OLVASTAD MÁR?
 
Ezeket edd a hidegben: 3 superfood őszre és télre
Ahogy beköszönt a hideg, és kevesebb friss zöldség és gyümölcs közül választhatunk a piacon, még jobban kell figyelnünk arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vegyük. Összegyűjtöttünk néhány "superfood"-ot, amivel sokat tehetünk...
 
Téli lencseburger
Tegye fel a kezét az, aki elővette már a szilveszterre vett lencsét (ha maradt belőle)! Ez a hozzávaló az, amelyikről hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szilveszteri lencsepartik után, pedig érdemes egész évben fogyasztani. Akár egy kis tisztítókúrát tartunk az ünnepek...
 
Liszt tücsökből: A jövő alapanyaga?
A tücskök a jövő egyik legfontosabb fehérjeforrásai - és alapanyagai- lehetnek, egyre népszerűbb a tücsökből készült liszt. De miért érdemes megbarátkozni a hatlábúakból készült fogásokkal? A rovarok fogyasztása bevett dolog A rovarevés természetesen...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Téli szuperkaják 4.: Lenmag

Nem ismerünk olyat, akinek február második fele lenne a kedvenc időszaka az évben. Nemcsak azért van ez így, mert már elegünk van a hidegből és borús napokból - a szervezetünk ilyenkor már ki van éhezve a vitaminokra és az ásványi anyagokra.

Ahogy tavaly ilyenkor már megírtuk, a “szezonális depresszió” igenis létező jelenség, és az étrend sokat segíthet, hogy könnyebben kihúzzuk ezt az időszakot. A kutatások szerint az omega-3 zsírsav sokat dobhat a hangulatunkon - az izlandiak például többek között azért viselik nagyon jól a sötétséget és a hideget, mert náluk a legmagasabb az egy főre jutó hal- és omega-3 zsírsavfogyasztás.

Az omega-3 zsírsavak az alapvető (esszenciális) zsírsavakhoz tartoznak. Nélkülözhetetlenek, a szervezetünk nem tudja ezeket előállítani, mindenképp valamilyen táplálék formájában kell bevinnünk ezeket. Nemcsak az agyi működésre és a hangulatra vannak pozitív hatással, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, csökkentik a magas vérnyomást és segítenek megőrizni az erek rugalmasságát.

De mi van akkor, ha nem szereted a halat, vagy nem eszel húst?

lenmag lenmagliszt lenmagolaj omega-3-zsírsav fehérje vegán tojás helyettesítése tojásmentes magliszt gluténmentes

 

Az omega-3 zsírsavakat halfogyasztás nélkül is be tudod juttatni a szervezetedbe. Tény, hogy bizonyos fajtáik (DHA és az EPA) csak a tengeri élőlényekben és a halolajokban találhatók meg, az LNA (alfa-linolénsav) viszont növényi eredetű táplálékokban is megvan, illetve a friss (nem szárított) algában. Igen, jogos a kérdés, hogy mi van, ha nem jutsz friss algához - akkor marad a lenmag, a dió és a zöld leveles zöldségek. Ezekben kevesebb omega-3 zsírsav van, mint a halakban, de így is szuper egészségesek. Egyél belőlük minél többet!

Olajként és őrölve

A len gyógyhatását már 3500 évvel ezelőtt is ismerték. Az ókori egyiptomi piramisokban is találtak lenmagokat, az első orvosi ajánlása pedig Hippokratésztől származik, aki testi fájdalmakra és hasmenés ellen javasolta. 

A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz. Ezek közül valamivel több mint 70 % a nélkülözhetetlen kategóriába esik. Fontos megemlíteni A-, B-, C-, D-, és E-vitamin-, magnézium-, kalcium-, béta-karotin- és vastartalmát, és többek között réz- és jódforrás is.

A lenmag héjában különböző ásványi és ballasztanyagok találhatóak, ami miatt fogyasztása kedvezően hat a bélműködésre. Természetes gyulladásgátló, regenerálja a nyálkahártyát, külsőleg pedig többek között az ekcéma kezelésére ajánlják. 

Hogyan fogyasszuk?

Egészben: Egészben is fogyasztható, de legalább tízszeres mennyiségű - folyadékkal nyeljük le.  

Őrölve, liszt formájában: belekeverhető joghurtokba, salátákba, smoothi-ekba (sűríti a turmixot, ezért több vizet adjunk hozzá).

lenmag lenmagliszt lenmagolaj omega-3-zsírsav fehérje vegán tojás helyettesítése tojásmentes magliszt gluténmentes

Olajként: étrendkiegészítőként serkenti az anyagcserét, elősegíti a hatékonyabb zsírégetést, külsőleg gyulladások, ekcéma kezelésére is használható.

Darálva, őrleményként: gabonapelyhekhez, pudingokhoz, turmixokhoz adhatjuk. 

Tojás helyettesítésére: tésztákba, palacsintákba, süteményekbe: 
Vegán tojásnak nevezik, így tojáshelyettesítőként használhatjuk az alábbi keverékeket (1 tojásnak megfelelő keverék:
- 1evőkanál lenmagőrlemény (vagy lenmagliszt)
- 3 evőkanál langyos víz
Hagyjuk állni 5-10 percet. Mikor minden nedvességet felszívott és zselés állagúvá vált, használhatjuk "tojásként". 

(További tojás- és gluténmentes étkezesi tanácsok itt találhatók.)

Fontos! 

Cianogén-glikozid, vagyis kéksav-tartalma miatt a lenmag nem adható csecsemőknek és kisgyerekeknek!
A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmagtermék fogyasztása és a gyógyszer bevétele között legalább 2 órának el kell telnie.
 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog