AJÁNLÓ
 
08:00
2015. 12. 30.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 12. 30.
A lencsefőzelék főzése valószínűleg senkiből nem vált ki kitörő lelkesedést, főleg,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 12. 30.
Tegye fel a kezét az, aki elővette már a szilveszterre vett lencsét (ha maradt belőle)! Ez...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 12. 30.
Partira, másnapra, másnaposságra, vagy csak úgy. Ezekkel a receptekkel feldobhatod a házibulit,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 12. 30.
Honnan ered és mit jelent az újévi lencseevés hagyománya? Beáztassuk e a lencsét főzés...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő esztendőre, igen gazdag tápanyagokban. A  hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé - tahát ne csak szilveszterkor keressük elő a kamrából!

Bár igen magas a szénhidrát tartalma, ennek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat. A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.

lencse szilveszter recept lazac saláta spenót tél selectfood halétel

forrás: Flickr.com (taz)

 

A következő lencsés fogással, amit Selectfood készített, reméljük, nemcsak az éjfél utáni lencsepartihoz sikerül egy kis kedvet csinálnunk, és máskor is használjátok ezt a szuper alapanyagot. 

(A lazacot nyigodtan helyettesítsétek mással, ha már nincs idő beszerezni, a képen pl. laposhal szerepel mángolddal.)

Vadlazacfilé spenótos lencsesalátával

Hozzávalók 4 személyre:

4 szelet vadlazacfilé
tengeri só
frissen őrölt színes bors
250 g zöld lencse 
250 g friss spenót julienne-re vágva
4 nagyobb gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve  
150 g natúr joghurt
1 db babérlevél
zöldfűszerek: snidling, menta, kakukkfű, petrezselyem, oregánó finomra aprítva
olívaolaj 

Elkészítése:

1) Enyhén sós vízben a babérlevéllel együtt főzzük meg a lencsét. A lazacfilélet sózzuk és borsozzuk meg, majd tegyük félre.

2) Miután a lencse megfőtt, szűrjük le és öntsük egy nagyobb tálba. Kevés olívaolajon süssük át a lazacfilétet, amíg a filék közepe rózsaszín lesz, majd ugyanabba a serpenyőbe tegyük a fokhagymát és pár másodperc után dobjuk rá a felaprírott spenótot is. Forgassuk össze a fokhagymával, majd 2 perc alatt pároljuk meg. 

3) Keverjük a spenótot a lencséhez, ízesítsük a zöldfűszerekkel, keverjük hozzá a joghurtot is, és tálaljuk a halfilé mellé.


Tipp: Ez a saláta adag 4-6 személyre is elég, de ha más köretet - például párolt rizst - is adnánk a hal mellé, akkor elegendő kisebb adag saláta is.

Hidegen fogyasztva, vagy sült húsok mellé is jó választás a lencsesaláta.

A lencsefőzés kisokosát itt találjátok!

Egy másnapra is hasznos, lencsés korhelyleves és egy tápláló lencsés hajdinasaláta receptje pedig itt van. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog