AJÁNLÓ
 
09:09
2014. 04. 04.
Előző cikkünkben a tavaszi étkezésről írtunk, a májtisztító étkezéshez adtunk néhány...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2014. 04. 04.
Az ázsiai konyha elképzelhetetlen az ínycsiklandó, illatos töltött gombócok nélkül, amelyek...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2014. 04. 04.
Az ázsiai tésztaételek a streetfood-ot kínáló éttermek sztárjai. Ha otthon is szeretnéd...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2014. 04. 04.
Zokniban alszol? Hideg kezed, lábad? Gyakran vagy náthás és nem tudod az okát? Hőérzetünkön...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2014. 04. 04.
Eljött a levendulafesztiválok ideje. Mindenki arról ábrándozik, hogy egy filmbe illő, gyönyörű...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Tél végi depresszió, sóhajtozás, fejfájás, frontérzékenység, kimerültség... a tavaszi fáradtság ismerős tünetei, melyek hátterében a legtöbbször az áll, hogy a tél folyamán a kevés mozgás és az elfogyasztott sok nehéz étel miatt megreked bennünk az energia, testünkben blokádok keletkeznek. Szerzőnk, Farkas Viktória, az Étel ital, kicsi Vú és a Kicsi Vú 5 elem konyhájának a szerzője a kínai gyógyászat módszereivel (mely a táplálkozást és orvoslást nem különíti el egymástól) segít, hogy legyőzzük a tavaszi fáradtságot és feltöltekezzünk energiával.

Télen - a kínai gyógyászat elveit felhasználva - melengető ételeket ajánlottunk nektek. Tavasszal a természetben a csí hirtelen felfelé tör, kibújnak a földből az első zöld hajtások, szemmel  látható, ahogyan hirtelen minden megtelik energiával. Természetesen bennünk is ennek a felfelé áramló mozgásnak kellene zajlania. A stressztől és a nehéz ételektől azonban a máj-energia elakad és ezt az egész test megszenvedi. Ezért az összes tavaszi tisztítókúra célja, hogy a májat formába hozza és ezzel visszaállítsa az életenergia áramlását. Biztos, hogy nem véletlen, hogy a hagyományos húsvéti böjt időszaka is tavasz elejére esik. 

Újítsd meg a májad 3+1 lépésben

1. A kevesebb több: csökkentsd a mennyiséget!

Tavasszal ideje átállni egy kímélőbb konyhára. A dédszüleinknek még talán kényszerűség volt a böjt: tavaszra kiürült a kamra, nem volt más út, mint a „tisztítókúra”. Manapság kicsit több önuralomra van szükség, ha a természet szavát akarjuk követni, de hosszútávon ez a kifizetődő. Nem kell éhezve böjtölni, a lényeg, hogy elkerüld a túlevést. Annyi étel elegendő egy étkezésre, amennyi a két tenyeredben elfér. 19 óra után pedig a legjobb, ha már nem eszel semmit, ilyenkor éri el ugyanis először a gyomor, majd a lép-hasnyálmirigy a napi energiaszintjének minimumát. Emésztőrendszerünk is aludni megy.

2. Félre a junk food-dal! Válaszd a természetes édeset!

Iktass ki mindent, ami leterheli, elzárja a májat! Ide tartozik minden bő olajban sült étel, tejszínes-sajtos szósz, a túl sós ételek (pl. disznóhús, kolbászfélék, chips-ek), az édességek, péksütemények, hidrogénezett zsírok, a tartósított és finomított ételek, az alkohol és a sós földimogyoró.

Mit egyél helyettük? A válasz egyszerű: mindent, aminek természetesen édes íze van – gabonákat, zöldségeket, hüvelyeseket és egy kevés gyümölcsöt. A természetes szénhidrátok harmonizálják a májat, ezért van az, hogy depressziós időszakokban, amikor megreked a májad csíje, annyira kívánod az édeset.

3. Szüntesd meg a pangást és hűtsd a májad!

Korábban már említettük, hogy a vesénket mindig melegíteni kell, mert érzékeny a hidegre. A májjal épp ellentétes a helyzet: hajlamos a nagy munkában túlmelegedni. Ezen kétféle ízzel segíthetünk, mindkettő hűtő hatású: a savanyúval és a keserűvel. Egy kevés savanyú káposzta, joghurt vagy paradicsomlé az ételben serkenti a májműködést, nagy mennyiségben azonban károsítja az inakat, izmokat, merevvé, rugalmatlanná teszi őket.

A keserű ízű, magas klorofilltartalmú friss salátafélék (rukkola, római saláta, endívia stb.), a spárga,  a szárzeller, a csalán, a gyermekláncfűlevél, a cickafarktea mind serkentik az emésztést és tisztítják a vért. Tavasszal fogyassz belőlük kúraszerűen minél többet.

A pangó, megrekedt máj-energiát pedig a csípős ízzel lehet újra mozgásba hozni, az enyhén csípős ízű zöldségekkel. Egyél rendszeresen karalábét, káposztát, zsázsát, retket és brokkolit főzve vagy sütve, használj minél több friss zöldfűszert és szórd meg az ételt egy kis friss csírával, újhagymazölddel.

+1. A lelki-szellemi táplálék is fontos!

Az étkezés önmagában nem mindenható, fontos, hogy mozgással és helyes életmóddal is megtámogasd a folyamatot. A máj nem szereti a nyomást, a korlátokat, ezért jót tesz neki minden, ami nyugtat és a szabadságérzésedet növeli: hosszú séták a természetben, valamilyen kreatív alkotás, tánc, jóga, aromaterápia, virágteák stb. És ne felejtsd, hogy a máj fekvő helyzetben tud regenerálódni, ezért ha csak teheted, dőlj le 20 percre ebéd után. 

A kínai gyógyító konyháról itt olvashattok még többet
Friss tavaszi alapanyagokhoz itt találtok inspiráló recepteket 
Japán "új vegetáriánus" leves receptje Makitól

  

Ha érdekelnek a tisztító ételek és húsmentes konyha, a Makifood Főzőiskola két jövő heti óráját/vacsoráját ajánljuk:
Április 7-e, hétfő - Húsmentes Hétfői Vacsora (közelkeleti menüvel)
Április 12-e, szombat - Az új vegetáriánus (izgalmas zöldségételek)

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog