AJÁNLÓ
 
13:11
2016. 04. 29.
Nincs jobb dolog a tavasszal frissen fejtett, zsenge, édes zöldborsónál. Nem véletlenül tartozik...
A bejegyzés folyatódik
 
13:11
2016. 04. 29.
Május végén - június elején találkozhatunk először a zsenge cukorborsóval a piacokon. Ilyenkor...
A bejegyzés folyatódik
 
13:11
2016. 04. 29.
Spárgamindentudó cikkünkből kiderült, hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk...
A bejegyzés folyatódik
 
13:11
2016. 04. 29.
A tavasz egyik kedvenc zöldsége a spárga. De hogyan válasszunk jó minőséget és egyáltalán...
A bejegyzés folyatódik
 
13:11
2016. 04. 29.
Piackörkép sorozatunkban hónapról-hónapra kedvet csinálunk a szezonális alapanyagokból való...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk spárgát. Olyan érdekességről is esik szó, mint a "hamis" zöld spárga,és kiderül, hogyan tartsuk nedvesen otthon a spárgát, és mit jelent a spárgánál az "al dente" főzés.

Most pedig következzen két spárgás fogás Flatcat blogjáról, amelyikből az egyik spárgával készült desszert - furcsán hangzik, de megér egy próbát, higgyétek el!

spárga recept vegetáriánus tavasz vega pite leves lazac krémleves desszert körte flatcat

Spárgakrémleves füstölt lazaccal

 

Hozzávalók:
2 köteg spárga vége (vagy 35 dkg spárga, fehér és/vagy zöld)

1 liter víz

1 kis fej vöröshagyma (6 dkg)

1 gerezd fokhagyma

1 szál halványítózeller

1 kisebb szál sárgarépa

2 dkg vaj

25 dkg újburgonya

15 dkg mascarpone

1 marék finomra reszelt parmezán (2-3 dkg)

10 dkg füstölt lazac

petrezselyemzöld a tálaláshoz

spárga recept vegetáriánus tavasz vega pite leves lazac krémleves desszert körte flatcat

Elkészítése:

A spárgák tisztítása során ezúttal vágjuk le a végek fás részeit, a fehér spárgát hámozzuk is meg zöldséghámozóval, majd pattintsuk el a szárakat. Ahol törik, ott a fás rész határa. A csúcsos részt tegyük félre, a fás szárakat daraboljuk 3-4 centis darabokra. (A spárga vásárlásáról, előkészítéséről, pucolásáról előző cikkünkben olvashattok részletesen.)

A hagymát, fokhagymát daraboljuk fel, a szárzellert vágjuk ketté, a megtisztított sárgarépát szintén. Az újburgonyát hámozzuk, negyedeljük.

Vajon süssük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk át, majd öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a spárgát, burgonyát, répát, zellert, sózzuk, forraljuk fel, majd kis lángon, gyöngyöztetve, fedő alatt főzzük, amíg a spárga és burgonya megpuhul.

Vegyük ki a zellert, sárgarépát, majd botmixerrel pürésítsük a levest. Szitán nyomjuk át, a fentmaradó fást részt dobjuk el.

A leveshez keverjük a mascarponet, parmezánt, majd forraljuk fel ismét, és kevergessük, amíg a sajtok elolvadnak benne. A füstölt lazacot vágjuk apróra, majd keverjük a még forró levesbe.

Tálalásnál a tetejét szórjuk meg finomra aprított petrezselyemzölddel.


Spárgás körtés pite

A spárga, bár zöldség, az íze eleve édeskés, így akár desszertet is készíthetünk belőle. A következő körtés-fehér spárgás pite nem klasszikus édesség, hiszen csak kissé édes és kicsit sós is, így talán könnyebben megbarátkozunk a gondolattal, hogy spárgából készült.

1 köteg fehér spárga (50 dkg, tisztítás nélkül)
2 kis körte (30 dkg)
2 dl tej
5 dkg mascarpone
2 tojás
5 dkg finomliszt
1+1+1 ek cukor
vaníliás só (vagy ¼ mk őrölt vanília, ½ mk sóval kikeverve)
2+1 ek vaj

spárga recept vegetáriánus tavasz vega pite leves lazac krémleves desszert körte flatcat

A spárgát zöldséghámozóval hámozzuk meg, majd pattintsuk el a szárakat. A csúcsos végeket használjuk fel, vágjuk 2 centis darabokra. A körtét hámozzuk meg, magházát távolítsuk el, majd vágjuk centis kockákra.

1 evőkanálnyi vajat olvasszunk meg serpenyőben, szórjuk meg 1 evőkanálnyi cukorral, majd süssük rajta a spárgát mérsékelt láng felett, gyakran rázogatva addig, amíg a cukor karamellizálódik és a spárga megpuhul. Szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre.

Egy evőkanálnyi vajat tegyünk a serpenyőbe, dobjuk rá a körtét, és addig süssük, mérsékelt láng felett, gyakran rázogatva, amíg a körte nem enged több levet. Szedjük ki, keverjük el a spárgával.

A tojást habarjuk el, keverjük csomómentesre a liszttel és mascarponeval, majd adjuk hozzá a tejet, és 1 evőkanálnyi cukrot. Keverjük ki.
A maradék vajjal kenjünk ki egy 22 cm átmérőjű kerek piteformát, majd osszuk szét az alján a spárgás-körtés keveréket. Öntsük rá a tésztát. Szórjuk meg egyenletesen a vaníliás sóval és a maradék cukorral.

Előmelegített sütőben 150 C fokon 50 percig süssük, amíg a tészta mindenütt kissé megszilárdul, puding állagú lesz.

Klasszikus pitetésztát így készítsetek!

Fontos megemíteni, hogy hogyan csökkentsük a pazarlást:

A spárga tisztításánál sok „hulladék“ keletkezik, az önmagukban nem élvezhető fás végek azonban nem feltétlenül kell, hogy a komposztban landoljanak, hiszen azon túl, hogy fásak, az ízük még remek. Főzhetünk belőlük spárga alaplevet vagy krémlevest is, hisz pürésítés után átszűrve könnyen megszabadulhatunk a szálkás részektől.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog