Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A fondü és a sütőtök találkozása

A sötét és hűvös őszi estéken az egyik legjobb program egy beszélgetős, falatozós összejövetel. Maki Stevenson séf, a Makifood főzőiskola vezetője egy olyan fogást ajánl, ami szezonális hozzávalókból készül, felmelegít, ráadásul nem kell miatta órákat tölteni a konyhában.

Maki azt tanácsolja, hogy a lehető legjobb minőségű sajtot vegyük meg az ételhez, hiszen nem kell sok a sajtból. Ez az étel a dekadenciáról szól, ezúttal ne a kalóriákat számoljuk, hanem élvezzük az ízeket!

Sült tök sajttal

Fotó: Sarah Sammis/Flickr.com

Hozzávalók:
(Köretként 6 főre, főételként 4 főre)

- 1 db közepes méretű sütőtök (gömbölyű, kevés levet tartalmazó fajta, pl. Hokkaido tök - a pézsmatök pl. nem jó ehhez a recepthez)
- 2 dl főzőtejszín (12 %-os)
- 130 g sajt (bármilyen, ami könnyen olvad - Gruyere, Ementali és parmezán, lereszelve.)
- egy vagy két teáskanál vaj
- tengeri só (nem kell sok, a sajt is sós)
- frissen őrölt bors
- friss szerecsendió

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra.

Vágjuk le  tök tetejét, kb. kétujjnyival a szár alatt. Ne dobjuk ki a tetejét!

Kanalazzuk ki a magokat és a puha belső részeket. (A magokat mossuk meg és tegyük el, hogy később megpirítsuk).

Öntsük az összetevőket a tök belsejébe.

Tegyük a tököt egy öntöttvas edénybe, helyezzük vissza a tök tetejét, és süssük 40 percig. A sütési idő függ a tök méretétől, és akkor van készen, amikor a tök és a sajt kezd megbarnulni. 

Egy nagyobb kanállal merjük ki  tölteléket, amíg a sajt meleg.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog