Jön a birsalmaszezon! A birsalma illata parfümös, íze nyersen fanyar, de ha tudjuk, hogyan nyerhetjük ki belőle a legfinomabb ízeket, mesés lekvárok, édességek, levesek készülhetnek belőle.
A birsalmát kemény, rostos húsa miatt nyersen nehéz hámozni és szeletelni. Megpucolni egyébként nem is szükséges, egyrészt mert sok értékes tápanyagot veszítenénk ezzel, másrészt pedig a héj a későbbi sütés során is egyben tartja a megpuhult gyümölcshúst.
forrás: Edward Kimbler - Flickr.com
Legjobb, ha alapos, dörzsölős mosás után éles késsel negyedekbe vágjuk és enyhén citromos vízben 5-10 perc alatt félpuhára főzzük. Ezután már könnyebb eltávolítani a magházát és a további elképzelések szerint kisebb darabokra vágni, majd sütőben, vagy serpenyőben, vajon, vagy olívaolajon a fűszerekkel, mézzel megpirítani.
A birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában Fűszeres aromájához jól illik a gyömbér, a hagyma, a fokhagyma, a római kömény, sőt a csípős ízek is. Sültek remek kiegészítője lehet például egy birsalmából készített fűszeres-csípős chutney.
Ha piacon vásároljuk, sárga, feszes héjú gyümölcsöt válasszunk, külső, molyhos védőrétegét ne dörzsöljük le. Párás, hűvös helyen, szárával lefelé szalmára sorakoztatva, papírral letakarva hetekig eltartható.
Birsalma tart
forrás: chatelaine.com
Az almaecet igazi "sztár" lett az egészséges életmódra törekvők kamrájában, de valóban megérdemli az őt körülvevő felhajtást?
Mit tud az almaecet?
Az almaecet az alma erjedése során keletkező almabor további erjesztésével készül. Savtartalma alacsony, 5%. Rengeteg ásványi anyagot, tápanyagot tartalmaz, csak néhány ezek közül: kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, fluor, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin, aminosavak, enzimek és komplex keményítők.
Forrás: flickr.com - veganbaking.net
Az almaecetet őseink igazi élet-elixírnek tartották. Régóta használják az asztma, gyomor- és emésztési problémák enyhítésére, ezenkívül csökkenti a koleszterinszintet. Magas vérnyomás, ízületi gyulladások és migrénes fejfájás kezelésére is alkalmazzák, antioxidáns-tartalma miatt pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében kap fontos szerepet. Fertőtlenítőszer, gomba- és baktériumölő hatása is ismert.
Elixír vagy marketingfogás?