Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Paella, "ázsiai" módra

Most a tenger gyümölcseivel készült paellának adunk egy csavart azzal, hogy ázsiai ízvilágúra hangoljuk. Elképezstően finom nyári fogás lesz az eredmény, érdemes kipróbálni!

A paella szó egyébként a speciális, kétfülű serpenyő neve, amit elképesztő méretválasztékban gyártanak 2, 4, 6, vagy akár 100 személyes adagokhoz. Az egyik leghíresebb spanyol étel a hozzávalókat tekintve nem volt mindig olyan ínycsiklandó, mint ma: eredetileg angolnából, csigából és zöldbabból készítették, mások szerint sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös fogás volt.

Ma olyan alapanyagokból készül, mint a murciai szárított édespaprika, az andalúziai olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztett citrom leve és egy kevés száraz fehér bor, írja a Wikipedia. Régiónként változik a recept, Maki pedig egy elkészítette az ázsiai változatot is!

Ázsiai paella kókusztejjel

recept paella rizs ázsiai kókusztej egytálétel királyrák kagyló tenger gyümölcsei scampi

forrás: Flickr.com - Matt Westgate

Az ázsiai konyha elképzelhetetlen az ínycsiklandó, illatos töltött gombócok nélkül, amelyek a piacok, utcai kifőzdék jellemző fogásai, és számtalan változatban kaphatók. Maki Stevenson séf, a Makifood főzőiskola alapítója és oktatója is szívesen készít gyozát, ha van ideje a tésztát is ő gyúrja hozzá. A közös családi gombóckészítő partikról és a családi receptekről is mesélt nekünk.

gyoza gombóc ázsiai konyha csiaoce japán konyha kínai konyha tészta makifood Maki Stevenson család szójaszósz ponzu di dim sum street food

Kezdjük azonban az alapokkal: a gyoza darált hússal és/vagy zöldségekkel töltött gombóc. A hozzávalókat vékony tésztába töltik, majd a tészta széleit összenyomják, és így zárják le a "batyukat", majd a táskákat megfőzik, olajban kisütik, vagy gőzölik. Kínából származik, ott a neve csiaoce, és a holdújév ünnepének estéjén elengedhetetlen fogása - talán azért, mert alakja hasonít a holdra.

Téli szuperkaják 2. - a jégcsapretek

Mindenhol azt halljuk, hogy amennyire lehet, fogyasszunk minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt. A tél kellős közepén ez sokszor annyira nem is egyszerű, még szerencse, hogy itt vannak a kevésbé ismert gyökérzöldségek. Igazi vitaminbombák, és ha tudjuk, hogyan érdemes elkészíteni őket, változatossá tehetik a téli étrendünket.

Ászia sztárgyökere

A fehér retek, kínai retek, japán retek vagy daikon néven ismert hosszúkás, enyhén csípős gyökérzöldség Ázsia egyik legfontosabb zöldsége és hozzávalója.

Általában 20-35 cm hosszú, de teremnek egészen gigantikus méretű darabok is, 10 centiméteres átmérővel. Egész évben szezonális, de télen a legfinomabb. Íze enyhén csípős és édeskés, az édesebb része a levelekhez közel, a keserűbb a szár vége felé esik.

daikon gyökérzöldség téli vitaminforrás recept jégcsapretek maki stevenson fehér retek japán retek saláta ázsiai étel japán konyha

Fotó: Flickr.com - Bonnie Natko

Ilyen kánikulában bevalljuk, egyáltalán nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt. Persze kalóriát bevinni ilyenkor is kell, eljött tehát a saláták ideje. És hogy ne legyenek olyan unalmasak, megosztjuk Maki két egzotikus salátaöntetének receptjét.

Az ázsiai öntetek intenzív ízvilágáért többek között a szójaszósz felelős, ami a fermentált ételekhez tartozik. Fermentált, vagyis erjesztett szójababpasztából készül, alapvető hozzávaló az ázsiai konyhában. Azt pedig valószínűleg mindenki tudja, hogy nagy melegben a csípős ételek hűtenek, érdemes ilyenkor feszegetni a határainkat!

Korábbi, egyszerű, de izgalmas dresszingeket bemutató posztunk folytatása következik.

"Ázsiai" öntet

Az ázsiai tésztaételek a streetfood-ot kínáló éttermek sztárjai. Ha otthon is szeretnéd elkészíteni ezeket, tanuld meg a trükköket Maki Stevensontól, a Makifood főzőiskola séfjétől az Ázsiai tésztagyár kurzuson!

Nézzük, mi lesz a menü:

A kalguksu egy koreai csirkés tésztaleves, amihez mi készítjük el az udon tésztát, majd csirkeraguval és a shoyu szójaszósszal fogyasztjuk.

A serpenyőben készült bifun (rizstészta) a dim sum menük alapvető étele. Ahány ház, annyiféle bifunrecept. A kurzuson Maki megmutatja a saját verzióját, ami disznóhússal, rákkal, illatos szárított shiitake gombával és pirított szezámolajjal készül. Már az illata varázslatos!

forrás: Flickr - Daniel Go

forrás: Flickr.com - Daniel Go

«
123

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog