Talán egy kicsit nehéz étel, tekintettel a melegre. A jövő hétre viszont érdemes feltankolni belőle, mert simán lehet, hogy az iskolakezés miatt nem lesz időnk sokat bíbelődni a konyhában.
"Szeretem a lasagnékat. Ez a mostani abban különbözik az elődjeitől, hogy valamivel könnyedebb változat, mert nem tettem bele besamelmártást, helyette natúr joghurtot használtam" - írja a Selectfood blog szerzője. "Erősen gondolkozom, hogy melyiket szeretjük jobban a felsoroltak közül, de nem tudok dönteni. Más-más ízvilág, és mindegyik nagyon finom - túlzás nélkül."
Spenótos-marhahúsos lasagne light
Hozzávalók 8 adaghoz:
575 g marhahús ledarálva (nálam most fehérpecsenye volt)
220 g sárgarépa apró kockákra vágva
2 nagy gerezd fokhagyma és 125 g vöröshagyma finomra aprítva
2-3 szál angol zeller, felkockázva
5 ek paradicsomszósz
2 dl száraz vörösbor
friss vagy fagyasztott bazsalikom, tengeri só, frissen tört fehér bors
olívaolaj
1000 g friss spenót
750 g ricotta
frissen reszelt szerecsendió
2 db tojás
200 g (zsírszegény) natúr joghurt
kb. 400 g / 15 lap lasagne
reszelt parmezán
Elkészítése:
1) Készítsük el a ragut: a hagymákat fonnyasszuk meg némi olívaolajon, dobjuk rá a sárgarépakockákat és pároljuk néhány percig. Keverjük hozzá a darált húst és időnként megkevergetve addig főzzük, míg kifehéredik.
2) Öntsük fel a borral, keverjük össze, majd 2 perc múlva adjuk hozzá a paradicsomszószt, egy nagy maréknyi bazsalikomot, sót és borsot.
Forraljuk fel, fedjük be fedővel, és közepes hőfokon főzzük kb. 1 órán át, vagy míg a hús kellőképpen megpuhul. Időközben az elfőtt levet vörösborral vagy vízzel és kevés pótoljuk, ne legyen száraz a ragu. A főzés befejezte előtt tegyünk még néhány bazsalikomlevelet is bele.
3)Keverjük össze a ricottát a natúr joghurttal és ízesítsük egy kis sóval, kevés borssal és friss szerecsendióval. Ne a bors, hanem inkább a szerecsendió legyen a domináns.
4) Egy (vagy több kisebb) hőálló tál aljára öntsünk egy kis vizet. Merjünk az aljára egy réteg marharagut (ha alul van, nem fog ragadni a tészta), erre jönnek a tésztalapok, majd ismét egy adag ragu. Erre tegyünk egy adag spenótot, majd egy réteg joghurtos ricottát, és így tovább. A lényeg, hogy legfelülre tészta kerüljön, tegyünk rá egy vékony réteg joghurtos ricottát, végül reszeljünk a tetejére parmezánt.
5) Lefedés nélkül süssük készre 190°C-on a középső rácson, körülbelül 45 perc alatt.
Tipp: Le is lehet fagyasztani, ha nincs egyszerre elfogyasztva ez a mennyiség.