Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Padlizsános tészta 10 perc alatt


"Ez a gyors tésztaétel egyike azon receptjeimnek, amiket első alkalommal amolyan "ad hoc" jelleggel ütöttem össze abból, ami éppen rendelkezésemre állt, de a sikerre való tekintettel később rendszeresen újrázásra került" - írja Mindenmentes Nóri nekünk egyik új, idei receptjében. "Nem csoda, hiszen ebben a tál tésztában annyi minden van, amit szeretünk: sült padlizsán, paradicsom, fokhagyma és egy kevés miso. Utóbbiról annyit kell tudnod, hogy ez egy fermentált szójakrém, amit nem érdemes kihagyni, mert általan nemcsak finomabb lesz az étel, gyakorlatilag az összes esszenciális aminosav megtalálható benne.

Ez az a recept, ami meghódította az egyébként tésztaételekért nem igazán rajongó férjemet is."

Gyors padlizsános tészta misoval, paradicsommal, fokhagymával

Hozzávalók 4 személyre:

- 250g (gluténmentes) tészta
- 1 nagyobb padlizsán, megmosva és kb. 2x2cm-es kockákra vágva
- 4 nagy hámozott paradicsom, kockákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra szeletelve
- opcionálisan apróra vágott újhagyma és őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál fehér miso (ha tartasz a génmódosított szójától, vegyél bio terméket)
- jó minőségű olívaolaj a sütéshez (padlizsán esetén ez nagyobb mennyiség lesz!)
- tengeri só
- szezám olaj

Elkészítés:

A tésztát főzd meg a gyártó utasítása szerint. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd futtasd meg rajta a fokhagymagerezdeket és az újhagyma szeleteket.

Dobd a fokhagymás olajra a padlizsán kockákat és magas hőfokon, megforgatva süsd őket addig, amíg pirulni kezdenek. Süsd őket több részletben, hogy ne párolódjanak, hanem piruljanak. Add a padlizsánhoz a kockázott paradicsomot, várj pár percet, hogy a paradicsom is átsüljön, tegyél rá gyömbért, ha szereted, majd kapcsold le a tűzhelyet.  

Keverd a sült zöldségekhez a miso pasztát. Ha nem találod elég krémesnek, nyugodtan adj hozzá kis mennyiségekben vizet. 

Kóstold meg, és igazíts a sózáson. A végén egy fújásnyi szezámolaj tovább fokozhatja az ízeket. 

Forgasd össze a tésztát a zöldségekkel és már kész is!

Így készíts zöldségalaplevet!

Sokszor olvassuk egy-egy receptben, hogy "és öntsük fel zöldségalaplével" vagy "vegyünk elő egy liter zöldségalaplevet". A Nóri Mindenmentes konyhája blog szerzője kitalálta, hogy az ő hűtőjében márpedig mindig lesz ilyen. "Ilyenkor mindig elgondolkodtam, hogy vajon csak az én hűtőmben nem lapul tartalékban néhány liter zöldség alaplé? Különben is, hogyan készül az?

Igaz, ami igaz, egy fárasztó nap végén sokszor jólesne egy tálka forró leves. Semmi extra, csak tápláló, ízletes lé. Biztosan nem vagyok ezzel egyedül, hiszen úgy hallottam, New Yorkban nyílt egy étterem, ahol elviteles papírpoharakban kínálnak alapleveket, és a városlakók imádják.

Forrás: http://tva.canoe.ca

A tökéletes házi majonéz titkai

Finomabb, egészségesebb, mert nincs benne adalékanyag, és sokkal olcsóbb is. Miért is ne készítenénk majonézt házilag? Tény, hogy vannak trükkök, amik nélkül az eredmény kudarc.

"A majonézről mindig gyermekkorom ünnepi hidegtálételei jutnak eszembe" - írja a Nóri Mindenmentes konyhája blog szerzője. "8 éves lehettem, amikor anyukámtól megtanultam majonézt készíteni. Ez volt az egyik első dolog, amit együtt "főztünk": ő adagolta szép fokozatosan az olajat, nehogy egyszerre túl sok legyen, én pedig nagy élvezettel, jó sokáig kevergettem. Később meglepődve tapasztaltam, hogy sokaknak a házi majonéz elkészítés e valamiért mumus, "nehezen sikerül", "macerás", satöbbi. Felnőtt fejjel jöttem rá, hogy anyukámtól egy aprócska trükköt is tanultam, amivel tényleg gyerekjáték az egész."

Tavaszváró zöld gyümölcsturmix

Tél végén extra mennyiségű vitaminra van szükségünk, ezért érdemes beépíteni az étrendbe a zöldség- és gyümölcsturmixokat. A smoothie-k néhány perc alatt elkészülnek, csak be kell dobálni a turmixgépbe az alapanyagokat. A variációknak csak a fantázia szab határt, a szezonalitás és a hangulatunk is meghatározhatja, mi kerül a smoothie-ba. A klasszikus receptekben banán és joghurt is szerepel, de ezek elhagyhatók, és használhatunk tejet, zöld teát, növényi tejeket, vagy szimplán gyömölcsöket és zöldségeket is.

Néhány tipp: ha tofut is teszünk bele, igazi fehérjebomba lesz, a spirulinapor hozzáadása pedig segít a méregtelenítésben (senkit ne ijesszen el a méregzöld árnyalat). Nyáron a jégkockatartóban legfagyasztott kókusztejjel lehet feldobni a turmixokat, de a feldolgozás előtt érdemes kissé megolvasztani őket, ha nincs nagy teljesítményű turmixgépünk.

Következzen Nóri Mindenmentes Konyhájából egy recept:

Cukor-, és gluténmentes, vegán, ráadásul pár perc alatt elkészül, szinte sütés-főzés nélkül. Kell ennél több?

A müzliszelet energiatartalma mellett az amarant vagy quinoa teljes értékű növényi fehérjét tartalmaz. Ha szeretnénk még több értékes növényi tápanyaggal megpakolni ezt a finomságot, gazdagíthatjuk például chia maggal, ami szintén teljes értékű fehérje és mellette ásványi anyag forrás is. Az aszalt áfonya antioxidánsokban gazdag, persze használhatunk ízlés szerint más aszalt gyümölcsöt is. A receptet Mindenmentes Nóri küldte nekünk.

«
1234

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog