Miklós Mihály a Marmorstein Pékség tulajdonosa és egyben pékje népszerű, teltházas órákat tart a Makifood Főzőiskolában. Mindig finomságok kerülnek ki a sütőből és a hallgatók lelkesen távoznak az óráiról megfogadva, hogy ezután ők is sütnek kenyeret és pékárut otthon. A résztvevők kérésére elhoztuk nektek is Misi kalács receptjét, próbáljátok ki, nagyon finom!
Nemzetközileg a pékek százalékban adják meg a hozzávalók mennyiségeit, mi ezt grammosítottuk nektek, hogy érthetőbbek legyenek a mennyiségek - ezért van az, hogy a tojás, a tej és a víz is grammban vannak megadva.
Mértékegységek átváltásához ebben a cikkünkben találtok hasznos segítséget.
Hozzávalók - Egy nagy, kb. 1,5 kg-os kalácshoz:
- 1000 g liszt BL55
- 170 g víz
- 340 g tej
- 100 g vaj
- 70 g cukor
- 20 g só
- 120 g tojás
- 30 g élesztő
A hozzávalókat egy órával a kezdés előtt készítsük elő szobahőmérsékletű helyre.
Az élesztőt langyos vízben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A tojást a maradék cukorral és sóval elkeverjük, közben a vajat megolvasztjuk. A tojásos keverékbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a szintén langyos tejet. Összekeverjük, majd a liszt 2/3-át beleszitáljuk. A tésztát fakanállal kezdjük el összedolgozni. A felolvasztott vajat – amikor egy kicsit kihűlt – beledolgozzuk (még fakanállal) a tésztába, míg a tészta a táltól el nem válik és szép fényes nem lesz (kb. 10 perc).
Ezután hozzászitálunk egy kevés lisztet és a kezünkkel elkezdjük dagasztani a tésztát. A maradék lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg jól kidolgozott, fényes, nem túl lágy tésztát kapunk ami teljesen elválik az edény oldalától.
Meleg helyen kelesztjük fél óráig. A megkelt tésztát deszkára/gyúrólapra borítjuk. Három egyenlő részre osztjuk és egyenként kisodorjuk, kicsit megcsavargatjuk. A három szálat megfonjuk és kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük.Még negyed óráig kelesztjük.
Tojással megkenjük a tetejét és előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 30-40 percig. Ellenőrizzük a sütőt, mert mindenkié más és más, és előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog elkészülni. Akkor jó, amikor a fogpiszkálóra nem ragad tészta a próba alkalmával és aranyszínű a kalács.
Marmorstein péksége legközelebb november 13-án tart kurzust, ahol a résztvevők az alábbi péksütemények készítését sajátíthatják el (részletek a Makifood Főzőiskola honlapján):
Kovászos baguette mákkal szórva
Tönjölykenyér
Vajas kifli
Cukrász ABC sorozatunk korábbi cikkeit itt olvashatjátok (pl. gluténmentes lisztekről, vajas tészta, pitetészta készítéséről, sütés nélküli süteményekről)
A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője írta.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!