Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Rengeteg olyan vendéglátóhely nyílik, ami az "öko", "zöld", "organikus" stb. jelzőket viseli a nevében, de ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben, minden téren a környezetbarát működésre törekszik. A Miksa Cafe Ökobisztró szinte a lehetetlenre vállalkozott azzal, hogy a legapróbb részletekben is ezt a szemléletet követi, az alapanyagok beszerzésétől a hulladék elszállításán át a takarítószerek kiválasztásáig.

Míg Berlinben és New Yorkban sok ilyen hely van, nálunk nem volt meleg ételeket is kínáló, reggelis ökobisztró, meséli az egyik résztulajdonos, Stráhl Kati. "Ma a világon az egyik legfontosabb dolog a környezetvédelem, így mi még arra is figyelünk, hogy mi ömlik a csatornába".

miksa cafe öko környezettudatos kávézó szendvics alapanyag termelő bio gastro slam szürke marha bisztró

Az már sok helyen alap, hogy az alapanyagok gondosan kiválasztott termelőktől és farmokról érkeznek, és ebből következik, hogy a kínálatot a szezonalitás, a termelői kapacitás és a készlet ereje is meghatározza. Családi gazdaságok, lekvár- és szörpkészítők, biokertészetek, kézműves csokoládékészítők szerepelnek a Miksa Cafe beszállítói között. Szendvicsek, sütik, smoothie-k, pohárkrémek és a napi menük készülnek a válogatott hozzávalókból.

 

miksa cafe öko környezettudatos kávézó szendvics alapanyag termelő bio gastro slam szürke marha bisztrómiksa cafe öko környezettudatos kávézó szendvics alapanyag termelő bio gastro slam szürke marha bisztrómiksa cafe öko környezettudatos kávézó szendvics alapanyag termelő bio gastro slam szürke marha bisztró

A filozófia része a transzparencia is - itt mindig választ kapunk arra, hogy miből van a reggeli és az ebéd, honnan érkezett a hozzávaló. A Szomor Ökofarmról származó, szürke marhából készült szalámi, kenőmájas, sonka esetében például a termékeken található ENAR kód segítségével SMS-ben le is kérdezhetjük, hogy az adott termék milyen korú, nemű vagy éppen tenyésztésű állatból készült, hogyan és mikor vágták le az állatot.

Itt az étlapok "zöld" nyomdában készülnek - újrahasznosított papírra, karbonsemleges nyomdagépekkel -, 100%-ig lebomló és komposztálható csomagolóanyagokat használnak. A szerves hulladékot elszállíttatják, és a tisztítószerekre is odafigyelnek. Ez természetesen sokkal több munkát és kiadást jelent, de "ha belefogok valamibe, csak olyan lehet, amit teljes mértékben vállalok", mondja Kati.

miksa cafe öko környezettudatos kávézó szendvics alapanyag termelő bio gastro slam szürke marha bisztró

miksa cafe öko környezettudatos kávézó szendvics alapanyag termelő bio gastro slam szürke marha bisztró

Költészet és gasztró

A Miksa Cafe két, elsőre talán távolinak tűnő területet hozott össze: a fenntartható étkezést és a slam poetry-t. Jelenleg ugyan nyári szünetet tartanak , de havonta egyszer Gasztro Slamet, exkluzív öko vacsorát rendeznek, ahová neves slammereket hívnak meg, és az előadó kedvenc étele is elkészül. A "Költészet elvitelre" pedig azt jelenti, hogy a csomagolásra gondolatébresztő idézetek kerülnek. Mert a környezettudatosság akkor is fontos, ha kilépünk az ökobisztró ajtaján, ez a jövő.

Miksa Cafe Ökobisztró, Budapest, Falk Miksa u. 5.

Fotók: Miksa Cafe Ökobisztró, Kecsekméti Dávid

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog