AJÁNLÓ
 
08:00
2016. 01. 15.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 01. 15.
A lencsefőzelék főzése valószínűleg senkiből nem vált ki kitörő lelkesedést, főleg,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 01. 15.
A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 01. 15.
Partira, másnapra, másnaposságra, vagy csak úgy. Ezekkel a receptekkel feldobhatod a házibulit,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 01. 15.
Honnan ered és mit jelent az újévi lencseevés hagyománya? Beáztassuk e a lencsét főzés...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Téli lencseburger

Tegye fel a kezét az, aki elővette már a szilveszterre vett lencsét (ha maradt belőle)! Ez a hozzávaló az, amelyikről hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szilveszteri lencsepartik után, pedig érdemes egész évben fogyasztani. Akár egy kis tisztítókúrát tartunk az ünnepek aután, akár a vitamin- és ásványianyag-készleteinket töltjük fel, a lencse nagyon jó választás. És szerencsére nemcsak a nem mindenkinél népszerű lencsefőzelék formájában fogyaszthatjuk, hanem rengeteg izgalmas fogást készíthetünk belőle. Egy korábbi posztunkban már megírtuk, milyen sok tápanyag van benne.

lencse burger vegán vegetáriánus vega dió lenmag répa fasírt lencsefasírt zizi kalandjai

Éppen ezért a hosszú távú és az időszakos húsmentes étrendek alapvető tartozéka. A Zizi kalandjai blog szerzője egy vegán lencse-dió burgert készített."Nagyon jó alternatívája szendvicsben a felvágottnak, májkrémnek, sajtnak. Igazából gyorsan el is készíthető, ha meg van főzve a lencse, akkor gyorsan összeállítható a “tészta”, utána már csak sütni kell" - írja a blogger. "A recept innen való, néhány módosítással. Az eredeti változat szerint sütőben kell sütni és én így is kipróbáltam, de a teflonban sütött verzió sokkal jobban ízlett. A sütős változat szárazabb lett, a tűzhelyen készült viszont puhább és “szaftosabb”."

Vegán lencse-dió burger

 

lencse burger vegán vegetáriánus vega dió lenmag répa fasírt lencsefasírt zizi kalandjai

Hozzávalók (mérettől függően 8-12 db-hoz):
– 3/4 bögre főtt barnalencse
– 3/4 bögre dió
– 1/3 bögre zsemlemorzsa
– 1 evőkanál chia mag (őrölt lenmag is használható)
– 3 evőkanál víz
– 1 teáskanál köménymag
– 2 teáskanál őrölt koriander
– 1/4 teáskanál őrölt chili
– 1/2 teáskanál só
– őrölt bors
– 3 gerezd fokhagyma, meghámozva
– 1 kisebb répa, meghámozva (ha robotgéppel dolgozunk kisebb darabokra vágva, ha kézzel aprítunk mindent, akkor reszelve)
– 1/2 csokor petrezselyem
– 1 evőkanál olívaolaj + egy kevés a sütéshez

Elkészítése:

1) Serpenyőben 5-6 perc alatt pirítsuk meg a diót és tegyük félre kihűlni.

2) Egy kis tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg kocsonyás állagú lesz.

3)Tegyük konyhai robotgépbe a diót és aprítsuk kisebb darabokra. Adjuk hozzá a répát, fokhagymát, petrezselymet, fűszereket, sót, borsot, olívaolajat, lencsét és daráljuk össze. Ezután jöhet bele a zsemlemorzsa és a chia mag keverék. Jól keverjük össze. Ha túl híg, akkor adjunk még hozzá egy kevés zsemlemorzsát és a fűszerezést is igazítsuk ízlésünkhöz.

4)Pingponglabda nagyságú golyókat formázzunk belőle, tenyerünkkel lapítsuk le és egy kevés olívaolajban süssük ki a fasírtokat. Tálaljuk hamburger zsemlében/ciabattában, zöldségekkel, ketchuppal, mustárral.

Mindent a lencsefőzésről

Tengeri halfilé spenótos lencsesalátával

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog