Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes Hétfő hagyományára való tekintettel vegetáriánus változatban. A Tex Mex a “Texan and Mexican” (texasi és mexikói) szavak rövidítése. Egy regionális, Texasban és Arizonában elterjedt konyhát jelent, ami a mexikói gasztronómiából ered, de az elmúlt pár száz évben teljesen átalakult, mesélte Alec Dean, a Makifood főzőiskola korábbi oktatója.
A jellemző alapanyagok a marhahús, a kukorica, a rizs, a bab és a paradicsom. A fogások általában cheddar sajttal és sok szósszal készülnek, és az ételek extrémen csípősek lehetnek a különféle paprikáknak - pl. jalapeno - köszönhetően.
forrás: Flickr.com - APurri112
A chimichanga,amiből most egy vegetáriánus változat receptje következik, tulajdonképpen egy töltött, átsütött burritót jelent.
Vegetáriánus chimichanga reszelt cheddar sajttal, paradicsommal, avokádóval
Hozzávalók a vörös rizshez (arroz rojo):
1 db hámozott, egész paradicsom konzerv, leszűrve
1/2 fej kisebb vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, félbe vágva
1 és 3/4 csésze zöldség alaplé
1 és 1/2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 és 1/2 csésze hosszúszemű fehér rizs
2 db közepes répa, kis kockákra vágva
1/4 csésze petrezselyem, felaprítva
Konyhai robotgépben pürésítsük a paradicsomokat a hagymával és a fokhagymával. Egy lábasban melegítsük fel az alaplevet gőzölésig, ízesítsük sóval. Tegyünk rá egy fedőt. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben és süssük benne a rizst, amíg kifehéredik. Adjuk hozzá a hagymás paradicsompürét, a répát, keverjük meg néhányszor és főzzük addig, amíg a rizs szinte teljesen magába szívja a folyadékot és már egy kicsit száraznak tűnik. Ekkor adjuk hozzá a forró alaplevet és a petrezselymet, jól keverjük össze, tegyünk rá fedőt és főzzünk alacsony lángon 15 percig.
Hozzávalók a salátához:
2 csésze reszelt cheddar sajt
1 db érett avokádó, felszeletelve
2-3 db paradicsom, felaprítva
10-12 db tortilla lap (lisztes)
olaj a kenéshez
Mindegyik tortillát töltsünk meg egy kevés pinto babbal, paradicsomos rizzsel és sajttal. Hajtsuk át a tortillát úgy, hogy a végeit aláhajtogatjuk. Minden tortillat kenjünk meg olajjal és 180 fokos sütőben süssük, amíg ropogóssá válnak. Melegen tálaljuk sajttal, paradicsommal a tetején és szeletelt avokádót tegyünk mellé.