A quinoa nem véletlenül az egyik legnépszerűbb gabonaféle. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot tartalmaz. A rosttartalma ugyanakkor magasabb, ahogy a fehérjetartalma is, ezenkívül lúgosító hatású. Zizi kalandjai blogger szerint egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget!
Quinoa csirkemellel, avokádóval és zöldfűszerekkel
Hozzávalók 4-6 főre:
- 2 csirkemellfilé, nagyobb kockákra vágva
- 2 db citrom leve és héja
- 2 csésze quinoa, jól átmosva
- 1 evőkanál extraszűz, sütéshez való olívaolaj, plusz egy kevés a pirításhoz
- 1 db nagy, érett avokádó, meghámozva, magja eltávolítva, húsa felkockázva
- 1 db grapefruit
- 5-6 koktélparadicsom, félbe vágva
- 1 db kígyóuborka, közepes kockákra vágva
- 3 evőkanál felaprított, pirított mandula
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 1 evőkanál aprított snidling
- 1 evőkanál aprított kapor (el is hagyható)
- só, bors
(A csirkemell helyettesíthető bármilyen más egészséges fehérje forrással, például hallal, rákkal, tofuval, főtt babbal. És nyugodtan tegyünk hozzá más zöldséget, például brokkolit.)
Elkészítés:
Egy citrom levét facsarjuk a felkockázott csirkemellekre, majd sózzuk, borsozzuk és tegyük félre. Egy lábasban forraljunk fel 3 csésze vizet egy csipet sóval.
Adjuk hozzá a quinoát, tegyünk rá fedőt, vegyük takarékra a lángot és főzzük addig, amíg a víz teljesen eltűnik, amíg a quinoa magába szívja az összeset.
Közben hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg a csirkemell kockákat, amíg teljesen megfőnek, átsülnek.
Egy nagy tálban keverjük össze a megfőtt quinoat a csirkével (illetve annak a levével) és az összes többi hozzávalóval. Ízesítsük még citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal. A végén tegyük rá a pirított mandulát.
(Ha szereted a quinoát, itt találsz egy szuper sütireceptet belőle!)
Nem biztos, hogy egy rohanós, hétköznapi reggelire fogjuk elkészíteni, de ha van rá időnk, érdemes sokat sütni belőle.
"Mivel a süti alapját quinoa és darált mandula adja, nemcsak vegán, hanem gluténmentes is. Datolyával és egy kis almapürével van édesítve, és noha egy bögre datolya van benne, egyáltalán nem mondható édesnek" - írja a Zizikalandjai blog szerzője.
És mitől lesz ez a süti igazi energiabomba?
A quinoában nincs glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot és több élelmi rostot, valamint több fehérjét tartalmaz, ezenkívül lúgosító hatású. Egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget.
Januárban különösen nehéz a "mi legyen ma este a vacsora?" kérdésre válaszolni. Jó lenne tartani magunkat az egészségesebb étrendhez, amit megfogadtunk a szilveszteri vacsora romjai felett, ugyanakkor túl hideg van ahhoz, hogy ne vegyünk magunkhoz elég ételt. Iyenkor jönnek a képbe a tápláló, melegítő levesek!
"A leveskúrának létezik egy emberbarátibb módszere is, mikor olyan leveseket eszünk, melyek tartalmasak. Amikben van valami, ami laktat, és ami biztosít némi tápanyagot, vitamint a szervezetünknek" - írja a Homebisztro blog szerzője, aki egy "szuperlevest" készített, ami a hideget és az esetleges fogyókúrát is segít átvészelni.
Szuperleves quinoával és brokkolival
Hozzávalók:
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, vagy fokhagymaprésen átnyomva)
- 2 közepes sárgarépa közel fél centis karikákra vágva
- 1 szűk kiskanál édeskömény (morzsolva)
- 1 szűk kiskanál koriandermag (morzsolva)
- egy liter zöldség vagy egyéb alaplé (vagy fél liter víz/fél liter alaplé)*
- 500g brokkoli rózsáira szedve
- 100g quinoa (ha van sötét és világos, akkor vegyesen)
- 100g póréhagyma vagy újhagyma felkarikázva
- 1 evőkanál citrom vagy lime leve
- só, bors
- díszítésnek petrezselyem vagy korianderzöld
Elkészítés:
Egy lábosban kevés olajon dinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, majd az őrölt édesköményt és koriandert. Kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a levest, a quinoát, pár perc múlva a brokkolit és a pórét, majd kb. 15 percig főzzük. Sózzuk, borsózzuk, a legvégén pedig hozzáadjuk a citromlevet.
Ez egy olyan étel, amivel vegán bloggerünk, Nagy Zita (Zizi kalandjai) egy kemény Bikram jóga óra után is tudja pótolni a kalóriákat. Igen, egy saláta is képes lehet erre - mivel a quinoa fehérjében nagyon gazdag.
A quinoa egy "ál-gabonaféle", ami Dél-Amerikából származik. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot és több élelmi rostot, valamint több fehérjét tartalmaz, ezenkívül lúgosító hatású. Ezt a tápláló, de mégis alacsonyabb szénhidrát- és kalória tartalmú alapanyagot sokoldalúan építhetjük be az étkezésünkbe: párolva, melegen köretként vagy akár teljes értékű vegán fogásként, míg hidegen salátákban fogyaszthatjuk.
Egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget.
A mosás után egy edényben pörköljük meg egy kicsit a magokat közepes lángon, amíg ki nem száradnak és nem érezzk az illatukat. Ezután adjuk hozzá a vizet és a fűszereket, forraljuk fel, majd fedjük le és főzzük, amíg a víz elpárolog.
Marokkói quinoa saláta
Nyakunkon a Halloween, és van egy jó hírünk: nem kell tovább kutatnotok sütőtökös receptek után, mert ez egyszerre finom, egészséges és laktató. Akkor is bevethetitek, ha vendégeket vártok, és többféle igényhez kell egyszerre igazodni. A kulcs egy itthon még kevésbé elterjedt, de Nyugat-Európában annál divatosabb alapanyag, a quinoa.