OLVASTAD MÁR?
 
Ütős páros: rebarbara eperrel
Nem kerül túl gyakran az asztalunkra, nem is édes - mégis érdemes közelebbről is megismerkedni a rebarbarával. Ha önmagában nem is, más ízek kiegészítőjeként izgalmas ételeket készíthetünk belőe. A rebarbara például igen jól illik az eperhez - érdemes kiélvezni...
 
Ehető ajándékok, melengető chutney-k - 2. rész
Folytatjuk az ehető ajándéknak is bevált chutney-s recepteket. Az előző posztban egy körtés és egy lilahagymás vörösboros chutney-receptet osztottunk meg, most egy sült citromos és egy mangós változat következik. Nem árt észben tartani, hogy a legtöbb citrusféle...
 
Chutney szilvából - grúzok kedvence
Chutney. Készülhet zöldségből vagy gyümölcsből, lehet édes vagy csipős, a lényeg fűszerezés itt is. Mostani receptünket a Babramegy bloggere küldte. A tkemali (ტყემალი) szilvából készült savanykás szósz, a grúzoknál olyan népszerű, mint...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Bajban vagy a karácsonyi ajándékok miatt? És nem szeretnéd órákon keresztül a zsúfolt bevásárlóközpontokat járni? Készíts valami finomságot a konyhában! Az ehető ajándéknak számos előnye van, például: 1. megúszod a tömeget 2. nem megy kárba, hisz jóízűen elfogyasztják az utolsó cseppig 3. személyesebb, mint a legtöbb tárgy, amit megvásárolsz a boltban. A chutney ráadásul azért remek ötlet, mert általában nem egyszerre fogy el, így több étkezés alkalmával fogják imába foglalni a neved. Íme két különleges recept a bloggereinktől. Hétfőn pedig jön a folytatás!

Chutney? Csatni?

A chutney (csatni) egy zöldségből vagy gyümölcsből készült, erősen fűszeres mártás, a dél-ázsiai konyha egyik alapfogása. Lehet pürészerű és van, amelyik inkább a dzsemekre hasonlít. A leggyakoribb alapanyagai a hagyma, a mangó, a barack, de készülhet sütőtökből és körtéből is, a mesés ízeket pedig a só, a cukor, a gyömbér, a kömény, a csili, a citrom és néha az ecet biztosítja. 

Körtés chutney (Rakottkert receptje)

Hozzávalók:

800 g körte meghámozva, kis kockákra vágva
2 evőkanál olívaolaj
1 fej lilahagyma apróra vágva
100 g mazsola
100 g aszalt áfonya
100 g barna cukor
2 cm friss gyömbér apróra vágva
4 dl almaecet
1/2 teáskanál só
egy csipet sáfrány
1 teáskanál őrölt szegfűbors
egy kis darabka fahéj

Elkészítése:

Egy közepes méretű lábasba öntjük az olajat. Alacsony hőmérsékleten körülbelül tíz percig puhítjuk rajta a hagymát, közben kevergetjük. Ezután a lábasba tesszük a mazsolát, az aszalt áfonyát és a cukrot. Egy-két percig kevergetjük, majd ráöntjük az almaecetet. Nagy lángon mindezt felforraljuk. Hozzáadjuk a körtét és a fűszereket. Gyakran megkeverve közepes tűzön egy-másfél órát főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ne felejtsük el kivenni a fahéjat a végén!

Kiforrázott, kisméretű befőttes üvegekbe töltjük. Két és fél dl-es üvegből négy-öt darabot tudunk megtölteni ezzel a mennyiséggel.

Használhatjuk szendvicsbe, vagy sültek, sajtok mellé, ezenkívül remek ajándék!

Lilahagymás vörösboros chutney (Colors in the kitchen receptje)

Hozzávalók:

300 g lilahagyma
2 ek. olívaolaj
1/2 ek. nádcukor
1 ek. fehérborecet
100 ml száraz vörösbor
csipet só
1/2 tk. ras el hanout keverék (őrölt)
1 ek. üstben készült erdélyi szilvalekvár (cukormentes)

(A Ras El Hanout egy marokkói fűszerkeverék. A neve szó szerint a bolt vezetőjét jelenti, és azt, hogy a ház lehető legfinomabb fűszereit keverték bele. És persze ahány ház, annyi szokás, akár 30 féle fűszert is tartalmazhat a keverék. A legjellemzőbbek: kardamom, koriander, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, kurkuma. Édeskés, enyhén csípős ízt varázsol az ételekbe, főként húsok pácolásához alkalmazzák. Kapható szemes és őrölt változatban is. Természetesen az íz úgy intenzívebb, ha a szemes keveréket magunk őröljük mozsárban. Amennyiben őrölt keveréket vásárolunk, felbontás után azt érdemes minél előbb elhasználni.)

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk. Olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, kissé karamellizáljuk. Felöntjük a borral, hozzáadjuk az ecetet a sót és a ras el hanout keveréket. Alacsony lángon fedő alatt főzni kezdjük. Nagyjából 1,5 óra alatt készül el, közben néha megkeverjük, illetve ha szükséges a folyadékot vízzel pótoljuk.

Fontos, hogy a végén a folyadék nagy része elfőjön. Hozzáadjuk a szilvalekvárt (kemény lekvár), alaposan beledolgozzuk, majd el is zárjuk a tüzet. Sterilizált üvegben sokáig eláll. Ez a mennyiség nagyjából 4 főre elegendő hús mellé (2-2,5 dl lesz belőle).

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog