AJÁNLÓ
 
12:00
2014. 11. 03.
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2014. 11. 03.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2014. 11. 03.
Más néven az enchilada, ami egy hagyományos mexikói étel elnevezése. Ez a gyakorlatban töltött...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2014. 11. 03.
A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2014. 11. 03.
A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Elkezdődött a birsalmaszezon, és ha eddig nem kerültetek közelebbi kapcsolatba ezzel a gyümölccsel, érdemes kipróbálnotok. Gazdag ásványi anyagokban (többek között vasat, rezet, káliumot és foszfort tartalmaz), görcsoldó hatású, és magas az öregedési folyamatokat gátló P-vitamin tartalma. Régen a savanyított káposzta eltevésekor annak ízesítésre használták. Sokoldalú alapanyag: készülhet belőle lekvár, leves, kompót, likőr - és birsalmasajt, ami tulajdonképpen egy ízletes "gyümölcskocsonya." Mi főleg előételként, sajtokhoz és húsokhoz fogyasztjuk, a spanyolok vaníliával készítik, az ausztrálok pedig kéksajttal eszik. A legtöbb receptben diót kevernek hozzá, de a Colors In the Kitchen szerzője egy sokkal izgalmasabb variációt készített, pisztáciával.

Hozzávalók: (16*22 cm-es a tepsiben készültek, de mehet kisebbe is, akkor magasabb lesz):
7 birsalma, nagyobb-kisebb vegyesen (sütés után 1 kg püré)
500 g nádcukor
1/4 citrom leve
aprított pisztácia

Elkészítése:

A birsalmákat alaposan megmossuk. (Zöldségkefe ideális hozzá.) Egy vágódeszkán késsel szeletekre vágjuk. Mindenképp szükség van vágódeszkára, mert a birsalma kemény és kézben vágni lehetetlen, vagy a kezünk fogja bánni. Nem foglalkozunk a héjával, magházzal és a kisebb hibás részekkel sem. Ezeket sütés után könnyen el lehet távolítani.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A birsalmaszeleteket úgy helyezzük bele, hogy a héjas rész alul legyen. Nagyjából 40 perc alatt puhára sütjük. A szeletek méretétől függően ez az idő lehet több vagy kevesebb is. Amint puha, kivesszük a sütőből és eltávolítjuk a héjat, magházat és a kisebb hibás részeket is. Megmérjük a sült birsalma súlyát, mert ehhez képest érdemes cukrozni. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. A pürésítés végén hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet is, és egy kicsit ezekkel is összekeverjük.

Jön a sűrítés: lábosban, alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett nagyjából 25-30 perc elegendő. Ha már kellően sűrű a massza, akkor egy tepsit folpack-kal kibélelünk és beleöntjük. A felületét lesimítjuk. Megszórjuk pirított, apróra vágott pisztáciával (lehet dióval is). Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Másnap nagyobb darabokra vágjuk és papírba csomagoljuk. (Négybe vágjuk az adagot).

Csak közvetlenül a fogyasztáskor vágjuk kisebb szeletekre. Sajtok mellé is kitűnő, illetve süteményekbe.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog