Jön a birsalmaszezon! A birsalma illata parfümös, íze nyersen fanyar, de ha tudjuk, hogyan nyerhetjük ki belőle a legfinomabb ízeket, mesés lekvárok, édességek, levesek készülhetnek belőle.
A birsalmát kemény, rostos húsa miatt nyersen nehéz hámozni és szeletelni. Megpucolni egyébként nem is szükséges, egyrészt mert sok értékes tápanyagot veszítenénk ezzel, másrészt pedig a héj a későbbi sütés során is egyben tartja a megpuhult gyümölcshúst.
forrás: Edward Kimbler - Flickr.com
Legjobb, ha alapos, dörzsölős mosás után éles késsel negyedekbe vágjuk és enyhén citromos vízben 5-10 perc alatt félpuhára főzzük. Ezután már könnyebb eltávolítani a magházát és a további elképzelések szerint kisebb darabokra vágni, majd sütőben, vagy serpenyőben, vajon, vagy olívaolajon a fűszerekkel, mézzel megpirítani.
A birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában Fűszeres aromájához jól illik a gyömbér, a hagyma, a fokhagyma, a római kömény, sőt a csípős ízek is. Sültek remek kiegészítője lehet például egy birsalmából készített fűszeres-csípős chutney.
Ha piacon vásároljuk, sárga, feszes héjú gyümölcsöt válasszunk, külső, molyhos védőrétegét ne dörzsöljük le. Párás, hűvös helyen, szárával lefelé szalmára sorakoztatva, papírral letakarva hetekig eltartható.
Birsalma tart
forrás: chatelaine.com
Hozzávalók a tésztához:
3/4 csésze teljeskiörlésű liszt
3/4 csésze fehérliszt
1/2 csésze olaj, előzőleg a fagyasztóba téve legalább 30 percre
1/4 teáskanál sütőpor
1 teáskanál almaecet
5-6 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
3 db ropogós alma, meghámozva, vékonyra szeletelve
2 db birsalma, meghámozva, vékonyra szeletelve
1/2 csésze almalé
1 teáskanál citromlé
3/4 csésze agavé szirup
3 evőkanál tönkölyliszt vagy teljeskiörlésű liszt
1/2 teáskanál kínai ötfűszer keverék
csipet só
Tészta elkészítése:
Szitáljuk egy tálba a száraz hozzávalókat. Lassan adjuk hozzá a fagyasztott olajat és egy gumi spatulával óvatosan keverjük át.
Adjuk hozzá az ecetet és 3 evőkanál jéghideg vizet, közben keverjük folyamatosan és annyi vizet adagoljunk hozzá, amíg a tészta össze nem áll.
Tegyük a tésztát folpackra, lapítsuk ki úgy, hogy egy 2 cm vastag kerek lapot kapjunk. Tegyük hűtőbe 30-45 percre, mielőtt kinyújtjuk.
Nyújtsuk ki a tésztát és tegyük egy pite formába. Kanalazzuk bele a tölteléket. A tészta másik kinyújtott felével fedjük le. Csípjük össze a széleit és vágjunk a tetejére nyílásokat.
Süssük 200C fokon 15 percig, majd vegyük a hőfokot 175C-ra és süssük tovább, amíg a teteje aranybarna lesz (kb. 25 perc).
Töltelék elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200C fokra. Egy lábasban főzzük meg az almát, birsalmát az almalében a citromlével és agavé sziruppal együtt. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük el és tegyük félre kihűlni.
További receptek:
Birsalmás mindentudó és birsalma humusz