Partira, másnapra, másnaposságra, vagy csak úgy. Ezekkel a receptekkel feldobhatod a házibulit, vagy könnyebbé teheted az év első napját!
Lencsés hajdinasaláta (Flatcat receptje)
A lencse még a hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával. Bár igen magas a szénhidrát tartalma (50-60 %), melynek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel a fogyasztása után. Tartalmaz még rostokat, A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.
A lencse főzéséről és fűszerezéséről itt találtok információt.
Hozzávalók:
15 dkg lencse
15 dkg hajdina
45 dkg vöröshagyma
1 ek méz
2 tk garam masala (házilag is elkészíthető, recept itt)
3,5 dkg aszalt paradicsom (fűszeres olajban eltett, lecsöpögtetve)
3 ek olívaolaj
1-2 ek fehérborecet
A lencsét pár órára beáztatjuk, majd friss, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A hajdinát haraphatóra főzzük enyhén sós vízben, leszűrjük, majd a lencséhez keverjük.
A hagymát vékony karikára vágjuk, majd az olívaolajon a mézzel elkeverve nagyon kis láng felett lassan karamellizáljuk, amikor már világos aranyszínű, megszórjuk a garam masalával és még 2-3 percig sütjük. A lencsés hajdinához keverjük, hozzáadjuk a finomra aprított aszalt paradicsomot és a fehérborecetet, sózzuk, ízlés szerint.
Korhelyleves - vagy valami olyasmi (Vöröslencsés savanyú káposzta leves), Zizi kalandjatól
Egy igazi életmentő fogás a másnapra. Ráadásul tápláló is, a vöröslencse ugyanis a vegán és a vegetáriánus táplálkozás egyik fontos alapanyaga. Magas a fehérjetartalma és a szénhidráttartalma is, glikémiás indexe alacsony.
Hozzávalók 3-4 főre:
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 közepes répa, reszelve
- 200 g vöröslencse
- 200 g savanyú káposzta
- 1 és 1/2 liter víz
- 2 babérlevél
- só
- napraforgóolaj
- tejföl/szójajoghurt a tálaláshoz
A savanyú káposztát mossuk át bő vízben és aprítsuk fel.
Egy lábasban hevítsünk fel egy kevés (3-4 evőkanál) napraforgó olajat. Néhány perc alatt dinszteljük meg rajta a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Ezután adjuk hozzá a répát, a vöröslencsét és öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a babérlevelet és a savanyú káposztát,ízesítsük sóval, tegyünk rá fedőt és főzzük meg kb. 20 perc alatt.
Tálaljuk tejföllel vagy szójajoghurttal.
Tipp: gabonakolbásszal dúsíthatjuk a levest – a végén, a főzés utolsó 5 percére, adjuk a leveshez.