Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Vajon lehetséges megunni a medvehagymát? Mire bekövetkezne ez az esemény, kedvenc első tavaszi zöldünk már el is tűnik a piacokról és az erdőkből. Éppen ezért használjuk ki, amíg lehet!

A Homebisztro által elkészített recept nemcsak medvehagymával, hanem spenóttal is nagyon finom - ha valaki eetleg besokallt volna a medvehagymától. A palacsinta lime-os fűszervajjal szerepel - nagyon finom, friss és különleges az íze.

"Viszont a palacsintát mártás nélkül nem ajánlom, így két másik lehetőséget is ajánlok hozzá, ami szintén finom, és közelebb is áll az itthoni ízlésvilághoz" - írja a szerző.

"Köretként egy egyszerű salátát készítettem, kb. 100g rukkolához, vagy salátamixhez vagy madársalátához vagy bébispenóthoz öntetként mindössze kb. 4 evőkanál olívaolajat, egy kiskanál sherry ecetet tettem, majd sóval és borssal ízesítettem. Lehet hozzáadni még 10-12 felezett koktélparadicsomot, vagy nagyon finom hozzá még ez a tavaszi saláta is."

Medvehagymás alacsinta lime-os fűszervajjal

recept tavasz medvehagyma spenót homebisztro palacsinta lime yotam ottolenghi reggeli tejföl

Elkezdődött a medvehagymaszezon! Hamarosan itt lesznek a friss zöldségek, zöldek is, de addig is, következzen egy olyan recept, amiben a medvehagyma lehet az egyik főszereplő.

A Selectfood receptjében szereplő sós lepény nagyon jó alternatíva a maradék főtt burgonya felhasználására, de megéri külön ezért is főzni pár szemet. Bármelyik étkezéskor megállja a helyét, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora.

"A vadon termő zöldek mennyiségét lehet növelni, nekem sebtében ennyit sikerült szednem, ezért ennyi került bele. A csalánnal természetesen kesztyűs kézzel kell bánni, de megéri a fáradozást. A fiatal hajtásokat szedjük. Alapos hideg vizes átmosással már ártalmatlanná lehet tenni a csalán hangyasavtartalmú mirigyszőreit, de egy rövid hőkezelés után garantáltan nem bánt. Még az ártalmatlanítás előtt a konyhában kézenfekvőbb konyhai csipesszel hozzányúlni."

Burgonyás tönkölylepény lazaccal, kecskesajttal és vadon termő növényekkel töltve

lazac medvehagyma recept selectfood tavasz burgonya tönkölyliszt kecskesajt

Finom, szaftos, sült zöldségek, amelyek magukban fogyasztva is kiválóak, de akár feta sajtot morzsolva a tetejére is ehetjük vagy tofu steak mellé köretnek tálalva. És, hogy mik kerülnek bele? A Zizi kalandjai blog szerzője szerint "sárgarépa, burgonya, lila burgonya, édesburgonya, brokkoli, lila hagyma és fokhagyma. De kamránk, hűtőszekrényünk és ízlésünk szerint variálhatjuk a zöldségeket… kiváló bele a sütőtök, paszternák, tarló répa, de akár a csicsóka vagy karfiol is."

És most jön a trükk: "Hozzádobok héjastul fokhagymát és egy-két darab citromot gerezdekre vágva. Ha a fokhagymát a héjában sütjük, akkor nem ég feketére, hanem finom puha, édes lesz, a héjából kinyomva azonnal fogyaszthatjuk, de akár plusz öntetet készítve a zöldségekhez felhasználhatjuk az öntet ízesítésére (pl. valamilyen joghurtos tahinis szószba beletehetnénk miután villával pépesre törtük).

zöldség sütés tepsis zöldség vegetáriánus vega vegán zizi kalandjai recept sárgarépa fokhagyma lilahagyma brokkoli édesburgonya

Januárban különösen nehéz a "mi legyen ma este a vacsora?" kérdésre válaszolni. Jó lenne tartani magunkat az egészségesebb étrendhez, amit megfogadtunk a szilveszteri vacsora romjai felett, ugyanakkor túl hideg van ahhoz, hogy ne vegyünk magunkhoz elég ételt. Iyenkor jönnek a képbe a tápláló, melegítő levesek!

"A leveskúrának létezik egy emberbarátibb módszere is, mikor olyan leveseket eszünk, melyek tartalmasak. Amikben van valami, ami laktat, és ami biztosít némi tápanyagot, vitamint a szervezetünknek" - írja a Homebisztro blog szerzője, aki egy "szuperlevest" készített, ami a hideget és az esetleges fogyókúrát is segít átvészelni.

leves tél brokkoli quinoa recept melegítő étel hagyma homebisztro édeskömény vega vegetáriánus vegán diéta

Szuperleves quinoával és brokkolival


Hozzávalók:

    - 1-2 evőkanál olívaolaj
    - 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
    - 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, vagy fokhagymaprésen átnyomva)
    - 2 közepes sárgarépa közel fél centis karikákra vágva
    - 1 szűk kiskanál édeskömény (morzsolva)
    - 1 szűk kiskanál koriandermag (morzsolva)
    - egy liter zöldség vagy egyéb alaplé (vagy fél liter víz/fél liter     alaplé)*
    - 500g brokkoli rózsáira szedve
    - 100g quinoa (ha van sötét és világos, akkor vegyesen)
    - 100g póréhagyma vagy újhagyma felkarikázva
    - 1 evőkanál citrom vagy lime leve
    - só, bors
    - díszítésnek petrezselyem vagy korianderzöld

Elkészítés:

Egy lábosban kevés olajon dinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, majd az őrölt édesköményt és koriandert. Kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a levest, a quinoát, pár perc múlva a brokkolit és a pórét, majd kb. 15 percig főzzük.  Sózzuk, borsózzuk, a legvégén pedig hozzáadjuk a citromlevet.

ISMERED A BESAMELT? TÉNYLEG?

Besamel, hollandi mártás, csirkealaplé... ha egy kicsit is beleássuk magunkat egy szakácskönyvbe, vagy legalább egy kis időt eltöltünk a konyhában, előbb-utóbb találkozunk valamelyik alapmártással, vagy annak valamelyik változatával.
A mártásoknak komoly rendszerük van, amit érdemes megismerni. A francia mesterszakácsok azt vallják, hogy az egész főzés lényegét érti az, aki ismeri a mártásokat.

Forrás: Flickr.com - Michael Newman

«
1234

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog