Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Csokoládékocka eperrel 15 perc alatt

Csokoládé és eper. Az egyik létező legjobb, legintenzívebb ízkombináció. Kevesen is vannak, akik nem rajonganak érte. Selectfood receptjének még egy különleges összetevője van, ez pedig a japán matcha, a zöldteapor. Ezt lehetőség szerint nem érdemes kihagyni, a zöldteánál tízszer nagyobb ugyanis az antioxidánstartalma. Az utóbbi években kifejezetten sokat használják, piskótához, fagylalthoz, süteményhez keverve. Esetünkben ez utóbbiról van szó.

Ördögi matchás csokoládékocka eperrel sütve

Hozzávalók:

- 360 g min. 60%-os étcsokoládé
- 6 db tojás
- 10 g matcha (zöldtea-por)
- 25 g olvasztott teavaj
- 1 dl zsíros tejszín /nem felverve
- eper ízlés szerint (legalább 0,5kcs kg)csokoládé eper selectfood sütemény zöldteapor

Elkészítés:

Kapcsoljuk be a sütőnket 175 fokra. Készítsük elő a tepsiket, edényeket. Szükségünk lesz egy kisebb (18x24 cm-es magas falú) és egy nagyobb tepsire, egy nagy méretű lábosra a vízforraláshoz, egy nagyobb műanyagtálra a tojásfehérjéhez és egy üvegtálra a csokoládé felovasztásához.  

Forraljunk fel vizet a nagy edényben, tegyük a tetejére az üvegtálat, és ebben olvasszuk meg a csokoládét. Hagyjuk langyosra kihűlni.

A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgákat keverjük hozzá a kihűlt csokimasszánkhoz. A fehérjéket egy kis csipet sóval, gépi habverővel verjük fel habosra, de ne túl keményre. 

Óvatosan forgassuk bele a csokimasszába a tojásfehérjehabot. 

Olvasszuk fel a vajat, nagyon alacsony hőfokon.

Csorgassuk a masszába a vajat és a tejszínt is. Keverjük simára, majd szitáljuk hozzá a matchát is, csomómentesre keverve vele.

A kisebb tepsit béleljük ki sütőlappal. Öntsük bele a masszát egyenletesen elosztva, tetejére fektessünk sok-sok felszeletelt epret.

Egy nagyobb tepsibe tegyük a megtöltött kis tepsit és öntsük fel annyi vízzel, amennyivel majdnem eléri a kisebb tepsi tetejét. 175°-os előmelegített sütőben süssük készre 30 perc alatt. 

Egy nagyon jól szeletelhető, tömör, de mégis könnyű állagú süteményt fogunk kapni. Melegen és hidegen is egyaránt kiváló. 

(Megjegyzés: Bár az étcsokoládé miatt nem tűnik ki a matcha szép zöld színe, az íze érződik.)

Elkezdődött a medvehagymaszezon! Hamarosan itt lesznek a friss zöldségek, zöldek is, de addig is, következzen egy olyan recept, amiben a medvehagyma lehet az egyik főszereplő.

A Selectfood receptjében szereplő sós lepény nagyon jó alternatíva a maradék főtt burgonya felhasználására, de megéri külön ezért is főzni pár szemet. Bármelyik étkezéskor megállja a helyét, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora.

"A vadon termő zöldek mennyiségét lehet növelni, nekem sebtében ennyit sikerült szednem, ezért ennyi került bele. A csalánnal természetesen kesztyűs kézzel kell bánni, de megéri a fáradozást. A fiatal hajtásokat szedjük. Alapos hideg vizes átmosással már ártalmatlanná lehet tenni a csalán hangyasavtartalmú mirigyszőreit, de egy rövid hőkezelés után garantáltan nem bánt. Még az ártalmatlanítás előtt a konyhában kézenfekvőbb konyhai csipesszel hozzányúlni."

Burgonyás tönkölylepény lazaccal, kecskesajttal és vadon termő növényekkel töltve

lazac medvehagyma recept selectfood tavasz burgonya tönkölyliszt kecskesajt

A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő esztendőre, igen gazdag tápanyagokban. A hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé - tahát ne csak szilveszterkor keressük elő a kamrából!

Bár igen magas a szénhidrát tartalma, ennek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat. A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.

lencse szilveszter recept lazac saláta spenót tél selectfood halétel

forrás: Flickr.com (taz)

Cannelloni túróval, padlizsánnal

Ez történik, ha egy gasztroblogger körülnéz a hűtőjében, és ezeket az alapanyagokat fedezi fel benne: padlizsán, spenót, túró. Selectfood receptje.

Padlizsános-spenótos-túrós cannelloni

Spenótos-marhahúsos lasagne light

Talán egy kicsit nehéz étel, tekintettel a melegre. A jövő hétre viszont érdemes feltankolni belőle, mert simán lehet, hogy az iskolakezés miatt nem lesz időnk sokat bíbelődni a konyhában.

"Szeretem a lasagnékat. Ez a mostani abban különbözik az elődjeitől, hogy valamivel könnyedebb változat, mert nem tettem bele besamelmártást, helyette natúr joghurtot használtam" - írja a Selectfood blog szerzője. "Erősen gondolkozom, hogy melyiket szeretjük jobban a felsoroltak közül, de nem tudok dönteni. Más-más ízvilág, és mindegyik nagyon finom - túlzás nélkül."

Spenótos-marhahúsos lasagne light

«
1234

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog