AJÁNLÓ
 
12:16
2013. 12. 30.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
12:16
2013. 12. 30.
A lencsefőzelék főzése valószínűleg senkiből nem vált ki kitörő lelkesedést, főleg,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:16
2013. 12. 30.
Tegye fel a kezét az, aki elővette már a szilveszterre vett lencsét (ha maradt belőle)! Ez...
A bejegyzés folyatódik
 
12:16
2013. 12. 30.
A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő...
A bejegyzés folyatódik
 
12:16
2013. 12. 30.
Partira, másnapra, másnaposságra, vagy csak úgy. Ezekkel a receptekkel feldobhatod a házibulit,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Honnan ered és mit jelent az újévi lencseevés hagyománya? Beáztassuk e a lencsét főzés előtt? A sót a főzés elején vagy csak a legvégén adjuk hozzá a főzővízhez? Mindenre igyekszünk választ adni még gyorsan, az év vége előtt, hogy ne az újévi lencsén múljon a 2014-es évünk sikere. 



A néphagyomány szerint érdemes az újév első napján lencsét enni, ha bőséget, gazdagságot szeretnénk az elkövetkezendő esztendőre. Az apró szemek a pénzt jelképezik, és nemcsak a lencse, de a bab, borsó, vagy más apró szemes termény fogyasztása is hasonló jóságokat ígér a babona szerint.

Tápanyag- és vitamintartalma

A hagyományok követésén túl is érdemes a lencsét fogyasztani, és nem csak az újév első napján. Igen gazdag tápanyagokban, még a hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé. Bár igen magas a szénhidrát tartalma, 50-60 %, melynek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat, A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.

Lencsefajták 

A lencséket csoportosíthatjuk a szemek mérete alapján is, így vannak apró, közepes és nagy szemű fajták. Az étkezési lencsék többsége a lens culinaris medicus nigricans alfajába tartozik, azonban mi mégis inkább a termőhelyük vagy színük alapján ismerjük ezeket.
Leghíresebb talán a Franciaországból származó puy lencse, mely apró szemű, zöld színű, enyhén diós aromájú, a lencsék kaviárjának is nevezik, és olyan híres, hogy már a múlt század elején is hamisították.
Idehaza leginkább a közepes vagy nagy szemcseméretű, zöld színű lencse terjedt el, míg Indiában és a közel-keleten a vörös lencse örvend igen nagy népszerűségnek, nem véletlenül. A vörös lencse apró szemű, élénk narancsos színű fajta, mely hamar megfő, sőt, könnyen szétfő, így leginkább pürének, krémlevesnek, pástétomnak vagy ételek sűrítésére alkalmas.
Az apró, fekete szemű beluga lencse nálunk kevésbé ismert, pedig ez is gyorsan megfő, feszes héjának köszönhetően nem esik szét főzés közben, az íze pedig fűszeres, aromás, így például köretekhez, salátákhoz ideális
A belugán kívül igen kedvelt fajta még a Champagne-ban termesztett rózsaszín lencse és a puy-ival vetekedő hírnevű és minőségű barnás-zöldesbarnás színű umbriai lencse is.

A lencse főzése

Főzéséhez a lágy víz a legideálisabb. Kemény vízben főzve a hüvelyesek héja könnyen megkeményedik, széthasad, a belsejük pedig nem puhul meg tökéletesen. Heston Blumenthal szerint a lencsét a legoptimálisabb hideg, lágy vízben feltenni főzni, előzetes áztatás nélkül, majd felforrás után leszűrni és friss, enyhén sós vízben készre főzni a szemeket. Szintén Heston Blumenthal tippje, hogy a lencse főzővizéhez adjunk egy kevés friss ananászt vagy gyömbért, mivel az ezekben lévő fehérjebontó enzimek megkönnyítik a lencse puhulását.
A sózásról megoszlanak a vélemények, bár a legtöbb recept azt írja, hogy a hüvelyeseket a főzés vége előtt sózzuk csak meg, valójában az eleve hosszas főzési idő miatt nyugodtan megsózhatjuk a főzővizet már az elején, mivel így legalább a lencse átveszi a só ízét is a főzés során. 

Fűszerezése

A lencse jól viseli a kiegészítő ízeket, fűszereket, a klasszikus fokhagyma, hagyma és füstös ízek mellett jól passzolnak hozzá a citrusok.
A fűszerek közül jól illik hozzá például:
- a rozmaring
- babér
- kakukkfű, zsálya, majoranna
- petrezselyemzöld, korianderzöld
- az indiai és közel-keleti konyha fűszerei (pl. rómaikömény, koriander) 

Lencseételek

A főzés során a főzővízhez adott gyökérzöldségekkel, hagymával gazdagíthatjuk a lencse ízét. A lencsés ételekhez jól illik például a paradicsom, kapribogyó, rukkola, spenót, póréhagyma, sárgarépa és akár aszalt gyümölcsök is (pl. mazsola, datolya, aszaltszilva). 
A klasszikus lencsefőzeléken kívül számos egyéb étel is készülhet a lencséből: lencsesaláta, pikáns korhely leves, raguk (indiai ízesítéssel is), de akár húsmentes fasírt vagy pástétom is, vagy a nemzetközi konyha kedvelt fogásai, mint például az indiai dhal (vörös lencse leves).

Érdemes kísérletezni ezzel a sokoldalú, könnyen kezelhető, ízes és tápanyagokban gazdag alapanyaggal.

Lencsés receptek szerzőinktől:

Gránátalmás lencsesaláta kelkáposztával
Lencse-hajdina saláta
Rukkolás, citromos lencsesaláta
Kókusztejes vörös lencse curry 
Lencsesültek, vega fasírtok
Vörös lencse leves csicseriborsóval, korianderrel

És egy igazi "másnapos" lencseétel - Korhelyleves vöröslencsével

Szerzőnk, Herczgeg Gabriella blogján (Flatcat) pedig mégtöbb izgalmas lencsés ételt receptjét megtaláljátok (lsd. gránátalmás lencsesaláta gránátalmás pezsgővel)


Virtuálisan ilyen finomságokkal  koccintunk veletek. Köszönjük, hogy hűséges olvasóink vagytok, és nagyon szép új évet kívánunk nektek! 
A 100fok Csapata 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog