Házilag füstölt halak, saját kezűleg bontott mangalica, frissen (na jó, aznap hajnalban) sült kenyerek... sorozatunk első részében összegyűjtöttünk néhány olyan termelőt, akiket jó szívvel ajánlunk, ha az északi parton jársz. És ha fontos, kitől és mit vásárolsz, amíg nyaralsz.
Búzalelke Pékesség
Kovács Bea a Liliomkert Piacon árulja aznap hajnalban sütött kenyereit, "pocakjait" (ciabatta) és más finomságait. Még sötét van, amikor felkel, mégis mindig mosolyog. Pékműhelye a Szent György-hegy lábánál, Kisapátiban található.
Kánya Zoli
Balatonszepezden füstöli a halakat, a kacsamellet, libamellet és a különféle sonkákat. Találkozhattok vele a Liliomkert piacon és a hévízi termelői piacon is, illetve az idén nyáron nyílt halsütőjében, Balatonszepezden, ahol harcsagyrost is készít.
Malackrumpli
Járosi Tamás maga dolgozza fel a saját farmján nevelt állatot, hogy aztán finom fogások készüljenek belőle a balatonfüredi Malackrumpliban. Korábban a nagy mangalica-átverésről is mesélt nekünk: "Majd minden étteremben van mangalicaszűz, de ha minden az lenne, amit annak mondanak, akkor szinte az összes város és falu szélén tízezres mangalicakondák lennének..."
Susanne Daucher
Elképesztően finom ecetek, mustárok, zselék, csatnik készülnek Susanne pécselyi műhelyében, ahol a ház mögött gyönyörű fűszerkert is található. Bazsalikomos almaecet, csilis uborkazselé és más ilyen, elsőre talán vadnak tűnő párosításokkal dolgozik, de ha egyszer megkóstoljátok, akkor is visszajöttök érte a piacra, ha elmúlik a nyár.
Papa Aron
Aron Koppenhágából költözött a Szent György-hegyre, és vega krémeket, csatnikat, zakuszkákat készít Karinával közösen. A fűszerek és a zöldségek saját, permakultúrás kertjükben teremnek.
Dabosi kecskesajt
A Dabosi házaspár a hévízi piacon árulja kecskefarmjuk termékeit: a friss ordát, az érlelt, ízesített sajtokat és a kecskekefírt. Több, mint 50 állatuk van a Hegyesd melletti birtokukon.
Fotók: 100fok, Kánya Zoli, Malackrumpli