Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Az eperszezonnak lassan vége, de ha még maradt egy kevés, van ötletünk, mit kezdjetek vele! Ez a mesés desszert, ami az Édesem blog szerzőjétől származik, méltó lezárása az eperszezonnak. 

A panna cotta olaszul főtt tejszínt jelent. Krémszerű, finom, de nem kalóriaszegény desszert, joghurttal lehet ezen kicsit javítani. Az alapkrém ízesítése és az öntet szintén rengeteg variációs lehetőséget biztosít, így ha már kifogytatok az eperből, más gyümölcsökkel is el lehet készíteni!

Görög joghurt panna cotta eperpürével

eper nyár desszert sütemény joghurt panna cotta édesem

A panna cottához: 
125 ml tej
1 teáskanál zselatinpor
250 ml habtejszín
50 g kristálycukor
1/2 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom finomra reszelt héja
150 g görög joghurt

Az eperpüréhez: 
200 g fagyasztott vagy friss eper
1/2 citrom leve
2 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál zselatinpor

Elkészítése: 

1. A panna cottához a zselatinport szórd a tej tetejére, és adj neki 10 percet, hogy megpuhuljon. 
2. Eközben forrald fel a tejszín felét a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával. Keverd hozzá a tejet, egy perc alatt fel is olvad majd benne a zselatin. 
3. Vedd le a tűzről, és add hozzá a maradék tejszínt és a joghurtot. 
4. Adagold formákba vagy üvegpoharakba a krémet. Legalább 4 órára tedd hűtőbe. Én szilikon bonbon-, illetve financier formákat használtam, és ezekben kifagyasztottam a panna cottát, hogy csak ki kelljen pattintanom belőle az édességet. 
5. Az eperpüréhez egy lábosban főzd puhára az epret a cukorral és a citromlével. Ha már engedett egy kis levet, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd. Várd meg, hogy kihűljön, és adagold a jól lehűtött panna cottád tetejére.

Epres "sajttorta" sütés nélkül

Még mindig eper - használjuk ki azt a kevés időt, amíg kapható! Egy olyan desszert következik, amihez be sem kell kapcsolni a sütőt, egészséges, és az elkészítésénél be lehet fogni a kicsiket is - így tette a recept tulajdonosa, a Zizikalandjai blog szerzője is.

"Villámgyorsan elkészül. Mindent bedobálunk a késes robotgépbe, aztán belenyomkodjuk/beleöntjük a "tésztát", "krémet" a kapcsos formába, irány a mélyhűtő és már készen is van. Mi pénteken csináltuk meg a tortát, vasárnap indulás előtt vettük ki a mélyhűtőből. Kb. egy óra kellett, amíg szeletelhető állapotra olvadt. Lime-mal, vaníliával fűszereztük, zöld kivivel díszítettük, mert ez jól passzol a rózsaszín krémhez. Igazi rózsaszín csajos torta. Persze az íze a fiúkat is lenyűgözte!"

eper desszert recept kivi nyers vegán vegetáriánus torta zizikalandjai kesudió lime

Ütős páros: rebarbara eperrel

Nem kerül túl gyakran az asztalunkra, nem is édes - mégis érdemes közelebbről is megismerkedni a rebarbarával. Ha önmagában nem is, más ízek kiegészítőjeként izgalmas ételeket készíthetünk belőe. A rebarbara például igen jól illik az eperhez - érdemes kiélvezni a duójukat, amíg lehet. Egy különleges fűszeres chutney receptje következik Sárdi Danitól, a Makifood Főzőiskola tanárától, aki egyben a piacozás és a befőzés nagymestere is.

Egy zöldség, ami desszertekbe kerül

A rebarbara a sóskafélék rokona, őshazája Észak-Kína, Mongólia és Tibet magasan fekvő vidéke. A rebarbara egyes fajainak gyökerét már régóta használják Európában is, gyógynövényként, zöldségként a 18. században kezdték el termeszteni. Ekkor már ismert volt ugyanis a répacukor, ami nélkül a rebarbara nem volt olyan népszerű.

rebarbara eper nyár június chutney sárdi dani recept csatni

Forrás: Flickr. com - Whitney

Csokoládékocka eperrel 15 perc alatt

Csokoládé és eper. Az egyik létező legjobb, legintenzívebb ízkombináció. Kevesen is vannak, akik nem rajonganak érte. Selectfood receptjének még egy különleges összetevője van, ez pedig a japán matcha, a zöldteapor. Ezt lehetőség szerint nem érdemes kihagyni, a zöldteánál tízszer nagyobb ugyanis az antioxidánstartalma. Az utóbbi években kifejezetten sokat használják, piskótához, fagylalthoz, süteményhez keverve. Esetünkben ez utóbbiról van szó.

Ördögi matchás csokoládékocka eperrel sütve

Hozzávalók:

- 360 g min. 60%-os étcsokoládé
- 6 db tojás
- 10 g matcha (zöldtea-por)
- 25 g olvasztott teavaj
- 1 dl zsíros tejszín /nem felverve
- eper ízlés szerint (legalább 0,5kcs kg)csokoládé eper selectfood sütemény zöldteapor

Elkészítés:

Kapcsoljuk be a sütőnket 175 fokra. Készítsük elő a tepsiket, edényeket. Szükségünk lesz egy kisebb (18x24 cm-es magas falú) és egy nagyobb tepsire, egy nagy méretű lábosra a vízforraláshoz, egy nagyobb műanyagtálra a tojásfehérjéhez és egy üvegtálra a csokoládé felovasztásához.  

Forraljunk fel vizet a nagy edényben, tegyük a tetejére az üvegtálat, és ebben olvasszuk meg a csokoládét. Hagyjuk langyosra kihűlni.

A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgákat keverjük hozzá a kihűlt csokimasszánkhoz. A fehérjéket egy kis csipet sóval, gépi habverővel verjük fel habosra, de ne túl keményre. 

Óvatosan forgassuk bele a csokimasszába a tojásfehérjehabot. 

Olvasszuk fel a vajat, nagyon alacsony hőfokon.

Csorgassuk a masszába a vajat és a tejszínt is. Keverjük simára, majd szitáljuk hozzá a matchát is, csomómentesre keverve vele.

A kisebb tepsit béleljük ki sütőlappal. Öntsük bele a masszát egyenletesen elosztva, tetejére fektessünk sok-sok felszeletelt epret.

Egy nagyobb tepsibe tegyük a megtöltött kis tepsit és öntsük fel annyi vízzel, amennyivel majdnem eléri a kisebb tepsi tetejét. 175°-os előmelegített sütőben süssük készre 30 perc alatt. 

Egy nagyon jól szeletelhető, tömör, de mégis könnyű állagú süteményt fogunk kapni. Melegen és hidegen is egyaránt kiváló. 

(Megjegyzés: Bár az étcsokoládé miatt nem tűnik ki a matcha szép zöld színe, az íze érződik.)

Az eper egy olyan gyümölcs, aminek már a látványa is desszertek készítésére ösztönzi az embert. Az epres sütikkel pedig a legtöbbször együtt jár a cukorfogyasztás, amit több okból is érdemes visszavenni. Ez a dzsem cukormentes, mégis annyira finom, hogy nem is fog hiányozni belőle az édes íz.

"Ez az eperdzsem nem is áll el sokáig, mert nincsen benne cukor, ami tartósítaná. Helyette viszont van benne chia mag" - írja a Zizi kalandjai blog szerzője. "Köztudott, hogy zselésítő funkciót is produkál ez az apró magocska. Én többnyire tojás helyettesítésére használom (ugyanúgy, mint a lenmagot) vegán süteményekben, ételekben, de már pudingot is készítettem belőle.

eper tavasz dzsem chia mag eperdzsem cukormentes recept zizi kalandjai lekvár

Ez egy kicsi mennyiség, összesen kb. 250-300 ml dzsem lesz belőle, de az eperszezon tart még egy darabig, szóval, ha ízlik, készíthetünk belőle újabb adagot… akár duplázva a mennyiségeket. Próbáljátok ki, mert finom és gyorsan készen van!"

«
1234

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog