A lencsefőzelék főzése valószínűleg senkiből nem vált ki kitörő lelkesedést, főleg, akinek a menzán kellett elfogyasztania annak idején. Ez az édesköményes változat viszont, ami Colors In The Kitchen blogjáról való, a megrögzött lencsefőzelék-elleneseknél is működhet. A háromféle hagyma és az itthon még mindig kevésbé ismert édeskömény egészen új ízvilágot ad a lencsének.
Az édesköményről, ami a szegényesebb téli zöldségkínálatban izgalmas alapanyagként kerülhet a tányérunkra, itt írtunk.
Édesköményes lencsefőzelék borjúfasírttal
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
1 db vöröshagyma - apróra vágva
1/2 póréhagyma - vékony karikákra vágva
4 gerezd fokhagyma - apróra vágva
1 nagyobb édeskömény - felkockázva (a szárát és leveleit is, egy keveset hagyjunk a tálaláshoz)
5-6 ek. olívaolaj
1/2 kk. őrölt fehérbors (ízlés szerint mehet több is)
2 tk. só
5 szál sáfrány
1/4 (kezeletlen) narancs reszelt héja
1 kk. kakukkfű
2 babérlevél
200 g Puy lencse
3 kisebb burgonya, meghámozva és négybe vágva
1 ek. vaj
Elkészítése:
1) Egy nagyobb lábasban a hagymákat és édesköményt az olívaolajon dinszteljük, amíg azok összeesnek. Eleinte ijesztően sok hagyma, édeskömény van a lábosban, de gyorsan össze fog esni.
2) Hozzáadjuk a sáfrányt, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a narancs reszelt héját és sóval, borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a lencsét és 1-2 perc pirítás után felöntjük vízzel és, belekerülnek a krumplik is.
3) A forrástól számítva 20 perc alatt közepes lángon, fedő alatt megfőzzük (a puy lencse kb. 20 perc alatt fő készre).
4) Ha megfőtt, akkor leturmixoljuk a krumplit és hozzáadunk annyi fővővizet, hogy megfelelő állagot kapjon a főzelék. Hozzáadjuk a vajat is. Máris tálalható.
Nem vegáknak itt egy borjúfasírt-recept is:
Hozzávalók (kb 25 db-hoz):
700 g darált borjúhús
1 nagy lilahagyma - apróra vágva
5 gerezd fokhagyma - apróra vágva
1 kis csokor petrezselyem (1 ek. felaprítva)
1 kk. római kömény
1 kk. koriander
1/2 kk. őrölt fehér bors
1.5 tk. só
1 nagy tojás (L-es)
2 ek. (tönköly) zsemlemorzsa
Elkészítése:
1) A római köményt és a koriandert száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd mozsárban összetörjük. A petrezselymet is megmosom, megszárítom és apróra vágom.
2) A darált húshoz adjuk a hagymát, fokhagymát, római köményt, koriandert, fehér borsot, sót, a kissé felvert tojást és a zsemlemorzsát. Alaposan összekeverjük és lefedve a hűtőbe tesszük fél órára, hogy összeérjenek az ízek.
3) Egy nagy tepsit kiolajozunk (vagy sütőpapírral béleljük). A sütőt előmelegítjük 210 fokra (légkeveréses). Elkészítjük a fasírtokat, majd a felületüket egy ecset segítségével bekenjük olívaolajjal. Az előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsülnek. A főzelékkel tálaljuk.