AJÁNLÓ
 
09:50
2015. 08. 19.
Kemencében sült ételek, csurgatott tészta, kiváló borok és házi szörpök, mindez pedig úgy,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:50
2015. 08. 19.
Házilag füstölt halak, saját kezűleg bontott mangalica, frissen (na jó, aznap hajnalban) sült...
A bejegyzés folyatódik
 
09:50
2015. 08. 19.
Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit...
A bejegyzés folyatódik
 
09:50
2015. 08. 19.
Tegye fel a kezét az, aki elővette már a szilveszterre vett lencsét (ha maradt belőle)! Ez...
A bejegyzés folyatódik
 
09:50
2015. 08. 19.
"Az eredetileg marhahúsos pogácsával bélelt szendvicsnek rengeteg vegetáriánus variációja...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Bár egy jó lángos és a hekk szinte kötelező tartozéka a balatoni nyárnak, a part menti büfékben kínált ételek nem a minőségről voltak híresek eddig. Mindenki tudna mesélni arról, mi mindent evett meg nyaralás közben. De most úgy tűnik, van élet a mélyhűtőből előszedett olcsó alapanyagokon, olajban tocsogó ételeken kívül: mini "gasztroforradalom" kezdődött a parton.

"Bazaltburger" Angus marhás pogácsával (forrás: Kishableány facebook-oldal)

Ehhez természetesen kellett néhány elszántabb vendéglátós, aki ugyanis minőséget szeretne adni. Helyi alapanyagokból készült ételeket, frissen. Kellett egy olyan kulináris jelenség, mint a streetfood-mozgalom - a fővárosban szinte minden sarkon kapható valamilyen burger, vagy más, utcán is fogyasztható étel, ami jó esetben friss hozzávalókból készül. És kellettek a vendégek is, akik a minőségre szavaztak azzal, hogy normális ételeket választottak a mélyhűtőből elővarázsolt strandi gulyás helyett.

És hogy mit kínálnak a helyek a fagyasztott pogácsás hamburger, a hot dog és a mirelit sültkrumpli helyett?

 

Változatos, izgalmas, néha vicces fogásokat. A Balatoni Kör (balatoni borászokat és vendéglátósokat egyesítő szervezet) meg is hirdette az "Év Strandétele" és a "legjobb Beach Food" kategóriákat.

Balcsi Bagel (forrás: Kishableány facebook-oldala)

Vaddisznóburger és harcsahurka

Kezdjük a burgerekkel: mélyhűtött pogácsa helyett Angus marhából, mangalicából, szarvasból és vaddisznóból (Malackrumpli, Neked Főztem, Kishableány, Bistro Classico, Söptei, stb.) készült pogácsák kerülnek a bucikba, amelyeket szintén házilag készítenek. A csalamádét kreatívabb mártások és saláták váltják fel.

A szendvicsek területén még csak néhány helyen történt meg az áttörés, de már kaphatók csirkemelles, tarjás szendvicsek (Neked főztem) és megjelent a Balcsi Bagel nevű, kecskekőrözöttel, magalica stifolderrel és prágai sonkával töltött szendvics is (Kishableány, Fröccsterasz), ami egyébként nem bagel, csak így hívják.

A hot dog alternatívája lehet a kissé szürreális, de nagyon finom (próbáltuk) vízikutya (Fröccsterasz, Kishableány, Paletta), ami tulajdonképpen egy árpával töltött, majorannával fűszerezett harcsahurka, wasabis savanyú káposztával. Akármilyen furán is hangzik mindez, a kreáció nyerte a Beach Food-versenyt.

Így néz ki a Vízikutya (forrás: Fröccsterasz Facebook oldala)

A strandételeket tekintve is új időszámítás kezdődött a parton. A Balatoni Kör a szerint a Harcsa & Krumpli nevű fogás viszi az idén a pálmát (Kalóz), a zsűri szerint ez a balatoni Fish & Chips sikeres alternatíva lehet a tájidegen hekk helyett. Különösen akkor, ha végre ismét a tóból kifogott halból is el lehet majd készíteni.

Megéri?

Tény, hogy ezek az ételek drágábbak, mint a mirelit hozzávalókból készült fogások. Mégis érdemes átgondolni, hogy megéri-e kicsit többet kiadni azért, hogy normális alapanyagokból készült friss fogásokat fogyasszunk, ezzel is segítve a helyi termelőket.

Harcsanyárs francia lecsóval (forrás: neked főztem Facebook-oldala)

A büfékultúra megújítását célzó programot egyébként azért hirdették meg, hogy választ adjanak a balatoni vendéglátás sokat emlegetett problémáira, mondta Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke. Természetesen az is kérdés, hogyan lehet a strandbüfékben korrekt módon kigazdálkodni 20-25 nap alatt a sokszor magas bérleti díjakat. Megoldást ebben is az jelenthet, hogy a különleges minőséget nyújtó strandbisztrók akár az őszi-tavaszi hétvégéken is nyitva tarthatnak, véli a kör elnöke.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog