OLVASTAD MÁR?
 
Szilveszteri lakoma húsimádóknak és vegáknak
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő évre. Nem kell azonban mindig a megszokott módon elkészítenünk ezeket, a malacsültnek például nagyon jót tesz egy kis szójaszósz, a lencseleves pedig gyógyító...
 
Lencseleves füstölt libakolbásszal
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami a ényeg: felmelegít és nagyon finom. A hagyományok követésén túl is érdemes lencsét fogyasztani, és nem csak az újév első napján. Igen gazdag tápanyagokban, még a...
 
Egy elfelejtett superfood: Csicsókakrémleves
A csicsóka, vagy jeruzsálemi articsóka fontos téli tápanyagforrás. Rosttartalma kb. ötször nagyobb, mint a burgonyáé, laktató, és csökkenti az édesség utáni vágyat is. Gumóinak 15-20 százaléka inulin nevű anyagot tartalmaz, ami nem emeli meg a vércukorszintet, de...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Szupersaláta maradékokból

Néha olyan alapanyagokból is összeállhat egy tápláló fogás, amelyeknek első látásra nem sok közük van egymáshoz. A Zizi kalandjai blog szerzője tápláló téli fogást hozott össze, amikor körünézett a hűtőben. 

"Olyan alapanyagokat használtam, amelyek voltak a hűtőmben, kamrapolcon és már éppen ideje volt felhasználni őket. Bátran variáljatok ti is! Ha nincs kelbimbó, jó a répa vagy akár a cékla is. Tofu helyett lehet tempeh-t használni, de lehet hozzáadni csicseriborsót vagy babot is, amelyek fehérjében gazdagok!"- írja.

Ja, és azt tudjátok, hogy a kelbimbó egyike azon zöldségeknek, amely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, tehát ugyanolyan értékű fehérje forrás, mint a hús? Érdemes belőle minél többet fogyasztani!

Tápláló téli saláta

tél saláta vegetáriánus vega vegán tápláló maradékok zizi kalandjai recept húsmentes hétfő kelbimbó tofu barna rizs lila káposzta

 

Hozzávalók 2 főre:

A salátához:
– 3/4 bögre barna- és vadrizs keverék (csak barnarizsből is jó)
– 300 g tofu, felesleges víz kipréselve belőle és 1*1 cm-es kockákra vágva
– 250 g kelbimbó, külső leveleitől megtisztítva, a nagyobbak félbe vágva
– 150 g lila káposzta, vékony csíkokra szeletelve
– 3 gerezd fokhagyma
– olívaolaj
– Himalaya kristálysó, feketebors

tél saláta vegetáriánus vega vegán tápláló maradékok zizi kalandjai recept húsmentes hétfő kelbimbó tofu barna rizs lila káposzta

Az öntethez:
– 1 gerezd fokhagyma, reszelve
– kb. 1*1 cm-es friss gyömbér darab, meghámozva, reszelve
– 1/2 evőkanál almaecet
– 1/2 evőkanál juharszirup
– 1 evőkanál frissen facsart citromlé
– 3 evőkanál víz
– 2 evőkanál olívaolaj
– csipet só, feketebors és cayenne bors
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

tél saláta vegetáriánus vega vegán tápláló maradékok zizi kalandjai recept húsmentes hétfő kelbimbó tofu barna rizs lila káposzta

Elkészítése:

Az öntet hozzávalóit keverjük össze egy tálkában és tegyük félre.

Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat és dobjuk rá a kelbimbót, sózzuk, borsozzuk. Magas lángon pirítsuk meg egy kicsit, majd vegyük takarékra, adjuk hozzá a fokhagymát, öntsünk hozzá 150 ml vizet és fedőt alatt főzzük puhára.

Közben egy másik serpenyőben hevítsünk olívaolajat. Adjuk hozzá a tofut, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk aranybarnára.

Maki tippje a tökéletes barna rizs elkészítéséhez:

1,5 bögre barnarizshez 2 és 2/3 víz kell, egy löttyintésnyi olaj és néhány csipet tengeri só. (Ebben a receptben a mennyiségek felével számoljunk).

1) Melegítsük elő a sütót 180 fokra! Tegyük a rizst egy sütőedénybe. 

2) A vizet és az olajat öntsük egy lábasba, és forraljuk fel.

3) A forrásban levő vizet öntsük a rizsre, és fedjük le szorosan alufóliával. Süssük 60 percig.

4) Vegyük ki a sütőből, távolítsuk el az alufóliát! Lazítsuk fel a rizst villával, takarjuk le a tálat egy konyharuhával és gőzöljük 5 percig.

tél saláta vegetáriánus vega vegán tápláló maradékok zizi kalandjai recept húsmentes hétfő kelbimbó tofu barna rizs lila káposzta

Forrás: Flickr.com - Jacqueline

Az öntetet addig öntsük rá, amíg a rizs meleg, így az ízek jobban érvényesülnek.

Kis tálkákba szedjünk mindenből, majd locsoljuk meg az öntettel és azonnal fogyasszuk!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog