AJÁNLÓ
 
08:07
2014. 04. 21.
A French brunch fogalma egyet jelent a bőséges, ráérős, reggelivel és a változatos, izgalmas...
A bejegyzés folyatódik
 
08:07
2014. 04. 21.
Mindig ugyanaz a menü? Unalmasnak tűnik a sonka-tojás-torma kombináció, és szeretnél valami...
A bejegyzés folyatódik
 
08:07
2014. 04. 21.
Vajon lehetséges megunni a medvehagymát? Mire bekövetkezne ez az esemény, kedvenc első tavaszi...
A bejegyzés folyatódik
 
08:07
2014. 04. 21.
Nem biztos, hogy egy rohanós, hétköznapi reggelire fogjuk elkészíteni, de ha van rá időnk,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:07
2014. 04. 21.
A smoothie népszerűsége töretlen, nem véletlenül. Könnyű elkészíteni, tápláló, és...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ha gyors és látványos húsvéti reggelire volna szükség az utolsó pillanatban, ne állajtok neki kelt kalácstésztával bíbelődni. (Azt hagyjátok inkább egy nyugodt hétvégi reggelre.) Ez a sütőporos scone ("szkón"=pogácsaszerű tészta) nem kíván kelesztést, pikk-pakk összeállítható, édesen és sósan is tölthető. Mi most friss, tavaszi reteklevél pestóval készítettük - kenyér helyett, a sonka-tojás, mindenféle ünnepi tojásreggelik mellé - vagy ahogyan szeretnétek.



Egy hete, gyönyörű húsvéti kalácsokat hoztunk nektek. Csak hát a kalács kelt tészta, a kelt tészta készítéséhez pedig időre van szükség. Húsvét hétfő reggelén ez talán már késő. De egyszerű, gyors, sütőporos tésztából is varázsolhattok  csodálatos ünnepi reggeliket. Készíthetitek édesen is, és tölthetitek akár a múltkori édes kalácsok töltelékével (fahéjassal és mazsolás-mogyoróvajassal). Ha pedig valami izgalmas kenyér alternatívát kerestek a húsvéti asztalra - például a legutóbb ajánlott zöldséges-tojásos ünnepi reggelik mellé -, akkor ez a tavaszi reteklevél pestós töltelék tökéletes lesz.

Csavart sós scone mentás-reteklevélpestoval, aszalt paradicsommal és kéksajttal

A pestóhoz:
3/4 csésze megmosott, friss, zöld reteklevél
5 nagy szál menta
1 mokkáskanál só
1/4 csésze napraforgómag
2 evőkanál frissen reszelt parmezán
2 evőkanál citromlé
5 evőkanál víz
2 evőkanál olívaolaj

A hozzávalókat tegyük mixerbe, és turmixoljuk krémesre.

A csavart scone-hoz:
380 g liszt (mi ezt a keveréket használtuk: 200 g tönköly fehér, 150 g teljes kiőrlésű búza, 30 g rizsliszt)
80 g vaj
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só (ha édesen szeretnétek tölteni, ezt hagyjátok ki, helyette 3 teáskanál nádcukrot használjatok)
1 tojás
170 ml tej (vagy növényi tej)
+3 nagy aszalt paradicsom
+2 diónyi kéksajt

A lisztet, sót és sütőport szitáljuk egybe, majd morzsoljuk el benne a vajat. Keverjük bele a tojást, majd a tej segítségével gyúrjunk belőle tésztát. Lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastag téglalappá, kenjük meg a pestoval, szórjuk rá az apróra vágott aszalt paradicsomot, morzsoljuk rá a kéksajtot.

Tekerjük fel, a rudat egy éles késsel vágjuk ketté, és a fahéjas kalácshoz hasonlóan, a végeit összenyomva csavarjunk belőle spirált, a vágási felületeket csinosan kifelé forgatva.

Előmelegített 180 fokos sütőben nagyjából fél óra alatt süssük készre.

További receptjeink húsvétra: 
Húsvéti gyors/különleges tojásreggelik
A Marmorstein Pékség kalácsa 
Édes kalácsok - fahéjas és mazsolás-mogyoróvajas töltelékkel 
Dobozban sült húsvéti kalács 
Saját készítésű gasztro-ajándékok húsvétra (kekszek, bonbonok, trüffelek) 
Céklával festett főtt tojás

A cikket és fotókat Szegedi Annamari, a Szárnyalj és a felhők felett nem érhet baj blog szerzője készítette.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk, ahol húsvét hétfő este 8óráig még JÁTSZHATTOK egy bécsi fűszersó keverékért Chef Makival!

A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog