Az augusztusi piac kincseiből válogatva, szerzőink konyhájából összegyűjtöttünk nektek számos szezonális nyári receptet. Egytől-egyig augusztusi, szezonális alapanyagokból készülő ételek szerepelnek ebben a szép, színes receptcsokorban. Mert a természet tudja legjobban, mire van szükségünk ilyenkor, nagy melegben. Egyetek tökféléket, paradicsomot, és sok-sok dinnyét!
Szerzőnk, Colors in the Kitchen cukkinis rizzsel töltött padlizsán receptje az augusztusi piac két népszerű alapanyagát egyesíti, a hűsítő mentás joghurttal pedig egy igazi frissítő ízzel bolondítja meg.
Cukkinivel töltött padlizsán
Hozzávalók (2 főre):
2 kis padlizsán (egyenként 125-150 g)
3 ek. rizs (60 g)
1 ek olívaolaj
1 kis cukkini (150 g)
1/4 répa (kb. 1 ek. lereszelve)
zöldségalaplé, víz
só, bors, oregano
2 marék reszelt sajt
Az öntethez:
250 g görög joghurt
1-2 szál menta levelei
1 nagyobb vagy 2 kisebb gerezd fokhagyma
A padlizsánokat félbe vágjuk és a közepét kanállal kikaparjuk. Amennyiben nem nagyon magvas akkor reszeljük bele a rizses töltelékbe. A cukkinit, répát és esetleg a maradék padlizsánt reszeljük.
Egy lábosban a rizst az olajon kissé megpirítjuk majd felöntjük zöldségalaplével vagy vízzel és főzzük 5 percet. Hozzáadjuk a reszelt zöldségeket, sózzuk. Megfőzzük, ha szükséges közben adunk hozzá alaplevet vagy vizet.
A félbevágott padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és előmelegített 190 fokos sütőben 5-10 perc alatt elősütjük. Darabonként réteszünk kb. 2-2 evőkanálnyi tölteléket, sózzuk, őrölünk rá borsot, megszórjuk oreganoval és reszelt sajttal. Sütőbe helyezzük további 15-20 percre.
Elkészítjük az öntetet: aprítóba helyezzük a joghurtot, mentát és a fokhagymát. Gyorsan összeturmixoljuk. Az öntetet helyezzük hűtőbe tálalásig. A padlizsánokat még melegen tálaljuk.
Kedvenc augusztusi szezonális zöldségeinkkel és gyümölcseinkkel következő cikkünkben (augusztusi szezonális piacmustránkban) ismerkedhettek meg részletesen. Addig is összegyűjtöttük nektek szerzőink recepetjeit, mazsolázzatok, tervezgessétek a menüt, és piacoljatok!
Dinnye
Sárgadinnye-eper smoothie mentával
Sárgadinnye fagylalt vaníliás süteménnyel
Dinnyés fagylalt, jégkrém, granita és sorbet receptek
Korábbi cikkünkből kiderül, hogyan grillezzetek dinnyét és egyéb gyümölcsöket!
Füge
Fügés nyúl tagine
Fügés rukkola saláta
Fügés-kecskesajtos pizza
Fügés sárgabaracklekvár
Fügelekvár
Fügelevél szörp és limonádé
Füge tart
Karamellés lilafüge pite
Mandulás fügetorta
Cukkini
Cukkinifőzelék
Lecsós bulgurral töltött cukkini
Pesztós töltött gömbcukkinik
Sült zöldséges spagetti sárga cukkinivel
Cukkinis rakott rizs
Halas cukkini lasagne
Cukkiniből készített spagetti
Csokoládés cukkinis cupcake mogyoróvajjal
Még több cukkinis recept júliusi piacolós cikkünkben!
Paradicsom
Shaksuka
Sült paradicsom leves
Bazsalikomos őszibarack-paradicsom saláta
Zöld paradicsom relish (chutney)
Gazpacho
Paradicsomos-spenótos quiche
Kuszkusszal töltött sült paradicsom
Cukkinis paradicsom pite
Előző cikkünkben egy teljes mediterrán paradicsom menüt találtok receptekkel!
Padlizsán
Padlizsánkrém - erdélyi vinetta
Korianderes-mazsolás arab padlizsánsaláta
Joghurtos padlizsánsaláta
Zakuszka
Ratatouille
Csicseriborsós padlizsánragu
Paradicsomos spagetti padlizsángolyókkal
Édes-savanyú padlizsán
Sültpaprika-sültpadlizsán saláta
Paprika
Sült kápiaparikás fusilli
Sültpaprika krémleves
Muhammara (fűszeres sültpaprika krém)
Színes sültpaprika-saláta
Lecsókrémleves omlettcsigákkal
Juhtúróval töltött sültpaprika
Ricottás-bazsalikomos sültpaprikakrém
Diós sültpaprikakrém
Olívás kuszkusszal töltött sültpaprika
Korábbi piacolós cikkünkben még több receptet találtok a felsorolt szezonális alapanyagokhoz!
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!
A cikket Túry Amália, a Colors in the Kitchen blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
A Főzőiskola őszi órarendje már felkerült a honlapra - számtalan izgalmas órára jelentkezhettek ITT!