AJÁNLÓ
 
13:35
2013. 05. 15.
Eljött a levendulafesztiválok ideje. Mindenki arról ábrándozik, hogy egy filmbe illő, gyönyörű...
A bejegyzés folyatódik
 
13:35
2013. 05. 15.
Bodzavirág, sáfrány, kapribogyó és szegfűszeg. Mi a közös bennük? A cím persze már elárulta,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:35
2013. 05. 15.
Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet...
A bejegyzés folyatódik
 
13:35
2013. 05. 15.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
13:35
2013. 05. 15.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Recept - Virágok a tányéron

Virágevő cikkünkből már kiderült, számtalan virág landolhat a tányérunkon amiről eddig nem is gondoltuk volna. Legnépszerűbb, legegyszerűbb felhasználásuk a befőzés. Kandírozhatjátok a szirmokat, de készülhet belőlük szirup, szörp, lekvár és zselé. Vagy díszíthetnek desszertet, salátát.



Cikkünket Damásdi Eszter, az Eszter Befőz blog szerzője írta. Legnépszerűbb virágos receptje a pitypangzselé, mely egy könnyen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható édesség. Ha követitek befőzési útmutatónkat, akkor biztos, hogy egész télen eláll majd ez a különleges virágzselé, és a szürke, rövid téli napokon is jut majd egy kis napsugár a tányérotokra.

Pitypangzselé
(Ha már elvirágzott a pitypang, készíthetjük bodzavirágból is.)

Hozzávalók:
1 liter térfogatnyi virágszirom
kb. 3dl víz
40 dkg cukor (helyettesíthető nyírfacukorral is)
2 ek frissen facsart citromlé
1 csomag 3:1 dzsemfix

A kapott 1 liternyi virágszirmot tegyük edénybe és frissen forralt vízzel forrázzuk le úgy, hogy pont ellepje a virágokat. Fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakát (kb. 12 óra). Másnap szűrjük le és mérjük meg. 3dl-nek kell lennie. Ha kevesebb, egészítsük ki forralt vízzel. A kapott zöldessárga "teát" tegyük lábasba, és szitáljuk(!) bele a dzsemfix-et. Ne ijedjünk meg, nagyon nehezen oldódik benne a pektin. Ezért fontos, hogy szitáljuk. Folyamatos keverés mellett nagy lángon forraljuk fel. Mikor már zubog, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot. Kevergessük, míg nagyjából el nem olvadt a cukor, majd tegyük vissza a tűzhelyre és nagy lángon forraljuk még legalább öt percig.
Ezt követően pihentessük még öt percig a főzetet. Ha képződött hab, akkor azt szedjük le a tetejéről, ha csak hártyás lett, akkor alaposan keverjük el utoljára, majd töltsük sterilizált üvegekbe. Mehet a dunsztba.
Az íze pedig mint a vadvirágmézé, egy kis üde, friss, zöldes tónussal.

A zselé elkészítésének pontos leírása képekkel illusztrálva Eszter blogján olvasható.



Ha eddig nem mertetek befőzésbe fogni, vagy nem ment tökéletesen a dolog (megromlottak a lekvárok, túl hígak lettek, stb.), ne féljetek, idén nem lesz vele gond ha elolvassátok korábbi cikkünket, a Nagy Befőző Lexikont!

A Makifood Főzőiskola Befőzés óráján (június 8-án) pedig akár lépésről-lépésre is elleshetitek a dolog csínját-bínját.

Még több virágos recept:

Sós:
Kecskesajtos spenótos quiche tavaszi virágokkal
Tavaszi virágsaláta és céklás rösti
Sörtésztában sült töltött cukkinivirág

Befőzős:
Ibolyazselé 
Orgonalekvár 
Rózsás birsalmazselé 
Bodzazselé
Rózsatea és rózsavíz
Bodzasör és akácsör

Édesség, desszert:
Nyári mákosguba kandírozott pipaccsal 
Akácvirágos tejespite
Akácvirágos és levendulás epres prosecco zselé (desszert)
Kandírozott akácvirág
Akácvirágos panna cotta
Akácvirágos almakrémleves
Fehércsokis ricottás akácvirág parfé


Felsorolásunkból direkt maradtak ki a szörpök és szirupok, ezeket nemsokára külön bejegyzésben taglaljuk.

Olvassátok el virágevő cikkünket is, melyből kiderül, milyen sok virág fogyasztható!




És hogy egyébként miért együnk virágot?


Mert nem elég hogy finom, még egészséges is!
A különböző virágporok összetétele nem azonos, de minden virágpor tartalmaz nagy mennyiségben fehérjéket, aminosavakat, cukrot, ásványi sókat, vitaminokat, zsiradékokat és illóanyagokat. A virágpor minden fajtája nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2- és C vitamint, valamint E-vitamint (tokoferolt). Ezen kívül nagyon jó fehérjeforrás: a 22 aminosav közül 20 megtalálható benne. Tartalmaz vasat, rezet, káliumot, kalciumot, ként, nátriumot, mangánt, cinket, magnéziumot, krómot, szelént, nikkelt és kobaltot is. A különböző virágok gyógyhatásairól nem is beszélve! (A bodzavirág például megfázásra, hársfavirág és akácvirág köhögéscsillapításra, körömvirág teája vértisztításra használatos a népi gyógyászatban.)
Érdekesség: 100g virágpor fél kg marhahúsnak vagy 7db tojásnak megfelelő fehérjét tartalmaz. Tehát két csapott kiskanál (30g) virágporral egy felnőtt ember fedezheti napi aminosav szükségletét.



A cikket Damásdi Eszter, az Eszter Befőz blog szerzője írta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Május végéig akciósan (40-50% kedvezménnyel) regisztrálhattok a Főzőiskola számos órájára!
Az akció részleteiről itt olvashattok.

Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog