A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő esztendőre, igen gazdag tápanyagokban. A hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé - tahát ne csak szilveszterkor keressük elő a kamrából!
Bár igen magas a szénhidrát tartalma, ennek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat. A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.
forrás: Flickr.com (taz)
A következő lencsés fogással, amit Selectfood készített, reméljük, nemcsak az éjfél utáni lencsepartihoz sikerül egy kis kedvet csinálnunk, és máskor is használjátok ezt a szuper alapanyagot.
(A lazacot nyigodtan helyettesítsétek mással, ha már nincs idő beszerezni, a képen pl. laposhal szerepel mángolddal.)
Vadlazacfilé spenótos lencsesalátával
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet vadlazacfilé
tengeri só
frissen őrölt színes bors
250 g zöld lencse
250 g friss spenót julienne-re vágva
4 nagyobb gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
150 g natúr joghurt
1 db babérlevél
zöldfűszerek: snidling, menta, kakukkfű, petrezselyem, oregánó finomra aprítva
olívaolaj
Elkészítése:
1) Enyhén sós vízben a babérlevéllel együtt főzzük meg a lencsét. A lazacfilélet sózzuk és borsozzuk meg, majd tegyük félre.
2) Miután a lencse megfőtt, szűrjük le és öntsük egy nagyobb tálba. Kevés olívaolajon süssük át a lazacfilétet, amíg a filék közepe rózsaszín lesz, majd ugyanabba a serpenyőbe tegyük a fokhagymát és pár másodperc után dobjuk rá a felaprírott spenótot is. Forgassuk össze a fokhagymával, majd 2 perc alatt pároljuk meg.
3) Keverjük a spenótot a lencséhez, ízesítsük a zöldfűszerekkel, keverjük hozzá a joghurtot is, és tálaljuk a halfilé mellé.
Tipp: Ez a saláta adag 4-6 személyre is elég, de ha más köretet - például párolt rizst - is adnánk a hal mellé, akkor elegendő kisebb adag saláta is.
Hidegen fogyasztva, vagy sült húsok mellé is jó választás a lencsesaláta.
A lencsefőzés kisokosát itt találjátok!
Egy másnapra is hasznos, lencsés korhelyleves és egy tápláló lencsés hajdinasaláta receptje pedig itt van.