AJÁNLÓ
 
10:00
2014. 10. 24.
Ahogyan beköszönt a hűvösebb idő, a szervezetünknek is szüksége van melengető ételekre....
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2014. 10. 24.
A diókrémmel készített ételek, diókrémmel megtöltött zöldségek jellegzetes szereplői...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2014. 10. 24.
Potyóka, mert potyog, lotyóka, hisz leesve szétloccsan és népi nevén fosóka szilva is - aki...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2014. 10. 24.
Grúz sorozatunk első cikkében bemutattuk a grúz konyha sokszínűségét, majd egy tipikus grúz...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2014. 10. 24.
Grúz sorozatunk első cikkében bemutattuk a grúz konyha sokszínűségét, most pedig egy tipikus...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Chutney szilvából - grúzok kedvence

Chutney. Készülhet zöldségből vagy gyümölcsből, lehet édes vagy csipős, a lényeg fűszerezés itt is. Mostani receptünket a Babramegy bloggere küldte.

A tkemali (ტყემალი) szilvából készült savanykás szósz, a grúzoknál olyan népszerű, mint nálunk a ketchup. Az alapja nem az itthon közkedvelt lila szilva, hanem a vadon növő mirabella szilva (vagy kissé prózaibb nevén fosóka); a gyümölcs érettségétől függően pedig készíthető belőle zöld, sárga és piros tkemali is. (Ez egy gyönyörű, apró, sárga, vagy picit nagyobb és piros szilvafajta, amit sokan díszfaként ültetnek a kertjükben, de leginkább vadon nő az erdőszéleken, szerte az országban. A piacokon még éppen található a piros belőle, ha nem, ringlóval is működik a recept!) 

Ez a szilvachutney pár hónappal ezelőttig beszerezhető volt az Apáczai Csere János utcai Cmak, orosz élelmiszer üzletben, azonban az utóbbi időben már nem importálnak belőle.

Tkemali - grúz szilvachutney

Hozzávalók:
1 kg mirabella szilva vagy ringló
5 gerezd fokhagyma felaprítva
1 evőkanál frissen őrölt koriander
1/2 evőkanál só
1 kk frissen őrölt ánizs
1 kk frissen őrölt bors
1/2 kk őrölt chili

Elkészítése:

A megmosott szilvákat egészben feltesszük főni 3dl vízzel. Amikor már kicsit megpuhultak (10 perc), egy nagyobb lyukú szűrővel átszűrjük (megtartva a szilvalevet későbbre), majd a szűrőt a lábos fölé téve átpasszírozzuk a szilvát, hogy csak a magok maradjanak a szűrő alján.

A lábost visszatesszük a lángra, és annyi vizet adunk hozzá a leszűrt szilvaléből, hogy viszonylag folyós legyen az állaga. Hozzáajuk a fokhagymát és a fűszereket, felforraljuk, majd kis lángon 40 percig főzzük. A forró szószt fertőtlenített üvegekbe öntjük és 2 napig száraz dunsztoljuk. 

(A tkemaliban hagyományosan van csombormenta is, most a könnyebb megvalósíthatóság kedvéért eltekintünk ettől, ráadásul az ánizs így is karakteres ízt ad.)

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog