Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Jakitori, az egzotikus csirkenyárs

Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még mindig tökéletesek a grillpartikhoz. Folytatjuk grillezős sorozatunkat, és ezúttal a japán grillkonyhákba teszünk egy kis virtuális kiruccanást. Aki szeretne egy kicsit változtatni a megszokott ízeken, mindenképp próbálja ki a csirkenyárs japán verzióját, a jakitorit!

csirke grill nyárs jakitori yakitori recept grillezés japán konyha szójaszósz mirin

kép: flickr.com - calltheambulance

Jakitorinak nevezik a nyárson grillezett ételeket, azokat is, amelyek nem baromfiból készültek. Hagyományosan a közösségi helynek is beillő jakitori éttermekben (jakitori-ja) szolgálják fel őket.

Van még néhány hét a nyárból a grillezéshez, nem beszélve a szeptemberről, ami szintén tartogathat jó néhány napos hétvégét. A grillen sütött finomságok, bográcsban főtt ételek mellé gyakran fogyasztanánk bort, de pontosan melyiket is válasszuk az egyes húsokhoz, a zöldségekhez, desszertekhez?

grillezés borok

Veres Zsuzsa borászt, a balatonfelvidéki Tagyon-birtok háziasszonyát kérdeztük az alapelvekről, illetve a saját és a vendégei kedvenc borairól az egyes ételek mellé.

Tévhit, hogy csak a legkönnyebb fehér borok passzolnak a szárnyas húsok mellé - mondja. - A belőlük készült grillezett ételek füstös jelleg miatt ugyanis egy hordós érlelésű Chardonnay vagy akár egy eredeti francia Pinot Noir sokkal jobb döntést jelent. Utóbbiból azért a francia a jó választás, mert a hazaiak nagyon gyümölcsösek.”  

Veres Zsuzsa szerint a tarja legjobb kísérője a kékszőlőből készült Siller, ami tökéletes a fűszeres zöldségek, illetve a lecsó mellé is. Ez ugyanis hasonló vörösborhoz, ugyanakkor sokkal lágyabb az íze.

grillezés borok

Amennyiben hamburgert sütünk, inkább fröccsözzünk, ajánlja a birtok háziasszonya, a masszív zsömlék mellé egy könnyű, friss, reduktív bor passzol, például egy Nivegy-völgyi Rizling Silvani.

A többi hússal kapcsolatban érvényesül az alapelv, mely szerint minél vörösebb egy hús, annál testesebb bort kíván. Marhapörkölt mellé például bikavért fogyasszunk, ami természetesen magába a pörköltbe is kiváló.”

És mi a helyzet a desszertekkel? Amikor gyümölcs a lezárás, például a grillezett őszibarack? „Ehhez a gyümölcshöz a könnyű és friss Rizling Silvani is remekül passzol, nemcsak a híres Irsai Olivér” – mondja Zsuzsa.

A grillezés a világ egyik legklasszabb nyári programja, főként, ha az ember veszi a bátorságot, és szakít az előre legyártott, hagyományos fűszersókkal. Maki Séf alábbi receptje azoknak szól, akik unják már a régi ízeket, szeretik a fehérbort, és szívesen bíbelődnek legalább néhány percet a páccal sütés előtt.

grillezés csirke saláta nyár  rukkola

Hozzávalók:

- 4  csirkemellfilé félbe vágva

- 4 evőkanál olíva olaj 

- 2 fej fokhagyma pürésítve

- 1 friss kakukkfűág

- 1 citrom leve

- 3 evőkanál száraz fehérbor

- só és bors

Elkészítés:

Keverd össze az olajat, a fokhagymát, a kakukkfüvet, a citromlevet és a bort egy lapos tepsiben. Tegyél minden csirkemellszeletet 2 fólia közé. Egy klopfolóval klopfold a hússzeleteket nagyon vékonyra. Helyezd a szeleteket a tepsibe és vond be a őket a szósszal. Halmozd a szeleteket egymás tetejére, csomagold őket fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Ezután süsd meg a hússzeleteket forró grillen nagyjából egy perc alatt, míg mindkét oldaluk átsül. Tálald a következő salátával.

grillezés csirke saláta nyár  rukkola

Rukkola saláta kapribogyóval 

Hozzávalók:

- 1 csésze friss rukkola

- 1/2 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve

- 1 evőkanál kapribogyó, feldarabolva

- 1 evőkanál puha mazsola, feldarabolva

- egy kisebb citrom felének a leve

- olívaolaj

- só és bors

Elkészítés:

Öntsd a citromlevet és a sót a hagymára, majd keverd össze őket. Hagyd állni nagyjából 10 percig. Keverd a hagymához a többi hozzávalót, hogy dresszinget kapj, majd mixeld össze az egészet a rukkolával. 

Dübörög a grillszezon. A legtöbben a húsokat sütnek, na jó, esetleg némi zöldséget. Pedig a gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni! Maki Chef szerint Az őszibarackból például különleges desszert lehet a grillen, ráadásul néhány perc alatt elkészíthető.

Grillezett őszibarack mascarponeval és dióval

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb, nem túl puha őszibarack, meghámozva, félbevágva (a héja maradhat is)
  • 4 ek. mascarpone
  • 4 kk. méz
  • egy kis marék pirított dió, apróra vágva

grillezés őszibarack mascarpone nyári desszert

(Forrás: Flickr)

Elkészítés:

Először a diót pirítjuk meg a konyhai tűzhelyen. Ehhez apróra vágjuk a diót, beletesszük egy serpenyőbe, és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett pár perc alatt illatosra pirítjuk.

A barackokat mindkét oldalukon megsütjük a grillrácson. Vigyázzunk, mert hamar elkészül ez is!

A sült barackok belsejébe egy-egy kanál mascarponet teszünk. A tetejükre csurgatunk egy kis mézet, a legvégén pedig rászórjuk a pirított diónkat. Vanília fagyi mellé tálalva, de akár önmagában is nagyon különleges nyári desszert lesz belőle.

Bár egyelőre várat magára a hideg, és a nagy kinti sütögetések ideje lejárt, az őszi-téli időszakban is grillezhetünk zöldségeket - a konyhai sütőben. A szezonális zöldségek is a grillrácsra kerülhetnek, ugyanis minden zöldség alkalmas grillezésre. Ez komoly. Még az édeskömény is, de pl. a salátát is lehet grillezni, ez utóbbit nagyon rövid idő alatt kell elkészíteni, éppen csak megpörkölve. Fontos, hogy a zöldségeket sütés előtt mindig kenjük meg olajjal és sózzuk, borsozzuk, aztán süssük őket minden oldalukon aranybarnára.

A következő Zöld Múzsa recept lehet akár a krémlevesünk feltétje, de ha készítünk hozzá köretet, mártást, könnyed vacsoraként vagy főételként is megállja helyét.

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog