A szezonális téli zöldségkínálatban a káposztafélék biztos pontot jelenthetnek. Jó tárolhatóságuk, eltarthatóságuk miatt - egész télen frissen kaphatók, a savanyú káposzta magas vitamintartalma pedig sok friss gyümölcsével vetekszik. Gondoltátok volna, hogy a karfiol és a brokkoli is a káposztafélék családjába tartozik?
Ősz végére lassan elfogynak a frissen rendelkezésre álló zöldségek és gyümölcsök. A nagy téli szürkeségben testnek-léleknek jól esik, színes alapanyagokat használni, ilyenkor jön el a narancssárga sütőtök és a mélylila-ciklámen cékla ideje. A cékla a legegészségesebb gyökérzöldségek közé tartozik. Nemcsak csodás színeivel kápráztat el bennünket, de szinte kimeríthetetlen felhasználási lehetőségeket rejt magában: a vegetáriánusok egyik fontos "húspótló" alapanyaga, felhasználhatjuk a leveleit (mint a spenótot), készülhet belőle chips, desszert, kerülhet süteménybe, turmixba...
Késő ősztől a konyhámat belengi a karamellizált sütőtök összetéveszthetetlen illata. A piacokon - így halloween előtt különösen - is egyre többféle lelhető fel. Úgyhogy ugorjunk is fejest a sütőtökök világába, hiszen több, mint 500 különböző fajtája létezik. Ismerkedjünk meg néhányukkal.
Az augusztusi piac kincseiből válogatva, szerzőink konyhájából összegyűjtöttünk nektek számos szezonális nyári receptet. Egytől-egyig augusztusi, szezonális alapanyagokból készülő ételek szerepelnek ebben a szép, színes receptcsokorban. Mert a természet tudja legjobban, mire van szükségünk ilyenkor, nagy melegben. Egyetek tökféléket, paradicsomot, és sok-sok dinnyét!
A zsenge zöldborsó a kora nyár egyik legfinomabb zöldségféléje. Számtalan izgalmas fogás készíthető belőle, érdemes elvonatkoztatni a megszokott leves-főzelék-rizibizi hármastól. Húsmentes Hétfői menünket most teljes egészében ennek az édes, roppanós, zsenge, nyári zöldségnek szenteljük: készül belőle rétes fetával, friss, citromos krémleves és rozmaringos-diós borsófasírt. Egy ilyen menüsor után, nem hiszem, hogy bárki hiányolná a húst.