Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes Hétfő hagyományára való tekintettel vegetáriánus változatban. A Tex Mex a "Texan and Mexican" (texasi és mexikói) szavak rövidítése. Egy regionális, Texasban és Arizonában elterjedt konyhát jelent, ami a mexikói gasztronómiából ered, de az elmúlt pár száz évben teljesen átalakult, mesélte Alec Dean, a Makifood főzőiskola korábbi oktatója.
A jellemző alapanyagok a marhahús, a kukorica, a rizs, a bab és a paradicsom. A fogások általában cheddar sajttal és sok szósszal készülnek, és az ételek extrémen csípősek lehetnek a különféle paprikáknak - pl. jalapeno - köszönhetően.
forrás: Flickr.com - APurri112
A chimichanga,amiből most egy vegetáriánus változat receptje következik, tulajdonképpen egy töltött, átsütött burritót jelent.
Vegetáriánus chimichanga reszelt cheddar sajttal, paradicsommal, avokádóval
Az igazi Tex Mex egyáltalán nem az, aminek gondoljuk. Nem sok köze van a "mexikói" gyorséttermek kínálatához, a mexikói konyha, az indiánok ételei és a spanyol hódítók kulináris hagyományai egyaránt formálták. Alec Dean, a Tex Mex főzőkurzus texasi oktatója mesélt erről a kevésbé ismert gasztronómiai kultúráról.
Alexander Dean, vagyis Alec Texasban nőtt fel, egy jobbnál jobb szakácsokkal büszkélkedő családban, ahol a családi események középpontjában mindig a kitűnő ételek álltak. A "hagyományos" texasi fogások készítése később hivatás lett. 10 év konyhai tapasztalattal felvértezve Alec végül azoknak az eredeti, közkedvelt texasi ételeknek az elkészítésére kezdett fókuszálni, melyeket nagyon nehéz (vagy talán nem is lehetséges) Magyarországon megtalálni. A kedvencei a Tex Mex, a tengeri halételek, a Barbecue, a csili és a különböző reggeli finomságok.
Akkor mi az a Tex Mex?
Forrás: Flickr.com - jeffreyw