AJÁNLÓ
 
08:00
2016. 02. 22.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 02. 22.
Tegye fel a kezét az, aki elővette már a szilveszterre vett lencsét (ha maradt belőle)! Ez...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 02. 22.
A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 02. 22.
Partira, másnapra, másnaposságra, vagy csak úgy. Ezekkel a receptekkel feldobhatod a házibulit,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 02. 22.
Honnan ered és mit jelent az újévi lencseevés hagyománya? Beáztassuk e a lencsét főzés...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A lencsefőzelék főzése valószínűleg senkiből nem vált ki kitörő lelkesedést, főleg, akinek a menzán kellett elfogyasztania annak idején. Ez az édesköményes változat viszont, ami Colors In The Kitchen blogjáról való, a megrögzött lencsefőzelék-elleneseknél is működhet. A háromféle hagyma és az itthon még mindig kevésbé ismert édeskömény egészen új ízvilágot ad a lencsének. 

Az édesköményről, ami a szegényesebb téli zöldségkínálatban izgalmas alapanyagként kerülhet a tányérunkra, itt írtunk.

Édesköményes lencsefőzelék borjúfasírttal

lencse lencsefőzelék fasírt borjúfasírt édeskömény főzelék colors in the kitchen borjú húsgolyó recept

 

Hozzávalók (4-6 adaghoz):
1 db vöröshagyma - apróra vágva
1/2 póréhagyma - vékony karikákra vágva
4 gerezd fokhagyma - apróra vágva
1 nagyobb édeskömény - felkockázva (a szárát és leveleit is, egy keveset hagyjunk a tálaláshoz)
5-6 ek. olívaolaj
1/2 kk. őrölt fehérbors (ízlés szerint mehet több is)
2 tk. só
5 szál sáfrány
1/4 (kezeletlen) narancs reszelt héja
1 kk.  kakukkfű
2 babérlevél
200 g Puy lencse 
3 kisebb burgonya, meghámozva és négybe vágva
1 ek. vaj

Elkészítése:

1) Egy nagyobb lábasban a hagymákat és édesköményt az olívaolajon dinszteljük, amíg azok összeesnek. Eleinte ijesztően sok hagyma, édeskömény van a lábosban, de gyorsan össze fog esni.

2) Hozzáadjuk a sáfrányt, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a narancs reszelt héját és sóval, borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a lencsét és 1-2 perc pirítás után felöntjük vízzel és, belekerülnek a krumplik is.

3) A forrástól számítva 20 perc alatt közepes lángon, fedő alatt megfőzzük (a puy lencse kb. 20 perc alatt fő készre).

4) Ha megfőtt, akkor leturmixoljuk a krumplit és hozzáadunk annyi fővővizet, hogy megfelelő állagot kapjon a főzelék. Hozzáadjuk a vajat is. Máris tálalható. 

lencse lencsefőzelék fasírt borjúfasírt édeskömény főzelék colors in the kitchen borjú húsgolyó recept

Nem vegáknak itt egy borjúfasírt-recept is:

Hozzávalók (kb 25 db-hoz):
700 g darált borjúhús
1 nagy lilahagyma - apróra vágva
5 gerezd fokhagyma - apróra vágva
1 kis csokor petrezselyem (1 ek. felaprítva)
1 kk. római kömény
1 kk. koriander
1/2 kk. őrölt fehér bors
1.5 tk. só
1 nagy tojás (L-es)
2 ek. (tönköly) zsemlemorzsa

Elkészítése:

1) A római köményt és a koriandert száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd mozsárban összetörjük. A petrezselymet is megmosom, megszárítom és apróra vágom.

2) A darált húshoz adjuk a hagymát, fokhagymát, római köményt, koriandert, fehér borsot, sót, a kissé felvert tojást és a zsemlemorzsát. Alaposan összekeverjük és lefedve a hűtőbe tesszük fél órára, hogy összeérjenek az ízek.

3) Egy nagy tepsit kiolajozunk (vagy sütőpapírral béleljük). A sütőt előmelegítjük 210 fokra (légkeveréses). Elkészítjük a fasírtokat, majd a felületüket egy ecset segítségével bekenjük olívaolajjal. Az előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsülnek. A főzelékkel tálaljuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog