Bár egy jó lángos és a hekk szinte kötelező tartozéka a balatoni nyárnak, a part menti büfékben kínált ételek nem a minőségről voltak híresek eddig. Mindenki tudna mesélni arról, mi mindent evett meg nyaralás közben. De most úgy tűnik, van élet a mélyhűtőből előszedett olcsó alapanyagokon, olajban tocsogó ételeken kívül: mini "gasztroforradalom" kezdődött a parton.
"Bazaltburger" Angus marhás pogácsával (forrás: Kishableány facebook-oldal)
Ehhez természetesen kellett néhány elszántabb vendéglátós, aki ugyanis minőséget szeretne adni. Helyi alapanyagokból készült ételeket, frissen. Kellett egy olyan kulináris jelenség, mint a streetfood-mozgalom - a fővárosban szinte minden sarkon kapható valamilyen burger, vagy más, utcán is fogyasztható étel, ami jó esetben friss hozzávalókból készül. És kellettek a vendégek is, akik a minőségre szavaztak azzal, hogy normális ételeket választottak a mélyhűtőből elővarázsolt strandi gulyás helyett.
És hogy mit kínálnak a helyek a fagyasztott pogácsás hamburger, a hot dog és a mirelit sültkrumpli helyett?
Változatos, izgalmas, néha vicces fogásokat. A Balatoni Kör (balatoni borászokat és vendéglátósokat egyesítő szervezet) meg is hirdette az "Év Strandétele" és a "legjobb Beach Food" kategóriákat.
Balcsi Bagel (forrás: Kishableány facebook-oldala)
Vaddisznóburger és harcsahurka
Kezdjük a burgerekkel: mélyhűtött pogácsa helyett Angus marhából, mangalicából, szarvasból és vaddisznóból (Malackrumpli, Neked Főztem, Kishableány, Bistro Classico, Söptei, stb.) készült pogácsák kerülnek a bucikba, amelyeket szintén házilag készítenek. A csalamádét kreatívabb mártások és saláták váltják fel.
A szendvicsek területén még csak néhány helyen történt meg az áttörés, de már kaphatók csirkemelles, tarjás szendvicsek (Neked főztem) és megjelent a Balcsi Bagel nevű, kecskekőrözöttel, magalica stifolderrel és prágai sonkával töltött szendvics is (Kishableány, Fröccsterasz), ami egyébként nem bagel, csak így hívják.
A hot dog alternatívája lehet a kissé szürreális, de nagyon finom (próbáltuk) vízikutya (Fröccsterasz, Kishableány, Paletta), ami tulajdonképpen egy árpával töltött, majorannával fűszerezett harcsahurka, wasabis savanyú káposztával. Akármilyen furán is hangzik mindez, a kreáció nyerte a Beach Food-versenyt.
Így néz ki a Vízikutya (forrás: Fröccsterasz Facebook oldala)
A strandételeket tekintve is új időszámítás kezdődött a parton. A Balatoni Kör a szerint a Harcsa & Krumpli nevű fogás viszi az idén a pálmát (Kalóz), a zsűri szerint ez a balatoni Fish & Chips sikeres alternatíva lehet a tájidegen hekk helyett. Különösen akkor, ha végre ismét a tóból kifogott halból is el lehet majd készíteni.
Megéri?
Tény, hogy ezek az ételek drágábbak, mint a mirelit hozzávalókból készült fogások. Mégis érdemes átgondolni, hogy megéri-e kicsit többet kiadni azért, hogy normális alapanyagokból készült friss fogásokat fogyasszunk, ezzel is segítve a helyi termelőket.
Harcsanyárs francia lecsóval (forrás: neked főztem Facebook-oldala)
A büfékultúra megújítását célzó programot egyébként azért hirdették meg, hogy választ adjanak a balatoni vendéglátás sokat emlegetett problémáira, mondta Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke. Természetesen az is kérdés, hogyan lehet a strandbüfékben korrekt módon kigazdálkodni 20-25 nap alatt a sokszor magas bérleti díjakat. Megoldást ebben is az jelenthet, hogy a különleges minőséget nyújtó strandbisztrók akár az őszi-tavaszi hétvégéken is nyitva tarthatnak, véli a kör elnöke.