámmagot, a sót, a petrezselymet, és ledarálom. (Én erre a célra elektromos kávédarálót használok.) Ebből egy zöld gomasio (szezámsó) lesz, amivel később bármilyen ételt lehet ízesiteni. 

Egy serpenyőben, kókuszolajon megpirítom a főtt csicseriborsót, majd megforgatom a szezámsóban.

Egy mély tányérba szedem a krémlevest, a közepére kanalazom a csicseriborsót, bőven meglocsolom szezámolajjal. Nagyon laktató.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog