Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Rengeteg olyan vendéglátóhely nyílik, ami az "öko", "zöld", "organikus" stb. jelzőket viseli a nevében, de ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben, minden téren a környezetbarát működésre törekszik. A Miksa Cafe Ökobisztró szinte a lehetetlenre vállalkozott azzal, hogy a legapróbb részletekben is ezt a szemléletet követi, az alapanyagok beszerzésétől a hulladék elszállításán át a takarítószerek kiválasztásáig.

Míg Berlinben és New Yorkban sok ilyen hely van, nálunk nem volt meleg ételeket is kínáló, reggelis ökobisztró, meséli az egyik résztulajdonos, Stráhl Kati. "Ma a világon az egyik legfontosabb dolog a környezetvédelem, így mi még arra is figyelünk, hogy mi ömlik a csatornába".

miksa cafe öko környezettudatos kávézó szendvics alapanyag termelő bio gastro slam szürke marha bisztró

Az már sok helyen alap, hogy az alapanyagok gondosan kiválasztott termelőktől és farmokról érkeznek, és ebből következik, hogy a kínálatot a szezonalitás, a termelői kapacitás és a készlet ereje is meghatározza. Családi gazdaságok, lekvár- és szörpkészítők, biokertészetek, kézműves csokoládékészítők szerepelnek a Miksa Cafe beszállítói között. Szendvicsek, sütik, smoothie-k, pohárkrémek és a napi menük készülnek a válogatott hozzávalókból.

Ha szereted a mandulát és a pisztáciát, akkor ezt a receptet neked találta ki Homebisztro, a 100 fok gasztrobloggere. Elég egy jó aprítógép hozzá, és akkor tényleg kész van negyedóra alatt.teasütemény homebisztro mandula pisztácia

Hozzávalók:

- 80g puha teavaj

- 60g nádcukor

- 100g fehér búzaliszt

- 30g pisztácia (finomra darálva)

- 30g mandula (finomra darálva)

- 1 kiskanál vanília aroma

- 1 lime héja (vagy 1 kisebb citrom héja)

- fél kiskanál fahéj (elhagyható) 

teasütemény homebisztro mandula pisztácia

Elkészítés:

Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Keverjük habosra a vajat a cukorral, körülbelül 3-5 perc alatt. Adjuk hozzá lassan a lisztet, majd a darált pisztáciát és mandulát is. A végén pedig öntsük bele a vanília kivonatot, és adjuk hozzá a citromhéjat. Keverjük az egészet atehomogénre.

Formázzunk 12 db ping-pong labda nagyságú golyót (szükség esetén enyhén lisztes kézzel), és tegyük őket szilikon lapra, vagy sütőpapírra egymástól körülbelül 2-3 centire. 13-15 percig süssük. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat!

Vajon lehetséges megunni a medvehagymát? Mire bekövetkezne ez az esemény, kedvenc első tavaszi zöldünk már el is tűnik a piacokról és az erdőkből. Éppen ezért használjuk ki, amíg lehet!

A Homebisztro által elkészített recept nemcsak medvehagymával, hanem spenóttal is nagyon finom - ha valaki eetleg besokallt volna a medvehagymától. A palacsinta lime-os fűszervajjal szerepel - nagyon finom, friss és különleges az íze.

"Viszont a palacsintát mártás nélkül nem ajánlom, így két másik lehetőséget is ajánlok hozzá, ami szintén finom, és közelebb is áll az itthoni ízlésvilághoz" - írja a szerző.

"Köretként egy egyszerű salátát készítettem, kb. 100g rukkolához, vagy salátamixhez vagy madársalátához vagy bébispenóthoz öntetként mindössze kb. 4 evőkanál olívaolajat, egy kiskanál sherry ecetet tettem, majd sóval és borssal ízesítettem. Lehet hozzáadni még 10-12 felezett koktélparadicsomot, vagy nagyon finom hozzá még ez a tavaszi saláta is."

Medvehagymás alacsinta lime-os fűszervajjal

recept tavasz medvehagyma spenót homebisztro palacsinta lime yotam ottolenghi reggeli tejföl

A bisztróknak Franciaországban régóta komoly hagyományuk van. Az utóbbi években itthon is sorra nyílnak francia bisztrók, de mi jellemzi valójában ezeket a helyeket? Miben nyújtanak többet, mint egy pékség, és miben kevesebbet, mint egy étterem?

"Franciaországban a bisztró elnevezés korábban egy olyan helyet jelentett, ahol italok mellett főként különféle szendvicseket és kisebb falatkákat lehetett kapni" - meséli Nicolas Mathiez, a L'Hexagone Francia Bisztró séfje, a Makifood Főzőiskola állandó tanára.

"A bisztrók kockás terítős, egyszerű jellege megmaradt, a kínálatuk azonban mára kibővült. Mindenhol kaphatunk napi menüt, amik általában a francia házi kosztra emlékeztetnek." A specialitások Nicolas szerint régiókként változnak, persze, a franciáknak is vannak saját, nemzeti ételeik. "Ilyen a Boeuf Bourguignon, ami egy marhapörkölt" - folytatja. "Mivel én a Francia-Alpokból származom, hozzám különösen közel állnak a savoyai, hegyi ételek. Aki járt már valamelyik francia síközpontban, bizonyára hallott már a Tartiflette-ről. Ez a reblochon sajtból készült egyszerűen elkészíthető étel, ami a 80-as évek elején terjedt el Franciaoszágban.

francia bisztró Nicolas Mathiez bisztró bisztrókonyha

forrás: Flickr.com - Luc Mersells

Januárban különösen nehéz a "mi legyen ma este a vacsora?" kérdésre válaszolni. Jó lenne tartani magunkat az egészségesebb étrendhez, amit megfogadtunk a szilveszteri vacsora romjai felett, ugyanakkor túl hideg van ahhoz, hogy ne vegyünk magunkhoz elég ételt. Iyenkor jönnek a képbe a tápláló, melegítő levesek!

"A leveskúrának létezik egy emberbarátibb módszere is, mikor olyan leveseket eszünk, melyek tartalmasak. Amikben van valami, ami laktat, és ami biztosít némi tápanyagot, vitamint a szervezetünknek" - írja a Homebisztro blog szerzője, aki egy "szuperlevest" készített, ami a hideget és az esetleges fogyókúrát is segít átvészelni.

leves tél brokkoli quinoa recept melegítő étel hagyma homebisztro édeskömény vega vegetáriánus vegán diéta

Szuperleves quinoával és brokkolival


Hozzávalók:

    - 1-2 evőkanál olívaolaj
    - 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
    - 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, vagy fokhagymaprésen átnyomva)
    - 2 közepes sárgarépa közel fél centis karikákra vágva
    - 1 szűk kiskanál édeskömény (morzsolva)
    - 1 szűk kiskanál koriandermag (morzsolva)
    - egy liter zöldség vagy egyéb alaplé (vagy fél liter víz/fél liter     alaplé)*
    - 500g brokkoli rózsáira szedve
    - 100g quinoa (ha van sötét és világos, akkor vegyesen)
    - 100g póréhagyma vagy újhagyma felkarikázva
    - 1 evőkanál citrom vagy lime leve
    - só, bors
    - díszítésnek petrezselyem vagy korianderzöld

Elkészítés:

Egy lábosban kevés olajon dinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, majd az őrölt édesköményt és koriandert. Kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a levest, a quinoát, pár perc múlva a brokkolit és a pórét, majd kb. 15 percig főzzük.  Sózzuk, borsózzuk, a legvégén pedig hozzáadjuk a citromlevet.

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog