Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

"Vágjuk 1x1 cm-es kockákra a krumplit", "aprítsuk fel a hagymát", vagy "vágjuk vékony csíkokra a sárgarépát"... ugye ismerősek ezek az instrukciók? A ilyen recepteknél valószínűleg Ti is feltettétek már magatokban a kérdést, hogy miért kell a receptben meghatározott méretűre, gyakran igen apróra vágni az alapanyagokat - főleg, ha sokáig tart a folyamat.

És minek bajlódni a vágással, amikor ott az aprítógép?

Pedig nem véletlen, hogy a profi receptek szerzői minden egyes hozzávaló estében feltüntetik, hogyan, milyen formára és mekkorára kell vágni őket.

késtechnika zöldség vágás maki stevenson julienne alaptechnika aprítás főzés sütés

Zizi kalandjai szerzője szerint a pirított rizs végtelen lehetőséget jelent egyetlen ételben. Ismerkedjünk meg mi is a pirított rizs fogalmával közelebbről! Nyáron amúgy sem igen kívánjuk a nehéz ételeket. A kínaiak világszerte népszerű étele főtt rizsből áll (ők gőzölt rizsnek hívják), amit összepirítanak zöldségekkel, (+ tojással, esetleg hússal) egy wok edényben.

Néhány hete az egyik kedvenc ételünk – írja a Zizi kalandjai bloggere.– Hetente egyszer legalább megcsinálom. Bármilyen zöldséggel kiváló, ami éppen szezonális. Én most zöldspárgát és sárgarépát használtam. De mehet bele brokkoli, padlizsán, karfiol, sütőtök, a fehérje növelésére pedig még tofu is. Az i-re a pontot az ízesítés teszi fel, én tamarit (gluténmentes szójaszószt), pirított szezámolajat és frissen facsart citromlevet használtam. Mennyei! Próbáljátok ki!

Pirított rizs spárgával és répával

Hozzávalók 2-3 főre:

– 1 csomag (500 g) zöldspárga, fás részek letörve és maga a friss rész kisebb darabokra vágva
– 3 db közepes répa, meghámozva, vékony karikákra felszeletelve
– 1 fej lilahagyma vagy vöröshagyma, megpucolva, felaprítva
– 2-3 gerezd fokhagyma, megpucolva, felaprítva
– 2 cm-es gyömbér darab, meghámozva, lereszelve
– 4 evőkanál tamari (gluténmentes szójaszósz)
– 2 evőkanál pirított szezámolaj
– 1-2 evőkanál kókuszzsír
– 1/2 citrom frissen facsart leve
– 1 bögre barnarizs
– tálaláshoz: 1-2 újhagyma, a zöld része felaprítva

pirított rizs zöldségek Zizi kalandjai

Elkészítés:

Egy lábosban,közepes láng felett főzzük meg a barnarizst kettő és félszeres sós vízben. Tegyük félre.

Egy wokot/serpenyőt hevítsünk fel magas láng felett, adjuk hozzá a kókuszzsírt, a lilahagymát, és pirítsuk két percig. Dobjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, pirítsuk tovább két percig, majd jöhet bele a sárgarépa. Öt perc pirítás és jöhet a spárga is. Főzzük addig, amíg a zöldségek félig puhára főnek, de még roppanósak maradnak. Ekkor adjuk hozzá a főtt barnarizst, pirítsuk két-három percig együtt is őket, majd keverjük hozzá a tamarit, a szezámolajat és a citromlevet.

Tálaljuk azonnal citromgerezddel és az aprított újhagyma zöldjével.

 

 

Ez a recept némileg több időt igényel, mint a gyors, hétköznapi vacsorák elkészítése, de talán ez egy hosszú hétvégén nem akkora probléma. A lasagnét ráadásul mindenki szereti, ezért még talán azok is megbocsátják a vegetáriánus jellegét, akik amúgy nagy húsimádók. Zizi kalandjai receptje következik.

"Ez a lasagne igazi sikert aratott a családom körében. Néhány lábas szükséges az előkészületekhez, mire a tepsibe tudjuk rétegezni a tésztát a zöldségekkel és a szósszal, de megéri ennyi időt és mosatlan edényt belefektetni, mert egy nagyon ízletes, ünnepi ebéd kerülhet az asztalunkra."

Leveleskel és gomba lasagne

lasagne zöldségek fodros kel zizi kalandjai gomba

Finom, szaftos, sült zöldségek, amelyek magukban fogyasztva is kiválóak, de akár feta sajtot morzsolva a tetejére is ehetjük vagy tofu steak mellé köretnek tálalva. És, hogy mik kerülnek bele? A Zizi kalandjai blog szerzője szerint "sárgarépa, burgonya, lila burgonya, édesburgonya, brokkoli, lila hagyma és fokhagyma. De kamránk, hűtőszekrényünk és ízlésünk szerint variálhatjuk a zöldségeket… kiváló bele a sütőtök, paszternák, tarló répa, de akár a csicsóka vagy karfiol is."

És most jön a trükk: "Hozzádobok héjastul fokhagymát és egy-két darab citromot gerezdekre vágva. Ha a fokhagymát a héjában sütjük, akkor nem ég feketére, hanem finom puha, édes lesz, a héjából kinyomva azonnal fogyaszthatjuk, de akár plusz öntetet készítve a zöldségekhez felhasználhatjuk az öntet ízesítésére (pl. valamilyen joghurtos tahinis szószba beletehetnénk miután villával pépesre törtük).

zöldség sütés tepsis zöldség vegetáriánus vega vegán zizi kalandjai recept sárgarépa fokhagyma lilahagyma brokkoli édesburgonya

Téli szuperkaják 2. - a jégcsapretek

Mindenhol azt halljuk, hogy amennyire lehet, fogyasszunk minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt. A tél kellős közepén ez sokszor annyira nem is egyszerű, még szerencse, hogy itt vannak a kevésbé ismert gyökérzöldségek. Igazi vitaminbombák, és ha tudjuk, hogyan érdemes elkészíteni őket, változatossá tehetik a téli étrendünket.

Ászia sztárgyökere

A fehér retek, kínai retek, japán retek vagy daikon néven ismert hosszúkás, enyhén csípős gyökérzöldség Ázsia egyik legfontosabb zöldsége és hozzávalója.

Általában 20-35 cm hosszú, de teremnek egészen gigantikus méretű darabok is, 10 centiméteres átmérővel. Egész évben szezonális, de télen a legfinomabb. Íze enyhén csípős és édeskés, az édesebb része a levelekhez közel, a keserűbb a szár vége felé esik.

daikon gyökérzöldség téli vitaminforrás recept jégcsapretek maki stevenson fehér retek japán retek saláta ázsiai étel japán konyha

Fotó: Flickr.com - Bonnie Natko

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog